KezdőlapVilágA szélhámos, aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot ócskavasnak

A szélhámos, aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot ócskavasnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Victor Lustig a világ egyik leghíresebb szélhámosa, aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot, és a híres Al Capone oltalmában állt.

Victor Lustig az Osztrák–Magyar Monarchiában született 1860-ban, de korán elhagyta hazáját, és nyugat felé indult. Jóképű és intelligens férfi volt, aki 5 nyelven beszélt: csehül, németül, angolul, franciául és olaszul.

Párizsban beiratkozott az egyetemre, de hamar rájött, hogy a tisztességes élet nem neki való, és szerencsejátékokkal, például pókerrel kezdett foglalkozni, ugyanakkor biliárdjátékokra is fogadott.

Victor Lustig „karrierje”

Miután végzett a tanulmányaival, Párizs és New York között ingázó luxus óceánjárókon kezdett „dolgozni”, és itt vitte véghez első nagyobb átveréseit. Itt nyugodtan lebonyolíthatta tisztességtelen ügyleteit, mert mindig volt egy menekülési útvonala a két kontinens valamelyikére.

Az egyik átverése, amit az óceánjárókon vitt véghez, egy pénznyomtató gép eladása volt, ez volt az úgynevezett „Rumanian money box”.

Azt állította a gazdag férfiaknak, akik a hajón utaztak, hogy a gép képes 6 óránként egy 100 dollárost kinyomtatni. Be is mutatta nekik a gép működését.

12 óra múlva már újabb két 100 dolláros bankjegy volt készen. Lustignak sikerült eladni a készüléket 30 ezer dollárért.

De a szerkezet természetesen nem úgy működött, ahogy ő azt leírta. Miután elfogytak az előre bekészített százdollárosok, csak üres papírokat adott ki, de mire az ügyfelek észrevették a csalást, Lustignak már sikerült elmenekülnie.

1922-ben Missouriban tartózkodva felfigyelt egy eladó farmra. Az az ötlete támadt, hogy 10 ezer dollárt szerez egy banktól, hogy megvásárolhassa a gazdaságot. A híres Robert Duval néven mutatkozott be, és 22.000 dollár részvényt ajánlott fel a banknak, meggyőzve a bankárt, hogy váltsa azt készpénzre.

A pénzt két egyforma borítékba helyezték. Lustignak sikerült kicserélnie a borítékokat, és távozott a részvényekkel és a pénzzel. Mielőtt letartóztatták, Kansasba indult, és végül a börtönből is sikerült megmenekülnie úgy, hogy megvesztegetett valakit.

A következő szint

Lustig később visszatért Franciaországba, ahol tervet kovácsolt a híres Eiffel-torony eladására.

1925 májusában egy párizsi újság rövid cikket tett közzé arról, hogy milyen siralmas állapotban van az Eiffel-torony. A torony felállítása után 36 évvel sürgősen javításra szorult. A cikk szerzője azon a véleményen volt, hogy a francia kormánynak olcsóbb lenne lebontani, és ócskavasként eladni azt, mint pénzt fektetni a fenntartásába.

A legtöbben valószínűleg csak legyintettek egyet, és már át is tértek a következő cikkre. De nem Victor Lustig.

Így adta el az Eiffel-tornyot

Az Eiffel-torony lebontása ma már elképzelhetetlennek tűnik, akkoriban azonban teljesen hihetően hangzott. A tornyot az 1889-es Világkiállításra építették, és eredetileg nem véglegesen fennálló emlékműnek tervezték.

Victor Lustig kormánytisztviselőnek adta ki magát, és kapcsolatba lépett néhány ócskavas-kereskedővel, meggyőzve őket arról, hogy a kormány valóban a torony lebontását tervezi.

Az egyik potenciális vevő megvesztegette őt, hogy megnyerje az aukciót, de miután hatalmas összeget fizetett érte, rájött, hogy becsapták. De mivel szégyellte magát, amiért ilyen könnyen átverték, nem tett feljelentést.

Megismételte a csalást

Meglepő módon az átverés nem keltett visszhangot. Lustig több héten át követte a párizsi újságok híreit Bécsből, de nem talált semmit az esetről. Miután helyesen kikövetkeztette, hogy nem jelentették fel a rendőrségen, egy hónap elteltével visszatért a francia fővárosba, és megismételte a csalási kísérletet. Keresett újabb hat kereskedőt, és ugyanúgy járt el, mint korábban.

Ezúttal azonban nem tudott elmenekülni a pénzzel. Az átvert ügyfelek a rendőrséghez fordultak, és Lustig kénytelen volt az Egyesült Államokba menekülni.

Amerikába érkezve folytatta karrierjét. Még a nagy Al Capone-t is sikerült rávennie arra, hogy profitjának megduplázása érdekében fektessen be egy vállalkozásba. Amikor azonban rádöbbent, milyen erőszakos módszerei vannak a híres gengszternek, Lustig meggondolta magát, és visszaadta a pénzt, mondván, hogy nem jött be az üzlet. Capone-t annyira szórakoztatta a férfi őszintesége, hogy kárpótlást ajánlott fel neki.

Alcatraz, az utolsó állomás

Csakúgy, mint sok más bűnözőt, végül neki is a kapzsisága lett a veszte. Az Egyesült Államokban olyan hatalmas bankjegy-hamisítási akcióban vett részt, hogy sikerült megrendítenie az amerikai gazdaságot.

Lustig 1935. szeptember 28-ig tudta elkerülni az igazságszolgáltatást. Aznap este az FBI két ügynöke, G. K. Fireston és Fred Gruber, üldözőbe vette. A szövetségi ügynökök végül fegyvert rántottak, és sarokba szorították. Lustigot letartóztatták, és a New York-i bíróság 20 évre ítélte az Alcatrazban.

Két évvel később halt meg a börtönben, tüdőgyulladásban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet