Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Szinte mindenkivel éreztették már valamilyen körülmények között, hogy szégyellnie kell magát az adott helyzetben, de ez sokszor csak teljesen fölösleges, íratlan szabályok be nem tartása miatt van, amik miatt tulajdonképpen egyáltalán nincs, miért szégyenkeznünk.

Valójában teljesen rendben van, ha rendetlen vagy, 10 évig ugyanazt a pár cipőt viseled, amit szeretsz, és inkább a könnyű olvasmányokat részesíted előnyben a klasszikusokkal szemben.

A pszichológusoknak és más szakértőknek szintén megvan a véleménye azokról a dolgokról, amelyek miatt az emberek gyakran megszégyenítik egymást vagy akár saját magukat. Ezek a pedig a következők:

1. Ha rendetlen háztartásban élsz

Vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy ha egy férfi nem házas, akkor rendben van, ha rendetlen a lakása, de ha már egy nő is van a háztartásban, akkor annak feltétlenül tisztának kell lennie. A helyzet az, hogy míg egyesek számára a felmosás és mosogatás egyfajta meditációs gyakorlat lehet, addig másoknak egyenesen kínszenvedés.

Ebből néha akár egészen abszurd helyzet is kialakulhat. Ilyen lehet például, ha takarítónőt vagy bejárónőt akarunk felvenni, és előtte megszállottan takarítani kezdünk, hogy az illető ne lássa a rendetlenséget, amiben élünk. Vagy az, amikor vendégeket várunk, és előtte 2-3 órán át kétségbeesetten takarítunk.

Egy Nagy-Britanniában készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a válaszadók több mint 50%-a nagyon zavarban volt lakásának állapota miatt. És, ugyanebből az okból, az emberek 1/3-a nem szívesen fogad vendéget.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy tulajdonképpen nincs okunk szégyenkezni az otthonunk állapota miatt, hiszen a legtöbb ember pontosan ugyanígy érez.

2. Ha nyilvánosan sírva fakadsz

A sztereotípiák arról, hogy a síró nők drámakirálynők, a síró férfiak pedig gyengék, teljesen alaptalanok. Nem mindenki képes a nap 24 órájában higgadtan parancsolni az érzelmeinek, és ezzel nincs is semmi baj.

Ne feledd, hogy mindig vannak emberek, akik segíthetnek neked, ha szükséged van rá.

3. Ha terapeutához jársz

Egyes országokban a pszichológiai segítség témája még mindig tabunak számít. Ha valaki terapeutához fordul, azt őrültnek tartják, ezért sokan titokban tartják ezt a tényt, még a legközelebbi barátaik és családtagjaik előtt is. Ha mégis megnyílsz néhány ember előtt, azt fogod tapasztalni, hogy sokan éreznek hasonlóképpen, de nem járnak terapeutához, mert szégyellik.

4. Ha nem olvasol elég klasszikust

Egy olyan világban, ahol a klasszikus művészeteket tiszteljük a leginkább (irodalmat, színházat, képzőművészetet, mozit), nehéz olyan embernek lenni, aki csak a modern alkotásokat szereti. Próbáld csak meg azt mondani valakinek, hogy nem akarod Tolsztoj, Dumas, Hugo vagy más klasszikus írók műveit olvasni. Pedig az irodalom manapság nem annyira a tudás forrása, mint szórakozás. Sok ember valójában egyáltalán semmit nem olvas.

Ez valójában ízlés kérdése: ha te a rap zenét és a detektívtörténeteket kedveled, az a te saját döntésed, és jogod van hozzá. Természetesen a klasszikus művészet jó az általános műveltség szempontjából, de nem kötelező szeretni.

5. Ha elfelejted vagy összetéveszted az emberek nevét

Ha például egy bulin vagy valamilyen összejövetelen valaki bemutat téged egy csoportnak, akkor nagy valószínűséggel néhány másodperc múlva már el is felejted az elhangzott neveket. Ez teljesen normális, mivel az agyunk nem akarja nevek megjegyzésére pazarolni az energiáit – ebben nincs semmi igazán fontos információ az agy számára. Más szóval, ha elfelejted egy-egy újonnan megismert ember nevét, az teljesen rendben van, és nincs miért szégyenkezned.

6. Ha valami butaságot mondasz, amikor izgulsz

Időről időre mindenkinek gondjai vannak a beszéddel: összetévesztjük a szavakat, elharapjuk a mondatok végét, és így tovább. Természetesen elég kényelmetlen, amikor mindez egy fontos állásinterjún történik, de tulajdonképpen nincs ebben semmi borzalmas. A legjobban azzal tudod oldani a zavarodat, ha elmondod, hogy ideges vagy, és te magad is nevetsz a saját nyelvbotlásodon. Így oldhatod a hangulatot, és megkönnyítheted mindenki dolgát.

7. Pletykálkodás

Sokan elfogadhatatlannak tartják a pletykát. De a társadalomtudósok szerint a fecsegés akár hasznos társadalmi készség is lehet, ami segíthet az embereknek az információ megosztásában, és így tudomást szerezhetünk olyan információkról, hogy kinek vannak bizonyos erőforrásai, vagy megfelelő kapcsolatai, stb.

Tehát a pletyka nem szégyenletes dolog, inkább a társadalom többi tagjával való kapcsolattartás módja, amivel ugyanakkor a saját meglátásunkat is kifejthetjük bizonyos dolgokról.

8. Ha régi vagy divatjamúlt ruhákat viselsz

A ruhák a történelem során mindig is a jólét és a siker bizonyos szintjeit szimbolizálták, tehát státuszszimbólumok voltak. Ez tulajdonképpen még ma is igaz: gondolj csak arra, hogy érzed magadat, amikor farmernadrágban mész színházba, és mindenki más öltönyben és estélyi ruhában van. Az első, természetes reakciód az, hogy zavarba jössz. Pedig az, ha nem az etikett szabályainak megfelelően öltözködsz, vagy használt ruhákat viselsz, teljesen normális. Ha ugyanazt a pár cipőt akarod viselni éveken át, az is teljesen rendben van. Senkinek nem kell amiatt szégyenkeznie, ha nem engedheti meg magának a vadonatúj ruhákat, vagy egyszerűen csak nem akar erre pénzt költeni.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!