Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

1987 tavaszán egy hihetetlen élményben volt része a gyulafehérvári A2-es tömbház lakóinak, hiszen úgy költöztették az óriási építményt egyik helyről a másikra, hogy az ottlakók is benne voltak.

A mai fiatalok is egészen biztosan hallottak már Nicolae Ceausescuról, a hírhedt román diktátorról, de azt biztosan kevesen tudják, hogy uralma alatt költöztettek át egy 7600 tonnás, 80 lakrészes tömbházat.

Az Erdély sugárút megnyitása érdekében dr. Eugen Iordache bukaresti mérnök ötletét ültették gyakorlatba, mely szerint el kellett költöztetni a tömbházat. Akkoriban ez volt a legjobb megoldás, amely segítségével el tudták kerülni, hogy lebontsák a nagy épületegyüttest. Az ingatlan elköltöztetési módszer feltalálója munkássága során 29 épületet helyezett át egyik helyről a másikra, közülük 13 templom vagy kolostor volt.

A 100 méter hosszú, és 7600 tonna súlyú épület merőleges az Erdély sugárútra, Gyulafehérvár központi területén található. A költöztetés során csupán a földszinti lakók kellett elhagyják az otthonaikat, a többiek az erkélyről figyelték, hogyan mozdul ki a helyéről az otthonuk, és találja meg az új helyét.

Az épületegyüttes 17 méter magas, és 12 méter széles, és két önálló épületből áll. Az épületet miután alulról gondosan alátámasztották, nagy teherbírású emelők segítségével mozdították ki a helyéről, majd kerekekre helyezték, és síneken mozdították tovább különböző hidraulikus eszközökkel.

1987. május 25-én. reggel 8:30-kor kezdődött a látványos akció. A sajtóban így írtak róla: “Az A2-es tömbház első, 40 lakásos részét mozdították ki először a Március 6. sugárútról. Az “utazás” 5 órán és 40 percen keresztül tartott, 33 fokos, 50 perc és 40 másodperces ferde tengelyen. (…) A költöztetés során a lakók a házban maradtak, a háziasszonyok a konyhában végezték a feladataikat, a gyerekek játszódtak. Egyedülálló esemény volt. Több lakos jött ki a teraszra kávét vagy sört iszogatva. Egy háziasszony egy vízzel teli poharat tett a korlátra, bizonyítékként, hogy olyan gördülékenyen mozdul a tömbház, hogy még a víz sem ömlik ki. Ezt követte a második ikerrész áthelyezése. Végül az A2 tömb két része között a távolság több mint 55 méterre nőt, és ez elegendő volt ahhoz, hogy megépítsék az új városkép egyik remekművét, az Erdély sugárutat.”

Az A2-es tömb ma is a helyén áll zavartalanul, azonban a szomszédságában lévő stúdióházat nem költöztették el, hanem inkább lebontották, és egy sokkal korszerűbb épület lett a helyére.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!