Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ázsiai kultúrák már régóta ismerik a rizs előnyeit, sőt a „nők és a termékenység” szimbólumának is tekintik azt. De a rizs csodálatos hatásai nem merülnek ki a táplálékként való fogyasztásban. Az ázsiai nők például évszázadok óta rizsvizet használnak a hosszú és egészséges haj megőrzésére.

Ráadásul a csodálatos rizsvíz hatásai még nem merülnek ki ennyiben, bőrápolásra, sőt, a növények gondozására is használhatjuk.

A rizsvíz előnyei a hajápolásban

A rizsvíz tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, B- és E-vitaminnal, valamint aminosavakkal, amelyek nagyszerű kombinációt alkotnak szépségünk megőrzéséhez. Lássuk, milyen hatással van ez a hajra:

  • Növeli a rugalmasságot;
  • Csillogó, fényes lesz tőle a hajunk;
  • Kisimítja az összekuszálódott hajszálakat;
  • Elősegíti a haj növekedését;
  • Erősebbé teszi a hajat;

Az egyetlen kérdés már csupán az, miért nem tudtunk erről a módszerről, már korábban! Sok nő kipróbálta a módszert, és sokan azok közül, akik rizsvízzel öblítették le a hajukat, már az első alkalom után szemmel látható eredményeket tapasztaltak.

A rizsvizes öblítés nagyszerű például a göndör haj megformázásához.

Hogy készítheted el a rizsvizet otthon?

A rizsvizes öblítés folyamata hasonló ahhoz, mint amikor hajpakolást, hajmaszkot használunk – egyszerű, de egy kissé időigényes. Kezdd a rizsvíz elkészítésével. Először öblíts le egy fél csésze nyers rizst, tedd egy tálba, önts rá 2-3 csésze vizet, és áztasd benne 30 percig. Szűrd le a vizet egy tiszta edénybe. Mosd meg a hajadat samponnal, a szokásos módon, majd öntsd rá a rizsvizet a hajadra, masszírozd be a fejbőrödbe, és hagyd rajta 20 percig. Végül egyszerűen csak öblítsd le meleg vízzel, és már kész is van.

Bónusz: a rizsvíz felhasználásának egyéb módjai

1. Bőrápolásban

Egy tanulmány megerősítette, hogy a rizsvíz lelassítja a bőr öregedését. Csökkenti az új ráncok képződését és kisimítja a meglévő finom vonalakat. Ezenkívül csökkenti a bőrirritációt, így megőrzi az arcbőr természetes színét. Használhatod tonizáló szerként arctisztítás után, vagy egyszerűen megmoshatod vele az arcodat.

2. Tápszer a növényeknek

A rizs vízbe áztatásakor felszabaduló keményítő ösztönzi a talajban található jó baktériumokat (mindez a már említett antioxidánsok és vitaminok hatása). A benne található tápanyagok segítik a növények erősebb növekedését és ellenállóbbá teszik azokat a betegségekkel szemben. Használd úgy, mint bármelyik másik tápszert, és a növényeid gyönyörűek lesznek tőle.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!