KezdőlapVilágA Béke Völgye: ez a világ legnagyobb temetője, több mint 5 millió...

A Béke Völgye: ez a világ legnagyobb temetője, több mint 5 millió sír van benne

-

A Wadi Al-Salaam, ami arabul azt jelenti, a Béke Völgye, egy ősi iszlám temető az iraki Nedzsef (Najaf) közelében, ez a város a síita iszlám egyik legszentebb városa.

A levegőből nézve olyan, mintha maga is egy kiterjedt város lenne, de lakói nem az élők világából származnak. A temető milliók örök nyughelye, több mint 5 millió sír található benne, és jelenleg is folyamatosan bővül.

Becslések szerint az iraki háború alatt naponta mintegy 200–250 holttestet temettek el itt, 2010-ben azonban ez a szám kevesebb, mint 100-ra csökkent.

Ugyanakkor az is előfordul, hogy a családok az éjszaka leple alatt kiássák a belsőbb sétányok mentén lévő sírokat, és már foglalt kriptákat lopnak el, hogy eltemethessék hozzátartozóikat.

Több mint 1500 éve temetkeznek ide emberek, mára a temető területe meghaladja a 600 hektárt – írja a Filantropikum.com.

A temető közelében áll Ali ibn Abi Tálib, az első síita imám, valamint a negyedik szunnita kalifa szentélye, aki Mohamed próféta egyik unokatestvére és veje volt. Ali imám körülbelül 1300 évvel ezelőtti temetése óta a síiták a világ minden tájáról a Béke Völgyébe szeretnének temetkezni. Úgy tartják, hogy ha itt vannak eltemetve, a Végítélet napján feltámadnak a halálból, vallási vezetőjükkel együtt. A szentély és a temető ugyanakkor szent zarándokhelynek is számítanak.

A temető felépítése

A Wadi Al-Salaam sűrűn egymás mellett álló sírokból és kriptákból áll, amelyek között a távolság körülbelül 30 centiméter, ezért kifejezetten nehéz lehet megtalálni benne egy adott sírhelyet. A temető látogatóinak az elhunytak képével ellátott plakátok és nyilak segítenek a tájékozódásban. Egy kriptában akár 50 holttest is elfér, és a kripták lépcsőzetesen, több szinten helyezkednek el.

Mivel a halottak szállítása manapság könnyebben megoldható, évente több tízezer síita hívőt temetnek a Béke Völgyébe a világ minden részéről.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet