KezdőlapVilágA férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös...

A férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös sétáikat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy házaspár, akik mindig is élvezték a hosszú közös sétákat, teljesen összetört, amikor a feleségnél szklerózis multiplexet diagnosztizáltak. A gyaloglás egyre nehezebbé vált, de a férj elszánt volt; épített egy riksát, amely lehetővé tette számára, hogy feleségét a kedvenc sétaútvonalaikon húzza, és életben tartsa közös időtöltésüket.

A 64 éves Rick Dorothy és az 57 éves Jan Dorothy 27 éve házasok, és nagy becsben tartják a hosszú közös sétákat. Ezekben a rövid “kettesben töltött” pillanatokban osztották meg egymással a gondjaikat, beszélgettek arról, hogy mi teszi őket boldoggá, és terveztek közös kirándulásokat, hogy enyhítsék az élettel járó stresszét.

A férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös sétáikat
Fotó: Rick Dorothy

A michigani otthonuk közelében lévő tó melletti 2 mérföldes körút lett a kedvenc sétájuk. Minden megváltozott azonban, amikor 2006-ban Jannál szklerózis multiplexet (MS) diagnosztizáltak.

Rick szerint, akkor kezdtek felfigyelni a bajra, amikor séta közben Jan nehezen kezdett lépkedni a jobb lábával.

“Valahogy a sétáink során fedeztük fel” – mondta a férfi a The Epoch Timesnak. “Azt hittem, talán csak azért nem volt jó formában, mert nem sokat sétált, mielőtt összejöttünk”.

De egy barátaikkal tett séta után, akik nem voltak kondícióban, Rick és Jan tudták, hogy valami nagyon nincs rendben. Időpontot kértek egy orvoshoz, ekkor diagnosztizálták Jant SM-el.

A férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös sétáikat
Fotó: Rick Dorothy

A házaspár mindent megtett, amit csak tudott, hogy megpróbálja lelassítani a betegség előrehaladását. Rick segített a feleségének a napi gyakorlatokkal, és megtanulta, hogy hetente injekciókat adjon neki.

“Jan soha, egyetlen egyszer sem sírt, soha nem sajnálta magát” – mondta Rick. “Én sírtam, de ő egy kemény lány.”

Rick nem emlékszik pontosan, honnan jött a riksás ötlet – “Egy filmből?” – találgatott. De az ötlet családi vicc lett.

“A nevem Rick, úgyhogy azt mondtam: ‘Talán csinálhatnék neked egy riksát, és húzhatnálak körbe-körbe!’. Mindenki nevetett rajta, de én egy kicsit komolyabb voltam, mert szeretek kitalálni dolgokat” – mondta.

A férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös sétáikat
Fotó: Rick Dorothy

A figyelmes férjnek megvolt a legtöbb alkatrész, amire szüksége volt, és az építés néhány hétig tartott. A riksát a derekán lévő öv segítségével húzza.

Rick igyekezett a 25 kilós riksát “esztétikailag széppé” tenni, nagyméretű gumikat szerelt fel, hogy Jan minél simábban tudjon utazni.

“Azt hiszem, ez mindannyiunknak sokat jelent” – mondta Rick.

A most már nyugdíjas Ricknek többféle munkája volt, többek között építőipari, faipari és hajóépítő. Bár arra nem hajlandó, hogy másoknak riksák építsen, a közösségi médiában szívesen megosztja tippjeit és trükkjeit.

“Csináltam egy videót, és megmutattam az embereknek, hogyan lehet leszerelni a riksáról az alkatrészeket, felrakni az autóra, majd amikor odaérsz, ahol sétálni akarsz, csak összerakod, és máris minden újra együtt van” – mondta Rick. “Nagyon-nagyon szívesen segítek az embereknek, ahogy csak tudok, ha meg akarják csinálni.”

Rick és Jan három házat építettek együtt, amíg Jan képes volt rá. A diagnózis óta Rick befejezte egy speciálisan átalakított egyszintes ház építését, beleértve a kapaszkodó rácsokat a fürdőszobában, egy járható zuhanyzót, akadálymentesített szekrényeket és egy földszinti hálószobát “a jövőre nézve, ha szükség lesz rá”.

A férj riksát épít a szklerózis multiplexes feleségének, hogy folytathassák a közös sétáikat
Fotó: Rick Dorothy

Jan ablakából lenyűgöző kilátás nyílik egy 70 hektárnyi területre, amit éjszakánként szarvasok és vadállatok látogatnak meg.

“Amikor először összejöttünk, elvittem Jant egy túrázásra” – emlékezett vissza Rick. “Elmentünk sétálni az erdőbe. Úgy döntöttem, hogy szerelmünket úgy valljuk be a világnak, hogy egy szívet faragunk [egy fa törzsébe], benne a monogramunkkal. Később összeházasodtunk, gyerekeink születtek, és megvettük azt a 70 hektárt, ahol az a fa állt”.”

A pár gyakran ült a fa ágai alatt, hogy elgondolkodjon az életről. Évekkel később egy nagy vihar kidöntötte a fát.

“Úgy éreztük, mintha egy családtagot veszítettünk volna el” – mondta Rick, hozzátéve, hogy később egy láncfűrésszel kivágta a fa egy részét, hogy egy gyönyörű emléket állítson szerelmüknek.

“Azóta elmentem, és egy másik bükkfába is belevéstem a monogramunkat, csak a biztonság kedvéért!” – mondta.

A házaspár pozitív hozzáállása arra összpontosít, amit még megtehetnek; Jan továbbra is tartja a napi gyakorlatokat, még mindig el tud mosogatni és egy kis házimunkát végezni, ágyat vetni, és járókeret segítségével járni. Nyelési nehézségei vannak, és Ricknek el kell végeznie a Heimlich-manővert, ha véletlenül elkezd fuldokolni.

“A legtöbb nap jó” – mondta – “de vannak olyan napok, amikor elég ijesztő, és csak együtt vészeljük át”.

“Szeretem, hogy sosem sajnáltatja magát. Szeretem, hogy mindig kedves. Egyszerűen jó ember. Bárcsak én is ilyen jó lennék” – mondta férjéről a nő.

Ha Jan teljesen elveszíti a járás képességét, Rick bízik abban, hogy túljutnak rajta. “Ha nem tudsz járni, az nem jelenti azt, hogy nem tudod még élvezni az életet” – érvelt. “Még mindig van mit látni.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet