KezdőlapVilágA peruiak jóval korábban ettek pattogatott kukoricát

A peruiak jóval korábban ettek pattogatott kukoricát

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ezer évvel előbb ettek a peruiak pattogatott kukoricát az eddig véltnél.

A washingtoni Nemzeti Történeti Múzeum kutatói Peru északi partvidékén olyan kukoricacsutkákra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen már 6700 évvel ezelőtt őröltek kukoricalisztet és készítettek pattogatott kukoricát. Ezek a legősibb dél-amerikai civilizációs leletek.

Dolores Piperno amerikai régész elmondása szerint a kukoricát Mexikóban nemesítették ki nagyjából kilencezer éve vadon termő fűből. A haszonnövény termesztése csak több ezer év múlva terjedt el Dél-Amerikában, és több alapfajtára vált szét.

A most feltárt leletegyüttes és a kukoricacsutkák környezete arra utal, hogy a kukoricából már a fazekasság megjelenése előtt ennivaló, vagy legalábbis „kísérleti” alapanyag lett, azaz hasznosítása nem függött az agyagedények meglététől – mondta Piperno a BBC brit sajtóorgánumnak.

Forrás: MTI



RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet