Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nézd meg a saját középiskolás képeidet, és azokat a képeket, amelyeken a szüleid voltak annyi idősek, mint te akkor. Vajon miért van az, hogy míg a szüleid már komoly, felelősségteljes felnőtteknek néznek ki a képeken, te sokkal fiatalabbnak és frissebbnek látszol? Erre több logikus magyarázat is létezik, és valóban igaz, hogy az emberek manapság fiatalabbnak tűnnek.

Érdekesnek találjuk azokat a különbségeket, amik az egyes generációk külsejében megmutatkoznak, ezért úgy döntöttük, utánajárunk, miért néznek ki a mai 25 évesek sokkal fiatalabbnak, mint a szüleik, amikor ugyanannyi idősek voltak.

A biológiai öregedés folyamata lelassult

A két képen egy anya és lánya láthatók, ugyanabban az életkorban.

Nemcsak az öregség fogalma változott: 150-200 évvel ezelőtt egy 50 éves embert idősnek tekintettek, ma pedig középkorúnak nevezik. Észrevetted, hogy míg néhány embernek már 30 éves korában vannak ősz hajszálai, és az első ráncok is megjelennek az arcán, mások ugyanebben a korban még mindig úgy néznek ki, mint középiskolás korukban? Mindez azért van, mert minden embernek megvan a saját biológiai órája, ami ritkán esik egybe a valós életkorával. Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a biológiai öregedés az utóbbi években lelassult, ezért van az, hogy a mostani generációk hosszabb ideig tűnnek fiatalnak.

Az emberek egyre kevesebbet dohányoznak

A két képen látható a különbség, amit 3, nikotinmentes hónap okozhat.

2010-ben minden negyedik, 24 év alatti személy dohányzott rendszeresen. 2015-ben már csak minden ötödik. A 2017-es adatok szerint pedig a 24 év alatti emberek 70%-a még soha nem is próbálta ki a cigarettát.

Ennek oka nemcsak abban rejlik, hogy sok országban betiltották a nyilvános helyeken való dohányzást és, hogy az árak egyre csak emelkednek. Az is fontos szempont, hogy egyre több fiatal dönt az egészséges életmód mellett, és próbál meg odafigyelni az egészségére. És mivel a dohányzás az egyik olyan szokás, ami hatással lehet a külső megjelenésünkre, sokan inkább lemondanak róla, minthogy elveszítsék bőrük fiatalos rugalmasságát.

A nők később vállalnak gyereket, ezért néznek ki fiatalabbnak

A három képen balról jobbra egy nagymama, egy édesanya és a lánya láthatók, nagyjából ugyanabban az életkorban.

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy miután életet adtak egy gyereknek, a nők valóban gyorsabban öregszenek. Ennek oka nemcsak az állandó kimerültség és stressz, ami mindig együtt jár a gyereknevelés első hónapjaival, és nem is csak a gyerek jövője miatti aggodalom. Mint kiderült, szülés után a nők szervezetében sejtszintű változások történnek.

Ma a nők ambiciózusabbak. Több időt próbálnak szentelni a karrierjükre, vagy arra, hogy elindítsák a saját vállalkozásukat, és csak ezután alapítanak családot. Ezért van az, hogy az öregedés külső jelei sokkal később mutatkoznak meg rajtuk.

Javult a fogászati ellátás szintje

Közvetlen kapcsolat van fogaink állapota és arcunk formája között. Arcunk és ajkunk a fogunkra és az állkapcsunkra támaszkodik, ezért a fogak hiánya vagy a sérült fogak szó szerint tönkretehetik az arcunk formáját. Természetesen az arcunk megereszkedik az idő múlásával, és az ajkak elvékonyodnak – ezek természetes változások, amiken már csak a plasztikai műtét segíthet. Ugyanakkor például az is sokat ronthat a helyzeten, ha nem állnak szépen, egyenesen a fogaink. Ezért a rendszeres fogorvosnál tett látogatás segíthet abban, hogy hosszabb ideig megőrizzük természetes arcformánkat.

A fogászat mai szintje lehetővé teszi, hogy orvosoljuk azokat a hiányosságokat, amikkel a szüleinknek még együtt kellett élniük. Ezenkívül az elvégzett fogorvosi munka eredménye is sokkal tovább tart, mert sokat fejlődött az orvostudomány, és ma már a fogorvosok is szakképzettebbek.

Megjelentek a fényvédős kozmetikai termékek

A kozmetikumok minősége évről évre javul, a választék egyre gazdagabb, a megfelelő és rendszeres bőrápolás pedig egyre több nő mindennapjainak a része. Ugyanakkor ma már nemcsak a naptejekben találhatók fényvédők, hanem más kozmetikai termékekben, például hidratáló krémekben és alapozókban is. Mivel így a bőr jobban védve a van a káros napsugaraktól, a modern nők tovább megőrzik frissességüket és fiatalos megjelenésüket.

Több lehetőségünk van a szórakozásra

Csakúgy, mint a nevetés, a pozitív érzelmek is meghosszabbíthatják az életünket, sőt, a betegségekkel is segítenek megbirkózni. Azok, akik pozitívan gondolkodnak, kevésbé hajlamosak a stresszre is, ami, akárcsak a betegségek, felgyorsítja az öregedést, és hozzájárul a ráncok kialakulásához.

A mai fiataloknak rengeteg örömforrás áll a rendelkezésükre, például utazgathatnak a világban, olyan munkát végezhetnek, amit szeretnek (és nem olyant, amit éppen sikerült találniuk), jobban kiélhetik a kreativitásukat, és a világ minden tájáról megismerhetnek embereket. Ugyanakkor a szórakozási lehetőség között is jóval nagyobb a választék – legyen szó akár táncról, gokartversenyről, társasjátékokról vagy éppen hőlégballonozásról. A fiatal generációk próbálják minél jobban megismerni a világot, és örömet találni benne, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig megőrizhetik testi és lelki frissességüket.

A fiatalok olyan szakmákat választanak, amelyeknek semmi közük a nehéz fizikai munkához

A fiatalok már az iskolában elkezdenek gondolkodni a jövőjükön, és megértik, hogy csak egy jó szakma biztosíthat nekik kényelmes életszínvonalat. Ezenkívül a fiatalok manapság az egészségükre is jobban odafigyelnek, ezért nem akarnak olyan munkát végezni, ami ártalmas lehet az egészségre. Ezért van az, hogy egyre több az informatikus, a marketinges és a pénzügyi szakember. Ezekben a szakmákban mindig van kereslet újabb szakemberekre, és a fizetés is magas.

Ugyanakkor ezeken a területeken állandó mentális figyelemre és fejlődésre van szükség, így az agyunk is egészséges és aktív marad. Mivel az irodai munka nem jár fizikai megterheléssel, és a munkakörülmények sem károsak vagy veszélyesek, így ez a munka sokkal kevésbé ártalmas a testünkre.

Csökkent a felelősségvállalás szintje

Annak ellenére, hogy a fiatalok megértik a megfelelő szakma kiválasztásának fontosságát, sokkal később válnak függetlenné. Szüleinknek és nagyszüleinknek sokkal fiatalabb koruktól kezdve gondoskodniuk kellett magukról, a mostani generációk azonban sokkal tovább függenek a családjuktól.

Mindez azért történik, mert a mai fiatalok nem tervezik meg előre az életüket, és sokszor még 20 éves koruk után is meglehetősen éretlenek maradnak. A fiatalok csak olyan dolgokkal akarnak foglalkozni, ami a kedvükre való, és nem aggódnak annyit a lehetséges következmények miatt. Például ma már teljesen normális, ha egy fiatal felnőtt pénzt fogad el a szüleitől, miközben munkát keres, vagy a saját vállalkozását próbálja meg elindítani. A mai fiatalok tudják, hogy mindig számíthatnak a családjuk támogatására, ezért hajlamosak kevésbé aggódni az anyagiak miatt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!