KezdőlapVilágA két család története, akik saját készítésű hőlégballonnal menekültek az NDK-ból

A két család története, akik saját készítésű hőlégballonnal menekültek az NDK-ból

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

1979. szeptember 16-án két családnak sikerült elmenekülnie a Német Demokratikus Köztársaságból. Egy saját építésű hőlégballonnal repültek át a határ fölött Nyugat-Németországba.

Ez volt az egyik leglátványosabb sikeres menekülési kísérlet az NDK-ból, az elszántság és a bátorság igazi példája, amelyet a szabadság és a jobb élet iránti vágy éltetett.

A két barát őrült tervet dolgozott ki

Peter Strelzyk és Günter Wetzel 1974-ben ismerték meg egymást, a munkahelyükön, egy műanyaggyárban. Összebarátkoztak, és megosztották egymással mennyire elégedetlenek a keletnémet rendszerrel.

„Folyamatosan ki voltunk téve a propagandának és a hazugságoknak. Nem olvashattuk azt, amit akartunk, nem mondhattuk ki, amit gondoltunk, és nem utazhattunk oda, ahová szerettünk volna, csak a többi kommunista országba” – mondta Peter Strelzyk egy 1980-as interjúban a Popular Mechanics magazinnak.

A Wetzel család.

A két férfi belátta, hogy az egyetlen esélyük egy jobb életre, ha elhagyják az országot.

1978 márciusában Strelzyk és Wetzel megállapodtak, hogy együtt dolgoznak ki egy menekülési tervet önmaguk és a családjuk számára. Mivel a szárazföldi határok gyakorlatilag áthatolhatatlanok voltak, rájöttek, hogy légi úton nagyobb sikerrel járhatnak.

Eleinte elgondolkodtak egy helikopter építésén, de aztán elvetették az ötletet, mert a végrehajtása túlságosan bonyolult lett volna.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobb közlekedési eszköz a hőlégballon lenne.

Az első hőlégballon függönyökből és ágyneműkből készült

A számítások elvégzése után arra jutottak, hogy hatalmas hőlégballonra lesz szükségük, ami alkalmas 4 felnőtt és 4 gyerek biztonságos szállítására. A számítások szerint a gázpalackok az égő és maga a kosár súlya (az utasokkal együtt) körülbelül 750 kg lett volna.

A két férfi majdnem másfél éven át dolgozott a léggömbkosáron, a gázégőn és egy improvizált fújtatón, amivel felszálláskor gyorsan megtölthették levegővel a ballont.

A Strelzyk és Günter család.

Ez idő alatt a feleségeik, Petra Wetzel és Doris Strelzyk megvarrták magát a ballont darabonként hazahozott függönyök, ágyneműk, zuhanyfüggönyök és egyéb anyagok felhasználásával.

1978. április 28-án készen álltak az első tesztrepülésre, de a ballon nem emelkedett fel a földről – Wetzel és Strelzyk ugyanis elvétették a számításokat, a ballonhoz használt szövetanyag ugyanis túl porózus volt és túl gyorsan eresztette ki a levegőt. Strelzyk ezután hetek alatt, darabonként égette el az anyagot a kemencében.

A kudarc ellenére eszük ágában sem volt feladni, és nekifogtak egy újabb ballon építésének. Ezúttal anyagként a taft használata mellett döntöttek, ami a számításaik szerint már lehetővé tette a felemelkedést.

A Strelzyk család sikertelen repülése

1978 júniusának elején a két férfi 900 négyzetméter taft anyagot vásárolt egy lipcsei üzletből. Azzal a történettel álltak elő, hogy egy vitorlásklub mérnökei, és az anyagot vitorlák készítésére használnák fel.

Miután több kísérletük is kudarcot vallott, Wetzel lemondott a tervről. Strelzyk azonban eldöntötte, hogy véghezviszi a küldetést. Egyedül folytatta a ballon építését, ás 1979. július 3-án családjával megkísérelte a menekülést.

Autóval közelítették meg a határt, ott aztán előkészítették a ballont, és felszálltak vele. Ezúttal sikerült felemelkedni, és eleinte minden a tervek szerint haladt, amíg bele nem repültek egy felhőbe. A nedvességtől az anyag nehezebb lett, és a jármű elkezdett leereszkedni.

A család körülbelül 180 méterre a határtól ért földet, de sajnos még a keleti oldalon. Kilenc órát töltöttek azzal, hogy észrevétlenül keresztüllopakodjanak a határvidéken, és ezután még meg kellett tenniük körülbelül 14 kilométert addig a helyig, ahol az autójukat hagyták.

A ballont kénytelenek voltak otthagyni, ahol földet értek, és a hatóságok másnap reggel meg is találták azt.

A két család története, akik saját készítésű hőlégballonnal menekültek az NDK-ból
Nem sokkal a földet érés után.

Ha elsőre nem sikerül, próbálkozz újra

Miközben a hatóságok már keresték a ballon készítőit, Wetzel és Strelzyk újból munkához látott, és rövid időn belül el is készültek egy újabb ballonnal.

Az 1979. szeptember 15-ről 16-ra virradó éjszakán úgy tűnt, az időjárási viszonyok tökéletesek a tervezett szökéshez. Erős északi szél fújt, ami éppen ideális volt a terv végrehajtásához.

Annak ellenére, hogy az új ballont nem volt idejük tesztelni, a két család úgy döntött, megkockáztatja a menekülést. Így 1979. szeptember 16-án éjszaka 2 óra 26 perckor a hőlégballon felemelkedett a földről, a Wetzel és Strelzyk családok minden tagjával a fedélzetén.

Mindössze néhány perccel azután, hogy felemelkedtek, a hatóságok észlelték, hogy egy azonosítatlan repülő tárgy közeledik a határ felé. Bár az égre irányították a fényszórókat, nem sikerült észlelniük a ballont, ami ekkorra már túl magasan járt.

28 perces repülés és elképzelhetetlen izgalmak után a 8 utas sikeresen földet ért 24 kilométerre a felszállási helytől, egy nyugat-németországi farmer földjén. A két bátor család számára a szabadság végre kézzel fogható valósággá vált.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet