KezdőlapVilágA lánya követeli, hogy az anyja vigyázzon az unokájára ahelyett, hogy nyaralni...

A lánya követeli, hogy az anyja vigyázzon az unokájára ahelyett, hogy nyaralni menne

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szülővé válás az élet egyik legszebb pillanata. Amikor a karjaidban tarthatod a gyermekedet, leírhatatlan érzés járja át a lelked. Ugyanilyen örömteli pillanat a nagyszülők életében is a kisunoka világra jötte. Látni, ahogy a gyermekeik szülővé válnak, teljessé teszi az életüket.

Általában minden szülő legfőbb vágya, hogy a gyermeke végre megállapodjon és unokákkal ajándékozza meg őt. Róluk gondoskodni új értelmet ad az életüknek, és százszor nagyobb öröm, másfajta érzés, mint anno a saját gyermekeikről gondoskodni.

De ez nem jelenti azt, hogy kötelességükké válik, és ha törik, ha szakad, csettintésre ugraniuk kell, felhagyva a saját életükkel, terveikkel, az unokáik – vagy inkább a szüleik kedvéért.

Egy nagymama arról panaszkodott a Reddit-en, hogy kénytelen volt kiállni magáért és meghúzni a határokat, amikor a lánya olyan hangnemben kezdett el beszélni vele a kisunokája felügyeletével kapcsolatban, mintha ő az éjjel-nappal rendelkezésére álló bébiszittere lenne.

Az 56 éves nő úgy fogalmazott, azt érezte, mintha választania kellene a saját pihenése és a 14 hónapos kisunokájával töltött idő között.

A nagymama elmesélte, azóta él együtt a 26 éves lányával, mióta a férje szakított vele, amikor a fiuk csak 3 hónapos volt. Általában az esti órákban vigyáz az unokájára, amíg a lánya dolgozik.

„Jelenleg, hogy segítsek a lányomnak, én fizetem az otthoni kiadásokat, ő pedig a napközit és a baba dolgait (pelenkák, tápszer stb.). És még bőven marad neki, hogy félretegyen, hogy végül elköltözhessen. Úgy döntöttem, hogy jövő hónapban kiveszek egy hónap szabadságot, hogy kipihenjem magam, anélkül, hogy feltétlenül elutaznék” – írta a nagymama.

De amikor a lánya tudomást szerzett a tervéről, lehetőséget látott benne, hogy spóroljon a bölcsődei költségeken, felgyorsítva a terveit a különköltözésre. Ezért megpróbálta meggyőzni a nőt, hogy a nyaralása helyett inkább vigyázzon az unokájára, így ő pénzt takaríthatna meg, ráadásul az unokájával is több időt lehetne.

Bár a nagymama érzelmes segítségkérésként fogta fel a dolgot, mégis kitartott az elhatározása mellett. Visszautasította a lánya kérését, hogy a megszokott óráknál tovább vigyázzon a babára, hangsúlyozva saját pihenésének és határainak fontosságát.

„Elkezdett sírni, és azt mondta, hogy próbál függetlenséget szerezni és végül elköltözni, de hogy egyedülálló anyának lenni olyan nehéz, és én nem könnyítem meg a dolgát. Alapvetően könyörgött, hogy legalább még 3 órát maradjak, de én ragaszkodtam ahhoz, amit mondtam” – számolt be a nagyi.

Mindezek ellenére, a nőt marcangolta a bűntudat, amiért így viselkedett a lányával, és bár tudja, akkor sem történne semmi, ha engedne a lányának, mégis fontosnak tartja a döntéseinek szabadságát. Azt írta: „Szeretem az unokámat, de ez az én pihenésem is”.

A bejegyzése heves vitát váltott ki a közösségi platformon. Sokan egyetértettek a nagymamával, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy „ha egy hónapra kiveszi a gyerekét a napköziből, a helyet valaki más fogja betölteni, és egyáltalán nem lesz napközije. A bölcsődei szolgáltató nyilván nem engedheti meg magának, hogy egy hónapig csak úgy, fizetés nélkül tartsa nyitva neki a helyet” – jelezte valaki.

Volt, aki a gyermektartás felől érdeklődött, hiszen ha nem igényelte az anyuka, ideje azonnal megtennie.

Míg egy másik így reagált: „És ha összeomlasz a túlhajszoltságtól, akkor ki ad majd tetőt a feje fölé? Rossz a helyzete, de élhetne egy bogarakkal fertőzött nyomornegyedben is, napközi vagy segítség nélkül. Nem te okoztad a problémáit, és mindent megadsz neki, amit tudsz, ő mégis többet követel. Maradj a talpadon”.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet