Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A NASA által támogatott kutatás célja az volt, hogy felmérje a delfinek intelligenciáját, és megtanítsa az állatokat az emberi beszédre, vagyis ebben az esetben az angol nyelvre. Az 1960-as években végzett kísérlet, a mai napig rendkívül vitatott kérdés, mivel a delfin végül beleszeretett oktatójába.

A kísérlet kezdeményezője, John Lilly, amerikai neurológus, úgy vélte, ha egy delfin huzamosabb ideig emberek közt él, képes lesz elsajátítani az emberi beszéd képességét. A projekt hamarosan megkapta a NASA pénzügyi támogatását is.

A tanítványt, egy fiatal, Peter nevű delfint, egy speciálisan kialakított épületben tartották, ahol, miután a belső tereket elárasztották vízzel körülbelül 22 centi mélyen, arra is volt lehetőség, hogy az oktató, Margaret Howe Lovatt, beköltözzön, és folyamatosan együtt legyen az állattal.

A kísérlet kezdetben lenyűgöző eredményeket ígért. Az oktató egész idő alatt beszélt a delfinhez, szavakat ismételgetett neki, az állat pedig azokhoz hasonló hangokat adott ki. De az idő múlásával Peter viselkedése megváltozott Margaret irányában. Egyre inkább kötődött tanítójához, és testi szenvedélyre utaló jeleket kezdett mutatni.

„Peter szeretett mellettem lenni. Szeretett hozzádörgölőzni a lábamhoz, a kezemhez, én pedig engedtem neki” – mesélte Margaret Howe Lovatt közel 50 évnyi hallgatás után.

A kutató elmondta, annak érdekében, hogy ne kelljen megszakítaniuk az angol nyelvleckéket, a saját kezével enyhítette a delfin feszültségét.

„Számomra ez is egyszerűen a kísérlet része volt. Csak egy kicsit megdörzsölgettem, és utána folytathattuk a nyelvleckéket. Azt hiszem, ez közelebb hozott bennünket egymáshoz, de nem intim értelemben. Én azért voltam ott, hogy megismerjem Petert, és ennek ez is a része volt.” – mondta a nő.

A kísérlet azonban nem vezetett eredményre, és egyéb akadályok is felmerültek. Az állatokkal való kommunikáción kívül Lilly egy másik kísérletet is folytatott, amelyben azt kutatta, milyen hatással van az LSD a delfinek agyműködésére, de ez sem hozta meg a várt eredményt. Mivel egyik kísérlet sem járt sikerrel, és sokan ellenezték Lilly munkáját, a NASA végül megvonta tőle a támogatást.

Ezután a történet gyorsan tragikus véget ért. Peter egy miami delfináriumba került, ahol az egyébként élénk állat apátiába zuhant. Elkeserítette, hogy meg kellett válnia oktatójától, visszautasította az ételt, míg végül nem volt hajlandó lélegezni sem, és elpusztult.

„A delfinek számára a légzés nem automatikus, hanem tudatos folyamat, és ha az élet elviselhetetlenné válik a számukra, előfordulhat, hogy vesznek egy mély lélegzetet a felszínen, és egyszerűen alábuknak, és többé nem jönnek fel” – magyarázza egy szakértő.

Lilly szerint az állat azért lett öngyilkos, mert hiányzott neki Margaret.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!