KezdőlapVilágA focista, aki 38 éve kómában van egy orvosi hiba miatt

A focista, aki 38 éve kómában van egy orvosi hiba miatt

-

Jean Pierre Adams, aki annak idején a francia nemzeti válogatottban is játszott, csaknem négy évtizede kómában fekszik. Élete egy orvosi hiba miatt vett drámai fordulatot.

1982. március 17-e óta az egykori focista vegetatív állapotban van, egyedül lélegzik ugyan, pislogni is tud és az emésztése is működik, de ezenkívül minden másra képtelen. A sportoló 34 éves volt, amikor ebbe az állapotba került, ma 72 éves, vagyis életének több mint felét öntudatlanul töltötte.

Orvosi műhiba miatt került ebbe az állapotba

Jean-Pierre Adams 1972 és 1976 között volt tagja a francia labdarúgó-válogatottnak, ezalatt összesen 22 meccsen játszott. Ugyanakkor több klub színeiben is játszott: a Nímes Olympique csapatában, a Nice-ben és a PSG-ben.

1982. március 17-én egy térdsérülés miatt lépett be egy lyoni kórház műtőjébe. Ínszalagszakadása volt, és elvileg rutinműtét várt rá.

Azonban a focista a műtét után többé már nem volt ugyanaz az ember. Az altatóorvos hibája miatt Adams vegetatív állapotban maradt.

A műtét napján a lyoni kórház orvosai sztrájkoltak. Mivel így kevesebb orvos dolgozott, az altatóorvosnak és az asszisztensnek egyszerre nyolc beteget kellett ellátniuk. A túlterhelt altatóorvos hibázott az eljárásnál, és a tévesen bevezetett cső elzárta a beteg tüdejéhez vezető utat, így nem jutott elég oxigénhez. Adams mély kómába esett, és azóta sem tért magához.

Később a volt focistát kiengedték a kórházból, mert az orvosok semmit sem tudtak tenni érte, felesége, Bernadette hazavitte őt, és otthon ápolja.

A felesége minden nap mellette van

Jean Pierre-t a felesége, Bernadette gondozza, aki 1969-ben ment hozzá a sportolóhoz. Abban az időben egy fehér nő és egy fekete férfi kapcsolatát nem nézték jó szemmel, de ez nem állhatott az útjukba.

Két fiuk született, Laurent és Frédéric, akik idő közben már felnőttek.

„Azt hiszem, érez valamit, és azt hiszem, felismeri a hangomat. Másképp nincs rá magyarázat, miért van az, hogy amikor nem vagyok mellette, és valaki más veszi át a helyemet, azt mondják, hogy megváltozik az arckifejezése, mintha szomorúbb lenne.” – mondja Bernadette.

Adamst egy idegsebész is megvizsgálta, aki úgy találta, hogy a férfi agya súlyosan sérült.

„Nincs változás, se jó, se rossz. Nincsenek ráncai és szinte ősz hajszálai sem. Lassabban öregszik, mint én. Olyan, mintha megállt volna az idő a műtét napján. Amikor alszik, becsukja a szemét, amikor ébren van, kinyitja, de nem lát semmit. Itt van, de még sincs itt. Azt hiszem, a saját világában van. Nem tudja kifejezni magát, de él.” – tette hozzá Bernadette.

Mi történt az orvosokkal, akik elkövették a hibát

A 7 évig tartó tárgyalás után az altatóorvost és az asszisztenst egy hónap felfüggesztett börtönre ítélték, ugyanakkor egy bírságot is kiszabtak rájuk, ami jelenleg mintegy 800 eurónak felelne meg.

Bernadette Adams kártérítést és életre szóló nyugdíjat kapott, amelyet a lyoni biztosítási rendszer fizet neki.

„Félek, hogy én halok meg előbb. Akkor mi lesz vele? Meg fog halni, mert senki nem lesz, aki gondoskodjon róla. Szüksége van rám az evéshez és más alapvető szükségletekhez. Ha én nem lennék ott, akkor vajon ki?” – mondta Bernadette.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet