KezdőlapVilágA 17 éves végstádiumú rákban szenvedő lány feleségül ment legjobb barátjához

A 17 éves végstádiumú rákban szenvedő lány feleségül ment legjobb barátjához

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A 17 éves nevadai lány halálos agydaganatban szenved, de ez sem akadályozhatta meg őt abban, hogy feleségül menjen szerelméhez és egyben legjobb barátjához. A lány őszintén beszél a történetéről a közösségi médiában, és igyekszik kihasználni a hátralévő időt.

A Utah állambeli Vernalból származó Samantha Clark most a nevadai Elkóban él férjével, a 18 éves Brayden Gottfrieddel és családjával. Kétéves kora óta küzd a rákkal, ekkor diagnosztizálták nála először az ependymomát, egy központi idegrendszeri daganatot. Bár az évek során többször is úgy tűnt, hogy sikerül legyőznie a betegséget, az végül mindig visszatért, és most terminális ependimomája van, amely az állkapcsára, a nyakára, a hónaljára és a térdére is átterjedt, ezért tolószékbe kényszerült.

Samantha és Brayden 2022. augusztus 6-án házasodtak össze egy farmon, miután megtudták, hogy a lány betegsége gyógyíthatatlan. Mindig is úgy képzelték, hogy együtt élik le az életüket, ezért az elkeserítő diagnózis ellenére sem mondtak le az esküvőről.

Fotó: Samantha Clark

„Brayden mindig is nagyon erős fény volt az életemben” – mondta Samantha. „Mielőtt randevúzni kezdtünk volna, elmondtam neki mindent, amit átéltem, és hogy megvan az esély rá, hogy a betegség visszatérjen. A kapcsolatunk két hónapja tartott, amikor ez megtörtént.”

Ennek ellenére Braydennek eszébe sem jutott szakítani, és kitartott barátnője mellett. „Még nem mondtuk egymásnak, hogy „szeretlek”, sőt, még nem is csókolóztunk, amikor elmondtam neki, hogy a rák visszatért. Nem hibáztattam volna, ha elhagy, vagy azt mondja, legyünk egyszerűen csak barátok, mert ez túl sok neki, és nem akarja folytatni a kapcsolatunkat. De azt mondta: Nem, itt akarok lenni” – mesélte a lány.

„Próbáltam csak a pozitívumokra koncentrálni, mert nagyon sok negatívum volt az életében” – tette hozzá Brayden.

Fotó: Samantha Clark

A járvány idején egy időre el kellett válniuk egymástól, mert Samantha Salt Lake Cityben volt az édesanyjával, ahol rendszeresen járt kezelésekre és műtétekre, de minden este beszéltek egymással videóhivással.

Amikor Samantha megtudta, hogy a betegsége halálos, már két éve jártak együtt, és ekkor döntöttek úgy, hogy minél gyorsabban összeházasodnak. „Egyikünk sem tudta elviselni a gondolatot, hogy nem tudjuk megtenni azt, amit mindig is szerettünk volna. Szerettünk volna összeházasodni, és meg akartuk tapasztalni, milyen együtt élni, még akkor is, ha nem öregedhetünk meg együtt” – mondta Samantha.

Nászútjukat Mauiban töltötték, ami Samantha egyik kedvenc helye. A lány édesanyja és élettársa is velük tartottak, és egy közeli hotelben szálltak meg, hogy segítsenek gondját viselni a lánynak.

A fiatal szerelmesek minden nehézség ellenére boldogok, és örülnek annak, hogy együtt lehetnek. „A házasság arról szól, hogy még jobban megismerjük egymás személyiségét, megismerjük egymás furcsaságait. Ez azt jelenti, hogy annyi időt tölthetünk együtt, amennyit csak tudunk. Segíthetek neki és a családjának. Megtanulom, hogy gondoskodjak róla, hogy legyek elég jó ember a számára, és hogy segíthetek neki a legtöbbet” – magyarázta Brayden, aki nagyon is elhivatott férj.

Fotó: Samantha Clark

Samantha élete nagy részében küzdött a betegséggel, és több időt töltött kórházban, ahol többek között összesen 200 kör sugárkezelést kapott, de kemoterápián és több műtéten is átesett. Édesanyja és nagyszülei végig támogatták, de az édesapjára sajnos nem számíthatott, ő ugyanis fizikailag és érzelmileg is bántalmazta őt, és végül megszakadt a kapcsolatuk.

A betegség és a rengeteg kezelés miatt Samantha élete nem volt könnyű, és sokszor az iskolából is ki kellett maradnia, de igyekezett a lehető legjobban kihasználni az időt, hogy minél több tevékenységben részt vehessen – például évekig softballozott, de szertornával is próbálkozott és pompomlányként is kipróbálta magát.

„Nyolc évig intenzív fizikoterápiát kaptam. Sokat hiányoztam az iskolából. Nagyon sokat elveszítettem a gyerekkoromból. A leghosszabb szünet két kezelés közt 3 és fél év volt” – magyarázta a lány. De még akkor is, amikor éppen nem kellett kezelést kapnia, 3-6 havonta vizsgálatokra kellett járnia.

„Amikor lehetőségem nyílt arra, hogy gyerek legyek, és nem kellett aggódnom a rák miatt, mindig maximálisan kihasználtuk, és minden pillanat számított” – mondta Samantha, aki most abban reménykedik, hogy osztálytársaival együtt elballaghat jövő tavasszal, bár az egészségi állapota egyre rosszabbra fordul. Brayden idén tavasszal fejezte be az iskolát, és 2023-tól biológiát szeretne tanulni az egyetemen, később pedig orvosi diplomát akar szerezni.

Fotó: Samantha Clark

Samantha most már nem tud olyan aktív lenni, mint korábban, mivel jelenlegi tünetei közé tartozik a súlyos neuropátia, a fáradtság, az émelygés, az arc megduzzadása és a légszomj. Csak egy működő tüdeje van, körülbelül napi 18 órát alszik, és fájdalomcsillapítókat szed. Ugyanakkor a rövidtávú memóriájával is problémái vannak, mivel a daganatok nyomást gyakorolnak az agyára. Ezért előfordul, hogy nem tudja, hol van, amikor felébred, vagy, hogy rövid időn belül kétszer is fel kell tennie ugyanazt a kérdést, mert nem emlékszik a válaszra.

Korábban egy bakancslistát is összeállított, és igyekezett minél több tételt kipipálni. Tavaly januárban, amikor megtudta, hogy a betegsége gyógyíthatatlan, életében először elment snowboardozni édesanyjával és testvéreivel, 2022 májusában pedig Hawaiira utaztak nyaralni. Samantha egy másik álma, hogy lakókocsival elutazik Oregonba, de mivel az állapota egyre rosszabbra fordul, nem biztos benne, hogy képes lesz rá.

Mindig is nyíltan beszélt a betegségéről, és azzal a céllal kezdte megosztani a történetét a közösségi médiában, hogy inspirációt nyújthat mások számára. Első videójában egy átlagos hétköznapját mutatta be, de kérdésekre is szívesen válaszol, és úgy látja, ezzel képes igazi változást hozni más betegek életében, akik szintén rákkal küzdenek.

„Mindenki rendkívül támogatónak tűnik, többet szeretne tudni és többet szeretne megérteni. Ez egy nagyon kényes téma, az emberek kényelmetlenül érzik magukat, amikor kérdéseket tesznek fel, de ha azt akarjuk, hogy megkapjuk azt az ellátást és finanszírozást, amit megérdemlünk, beszélnünk kell róla” – mondja Samantha.

Fotó: Samantha Clark

Az egyik legfontosabb dolog a számára, hogy tudja, a férjére mindig számíthat. „Valóban megmutatta nekem, mit jelent az igaz szerelem, és mennyi szeretetet tud érezni egyik ember a másik iránt.” – mondta.

Brayden pedig hozzátette: „Megpróbálok egyszerűen rámutatni arra a tényre, hogy itt vagyok, hogy együtt vagyunk. Megpróbálom megmutatni neki, hogy szeretem őt, a családja is szereti őt, és hogy mindig lesz mellette valaki.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet