KezdőlapVilágA 83 éves nagymama túlélte a második világháborút és férje bántalmazását -...

A 83 éves nagymama túlélte a második világháborút és férje bántalmazását – megvalósította az álmát, és beutazta a világot

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Elena Erkhova élete tele volt megpróbáltatásokkal – túlélte a második világháborút, majd éveken át elviselte férje bántalmazását – de 83 éves korában végre valóra váltotta az álmát, és beutazta a világot.

Az orosz származású Elena mindössze 3 éves volt, amikor elveszítette a szüleit, így az ő szeretetük és gondoskodásuk nélkül kellett felnőnie. De ezzel még nem értek véget a megpróbáltatásai. Amikor 14 éves volt, kitört a második világháború, és a fiatal lánynak újabb borzalmakat kellett átélnie. Ő azonban nem volt hajlandó feladni.

Fotó: Baba Lena Erkhova

Túlélte a háborút, és néhány évvel később férjhez ment, de a házassága nem olyan volt, amire vágyott. A férje nemcsak őt, de a lányukat is bántalmazta, és Elena annak szentelte az életét, hogy megóvja a lányát, és megpróbálja neki a lehető legjobb életet biztosítani. Ennek érdekében háttérbe szorította a saját álmait.

Az 1970-es években az akkor 40 éves Elena Erkhova először kapott rá lehetőséget, hogy megvalósítsa az álmait, és utazhasson. Első úti céljai Németország, Lengyelország és Prága voltak. Ez az első utazás igazi felüdülést jelentett a nő számára, de mivel az anyagi lehetőségei korlátozottak voltak, itt meg kellett állnia, és nem tudta felfedezni az egész világot.

Évekkel később azonban, amikor betöltötte a 83 évet, újból felmerült az utazás gondolata. „A barátaim megkérdezték tőlem, hogy miért nem utaztam soha. Azt mondták, megvan hozzá a pénzem. És arra gondoltam: miért is ne?” – mesélte az idős nő.

Fotó: Baba Lena Erkhova

83. születésnapján Elena barátai felvették a kapcsolatot egy utazási irodával, és útlevelet is szereztek a nőnek. Az akkorra már kétgyerekes nagymama végre elindulhatott felfedezni a világot, ahogy mindig is szerette volna. Bejárta Thaiföldet, Olaszországot, Vietnámot, Spanyolországot és sok más országot.

Elena Erkhova szerette magát „Baba Lenának” nevezni, és utazásai nem csak műemlékek és múzeumok megtekintéséről szóltak. Mongóliában vadvízi evezéssel próbálkozott, Izraelben teveháton utazott, Németországban pedig kerékpárral indult útnak.

Baba Lena főleg nyugdíjából fedezte az utazásait, valamint a virágtermesztésből és varrásból származó bevételéből. Vietnámban felkeltette egy fiatal turista, a szintén orosz származású Ekaterina Papina figyelmét. Papinát meglepte, hogy az idős nő teljesen egyedül látogatott el egy ismeretlen országba.

„Meglepett, hogy milyen kalandvágyó volt, és milyen tisztán és világosan gondolkodott az ő korában” – mondta Papina.

Fotó: Baba Lena Erkhova

Amikor a fiatal nő felfigyelt rá, Elena éppen azt próbálta elmagyarázni egy pincérnek, hogy túl csípős a levese. Papina segített neki, ráadásul egy Instagram oldalt is létrehozott az idős nőnek. Erkhovának tetszett az ötlet, hogy másokkal is megossza az élményeit, és hamarosan népszerűvé vált a közösségi oldalon.

„Könnyű barátokat szerezni, amikor utazok, mert sokan csodálkoznak az életkoromon, és azon, hogy képes vagyok utazni, és segíteni akarnak” – mesélte Erkhova, aki nagyon élvezte, hogy rengeteg különböző emberrel ismerkedhetett meg a világ minden részéről.

Fotó: Baba Lena Erkhova

Nagyon sok helyre eljutott, mielőtt az élete újabb fordulatot vett volna. Erkhova évek óta tüdőrákban szenvedett, de nem hagyta, hogy a betegség elvegye a kedvét, vagy a tervei útjába álljon. Addig utazott, amíg csak fizikailag képes volt rá.

Miután 2016-ban hírnévre tett szert a közösségi médiában, az emberek elkezdték meghívni őt különböző országokba. Így többek között például Brazíliába is kapott meghívást. Legutolsó bejegyzésében, 2018. december 8-án Baba Lena a következőt írta: „Nagyon köszönöm a kedves szavaitokat és jókívánságaitokat! Mindenképpen ellátogatok Brazíliába.”

De 91 éves kora után Elena Erkhova egészségi állapota egyre inkább megromlott, és 2019 januárjában már képtelen volt utazni. Az orvosok megtették, amit tudtak, de már nem tudták megmenteni. Az emberek azonban nem feledkeztek meg a világjáró nagymamáról, aki bebizonyította, hogy az életkor valóban csak egy szám.

Halála után az unokája létrehozott egy Facebook, Instagram és YouTube oldalt is a nevében, és még több képet osztott meg nagymamája utazásairól.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet