KezdőlapVilág90 évesen került börtönbe "Anujka nagymama", Európa egyik legidősebb sorozatgyilkosa

90 évesen került börtönbe “Anujka nagymama”, Európa egyik legidősebb sorozatgyilkosa

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Baba Anujka, vagyis Ana Draxin, 1836-ban vagy 1837-ben született Romániában. Egy gazdag marhakereskedő lánya volt, családjával még gyerekkorában a bánáti Petre városkájába költöztek.

Baba Anujkát tartják az egyik legrettegettebb bérgyilkosnak Kelet-Európában, de ez a félelem nem az erőszakossága, hanem sokkal inkább a módszere, „orvosságai” miatt alakult ki az emberekben.

Baba Anujka elismert gyógyító volt a 19. század végén, orvosságait gyógynövényekből készítette.

Ugyanakkor úgy tartják, hogy akár 150 férfit is megölhetett „varázsvizeivel” és „szerelmi bájitalaival”, ahogy ő nevezte mérgező keverékeit.

Az emberek messze földről felkeresték, még az arisztokrácia tagjai is hozzá fordultak segítségért, ő pedig azzal büszkélkedett, hogy a kezelései soha nem vallanak kudarcot.

Baba Anujka pedig a megfelelő összeg ellenében arra is hajlandó volt, hogy olyan „orvosságokat” készítsen, amelyek segítségével akár el is lehetett tenni valakit láb alól.

Áldozatai mindig férfiak voltak, akik mintegy észrevétlenül hagyták el ezt a világot, több nappal a méreg elfogyasztása után.

90 évesen került börtönbe "Anujka nagymama", Európa egyik legidősebb sorozatgyilkosa

Baba Anujka „orvossága” soha nem vallott kudarcot

Legismertebb keveréke arzént, higanyt és különböző növényi mérgeket, például csattanó maszlagot tartalmazott, amelyeket nagyon nehéz volt kimutatni.

Vásárlóitól mindig megkérdezte, mennyire volt „súlyos” a megoldandó probléma. Ez alatt az áldozat testsúlyát értette, hogy ennek megfelelően készítse elő az adagokat.

Azt ígérte megrendelőinek, hogy a problémájuk maximum 8 napon belül megoldódik. A „varázsvíz” ára pedig 2000 és 10000 jugoszláv dínár között mozgott.

Olyan főzeteket is előállított, amivel a katonák, akik el akarták kerülni a sorozást, betegség tüneteit produkálhatták.

A main napig nem tudni pontosan hány férfit küldött a másvilágra Baba Anujka, és a családok gyakran megtagadták a boncolást, hogy még véletlenül se lehessen kimutatni a mérget az áldozat szervezetében.

90 évesen került börtönbe "Anujka nagymama", Európa egyik legidősebb sorozatgyilkosa

A boszorkány letartóztatása

Baba Anujkát először 1914-ben tartóztatták le, de bizonyítékok hiányában megmenekült.

14 évvel később azonban már nem volt ilyen szerencséje. A hatóságok ekkor tudták első alkalommal bizonyítani, hogy köze volt egy férfi halálához.

Abban hibázott, hogy ebben az esetben nem ő maga készítette el a mérget, hanem egy segédje. A készítmény nem lett elég erős, és így az áldozatnak a halála előtt még volt ideje orvoshoz fordulni, aki megállapította a mérgezést.

„Soha életemben nem láttam még mérget. Én csak orvosságokat készítettem, ezek pedig teljesen ártalmatlanok voltak.” – jelentette ki a nő a bíróság előtt.

Egy nő azonban vallomást tett arról, hogy 5000 dinár értékben mérget vásárolt tőle.

Az akkor 90-91 éves Baba Anujka erre felállt, és felpofozta a tanút. A bíró ekkor azzal fenyegette meg, hogy láncra verve távolíttatja el a teremből, ha nem uralkodik magán.

Baba Anujka esete nagy port kavart, az európai és amerikai lapok is tele voltak a tárgyalása részleteivel.

Végül 15 év börtönbüntetésre ítélték, de ebből csak 8 évet töltött le, 1936-ban, 98-99 éves korában kegyelmet kapott. Két évvel később, 1938-ban halt meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet