Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

sajtNagyjából 7000 évesre tehető az a lelet, amit nemrég Lengyelországban találtak, és egyértelműen sajtkészítésre használhatták a készítői. Az agyag kanna az eddigi legkorábbi bizonyítéka a sajt tejtermékek kultúrájának.

“Az érdekes az, hogy az emberek ebben az időben elvileg még meg sem tudták emészteni a laktózt, így gyakorlatilag ez volt az egyetlen formája, ahogyan fogyaszthatták anélkül, hogy betegek lettek volna”, mondta Mélanie Salque, a Britol Egyetem kémikusa.

“Rendkívül praktikus élelmiszer, mivel nincs szükség rá, hogy leöld az állatot. Valószínűleg a tej és a sajt voltak valamikor az élelmiszer forradalom első szereplői.” – tette hozzá Salque.

Archeológusok egy csoportja Észak-Lengyelországban olyan területet tárt fel, ahol a régi legkorábbi gazdálkodó településének nyomaira bukkantak. Az agyag edényeket – amelyek között találták a sajt készítésére utaló darabokat is – a vizsgálatok alapján 7200 és 6800 évesre becsülik. Az agyag darabkáktól nem messze találtak marha csontvázakat, és ez adta az alapját az elméletnek. Az ellenzéki tábor kutatói úgy vélik, ezen edények egyszerű sörfőzésre szolgáltak, ami viszont sokkal nagyobb hagyományokra tekint vissza.

Bévé, Forrás: Filantropikum.com


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!