Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindenki hallott már az ókori világ 7 csodájáról. De hiszed vagy sem, vannak még ezeknél is lenyűgözőbb épületek, amelyek méltók lehetnek a figyelmünkre.

Lássuk, milyen modern épületek kerülhetnének fel a csodák listájára.

Csak vess rájuk egy pillantást – elképesztő vonalaikkal ámulatba ejtik a képzeletünket! Civilizációnk méltán lehet büszke ezekre az építészeti remekművekre.

14. Lotus Building – Vucsin (Wujin), Kína

Az épület egy mesterséges tóból nő ki, akár egy lótuszvirág, Vucsin központjában. Erről a virágról kapta a nevét a gyönyörű épület. Az építész célja az volt, hogy olyan légkört teremtsen meg, ami időjárástól és évszaktól függetlenül, változatlanul lenyűgöző lehet. Ez az épület ad otthont a város építészeti tervezőirodájának.

13. Ez a hihetetlen szálloda az Alpokban

Ez egyelőre még csak egy merész elképzelés, de nem hagyhatjuk ki a listáról. Ezt a fantasztikus hotelt az Alpokban tervezik megépíteni. Az építészt, Andrii Rozhkót, a drámai hegyvonulatok ihlették meg. A szálloda egy meredek sziklafalon emelkedne majd, feltűnő üveghomlokzattal.

12. Lótusz templom, Bahapur, India

Egy másik lótusz formájú épület a bahái hit főtemploma. Ajtaja mindenki előtt nyitva áll, vallási hovatartozástól függetlenül. Összesen 9 ajtó vezet a templom központi termébe, ami a vallások egységességét jelképezi.

11. Kockaházak, Rotterdam, Hollandia

Ez egy 40 házból álló épületcsoport Rotterdamban, az Overblaak utcában. Azt a benyomást keltik a szemlélőben, mintha az egész világ a feje tetejére állt volna. A házakat Piet Blom építész tervezte, az ablakok és a falak 45 fokos szögben állnak.

Az épületek magánlakások. Kíváncsiak lennénk, milyen lehet bennük lakni!

10. Az Atomium emlékmű, Brüsszel, Belgium

Első ránézésre úgy tűnhet, csak egy hatalmas, fémből készült szobor. Valójában azonban ez egy teljesen felszerelt épület. Ha az ember elindul a csövekben, közlekedhet a gömbök között, és eljuthat egy tudományos múzeumba, vagy éppen egy étterembe. Az Atomium a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg.

9. Művészetek Városa, Valencia, Spanyolország

Ez a modern építészet újabb kiemelkedő példája, amely közvetlenül a vízre épült Valencia egy parkjában. Rendkívül futurisztikus látvány, úgy fest, mintha valamilyen legendás lény csontváza lenne. A komplexum 5 épületből áll: egy fedett pláza, egy IMAX mozi, egy park, egy tudományos múzeum és egy oceanográfiai park.

8. Heydar Aliyev Center, Baku, Azerbajdzsán

A Heydar Alijev Központ valószínűleg a legérdekesebb és leginkább elismert épület Bakuban. A briliáns női építész, Zaha Hadid tervezte, aki közismert arról, hogy kedveli a különleges, „földönkívüli” hatású formákat. Az épületben, ami szinte szétfolyni látszik, irodák és kiállító termek kaptak helyet.

7. Emporia bevásárlóközpont, Malmö, Svédország

Ez a legnagyobb bevásárlóközpont Skandináviában. A különleges kialakítású ablakok miatt az épület azt a látszatot kelti, mintha éppen összedőlni készülne. Bent a vásárlók színes mozgólépcsőket találnak, padok helyett hintákat és függőkerteket.

6. La Muralla Roja, Calp, Spanyolország

Spanyolország déli részén van egy lakópark, ahol bárki szívesen lakna. Neve szó szerint piros falat jelent, és egyértelmű példája az arab mediterrán térség jellegzetes építészetének. Az épület belsejében a vörös színt felváltja a lila és a kék.

5. ArtScience Múzeum, Szingapúr

Ez az épület Szingapúr egyik fő látványossága. Alakja két összetett tenyérre vagy egy lótuszvirágra emlékeztet. A háttérben látható három felhőkarcoló, amelyeknek egy hajó van a tetején, a Marina Bay Sands luxusszálloda, ami szintén Szingapúr egyik építészeti remekművének számít.

4. Capital Gate, Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

A majdnem 160 méter magas, 35 emeletes épület Abu-Dzabi egyik legmagasabb épülete. A Guinness Rekordok könyvében úgy szerepel, mint a világ legferdébb ember alkotta toronyépülete. Az épület 18 fokos szögben dől meg, (összehasonlításként a pisai ferde torony dőlésszöge csak 4 fokos).

Abu-Dzabi ferde tornyának is nevezik.

3. Markthal, Rotterdam, Hollandia

Ez a világ legszebb vásárcsarnoka. A megnyitó ünnepségen még a holland királynő is részt vett. A boltíves vásárcsarnok egy lakóépületben található. Belsejét Arno Coenen alkotásai díszítik: gyümölcsök, zöldségek, halak és virágok. Ezért a piacot Rotterdam Sixtusi kápolnájának is nevezik.

2. Guggenheim Múzeum, Bilbao, Spanyolország

Ez a világ egyik leglátványosabb dekonstruktivista épülete. Philip Johnson építész véleménye szerint ez „korunk legnagyszerűbb épülete”. Állandó és időszakos kiállítások egyaránt vannak a múzeumban. Az állandó kiállítás a 20. század művészetére összpontosít. Nem összetévesztendő a New York-i Guggenheim Múzeummal!

1. Kunsthaus, Graz, Ausztria

A modern művészeti galériát a Barátságos Földönkívüli névvel is illetik. Vannak, akik szerint egy bálna szívére emlékeztet, mások szerint léghajóra hasonlít. A Kunsthaus a blob építészeti irányzat innovatív stílusában épült, amelyben az épületek organikus, amőba formát vesznek fel. A „Földönkívüli” éjszaka még világít is.

Bónusz: Építészet szokatlan szögből

Victor Enrich, barcelonai építész, elképesztő dolgokat hoz létre úgy, hogy már meglévő épületeket alakít át. Képzeletének és a fejlett számítógépes fotómanipulációnak köszönhetően a felhőkarcolók és más épületek mintha meghajlanának, kicsavarodnának, kifordulnának önmagukból.

Téged melyik épület ragadott meg a leginkább? Láttad már valamelyiket élőben is?

Nyitó fotó: victorenrich.comHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!