Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Rothadt hús szagát árasztja a kontyvirágfélék családjába tartozó óriásvirág, az Amorphophallus perrieri, amelyet Madagaszkár két kisebb szigetén fedeztek fel az Utahi Egyetem botanikusai.

Az új “jövevénnyel” 170-re nőtt az Amorphophallus nemzetséghez tartozó fajok száma – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A nemzetség leghíresebb képviselője az Amorphophallus titanum (óriáskontyvirág vagy titánbuzogány), amelyet átható bűze miatt dögvirágnak, vagy hullavirágnak is “becéznek”. A titánbuzogányt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A virág magassága elérheti a 6 métert, a föld alatti gumó súlya pedig a 75 kilogrammot. A virág maga körül erős bűzt, dögszagot áraszt, ezzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, de el is riaszt vele sok kártevőt, ahogy az embert is.

Az Utahi Egyetem botanikusai Greg Wahlert irányításával 2006-ban és 2007-ben gyűjtötték be az Amorphophallus perrieri néhány példányát. A kutatócsoport által felfedezett faj egyedeinek magassága csupán negyedannyi, mint a titánbuzogányé, hiszen “alig” másfél méteresre nőnek, de a bűzűk legalább olyan erős, mint a híres Amorphophallus titanum-é.

Később a Párizsi Természettudományi Múzeumban Greg Wahlert észrevette a virág egy szárított példányát, amelyet Joseph Marie Henri Perrier de la Bathie (1873-1958) francia természettudós ugyanazon a szigeten gyűjtött, mint utahi kollégái, noha nem jött rá, hogy egy új növényfajról van szó. A francia tudós tiszteletére a növény az Amorphophallus perrieri nevet kapta.

Az Utahi Egyetem arborétumában múlt pénteken nyílt ki az Amorphophallus perrieri. Egy nappal később Greg Wahlert levágta a buzogányalakú virágot, amelyet lepréselt. A későbbiekben a virágot átadják a Párizsi Természettudományi Múzeumnak, ahol lefolytatják az új növényfaj hivatalos elismeréséhez szükséges vizsgálatokat.

Forrás: MTI


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!