Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Albert Einstein IQ-ját körülbelül 160-ra becsülték, Isaac Newtonét 190-re, Mark Zuckerberg IQ-ja pedig 152 körüli. Ezek az emberek világszerte ismert zsenik.

Annál kevesebben hallottak azonban William James Sidisről, akinek az IQ-ját 250-300 körüli értékre becsülték. William Sidis a legintelligensebb ember volt, aki valaha élt a Földön. Csodagyereknek tartották: kivételes matematikai képességei voltak, több nyelven beszélt és tehetséges író volt. De sajnos nem sokan hallottak róla.

Az alábbiakban bemutatjuk William James Sidis élettörténetét, és eláruljuk, miért nem olyan ismert, mint az várható lenne.

8 éves korában már 8 nyelven beszélt

William New Yorkban született 1898-ban. Apja, Boris, neves pszichológus volt, édesanyja orvos. Mivel szülei maguk is zsenik voltak, várható volt, hogy William is ragyogó elme lesz, de intelligenciája jóval felülmúlta még a várakozásokat is.

18 hónapos korában már el tudta olvasni a New York Times-t. 8 éves korára megtanult latinul, görögül, franciául, oroszul, németül, héberül, törökül és örményül. Ezenkívül kitalált egy saját nyelvet is, amit Vendergoodnak nevezett el.

Ő a legfiatalabb ember, aki valaha bejutott a Harvardra

Apja tisztában volt a képességeivel, és megpróbálta beíratni a Harvardra, ahol azonban elutasították a kérelmet, mivel a fiú ekkor még csak 9 éves volt. 2 évvel később az intézet elfogadta a jelentkezését, és 1909-ben William lett a legfiatalabb ember, aki felvételt nyert az egyetemre. 1910-re matematikai ismeretei annyira fejlettek voltak, hogy már ő tanította a professzorait, és ezzel kiérdemelte a „csodagyerek” címet. 16 évesen szerezte meg a diplomáját.

Visszavonult életet akart élni

A hírnév fárasztó lehet, különösen, ha valaki már nagyon fiatalon ki van téve ennek. Röviddel diplomázása után William azt nyilatkozta a riportereknek, hogy tökéletes életet akar élni, ami számára a világtól való elvonultságot jelentette. Azt is hozzátette, hogy soha nem akar megnősülni, mert nem érdekelték a nők.

A nem kívánt hírnév mellett, döntése azt a nyomást is tükrözte, amellyel születése óta szembesült. Abban az időben Amerikában hittek abban, hogy megfelelő oktatással csodagyerekeket lehet nevelni. Tehetséges pszichológus lévén, William apja nagyon szerette volna, ha a fia ragyogó tehetség lett volna. Ennek elérése érdekében saját pszichológiai megközelítéseit alkalmazta fia nevelésében. Bár William gyerekként szeretett tanulni, felnőttként már másként gondolkodott apja módszereiről, elhidegült a szüleitől, és amikor Boris 1923-ban meghalt, nem ment el a temetésére sem.

18 hónap börtönre ítélték

Ahogy a zsenik általában tenni szokták, hogy elkerüljék a reflektorfényt, William keveset fizető irodai munkákat vállalt. Ennek ellenére az emberek időnként még mindig felismerték, és ilyenkor nem volt más választása, mint új munkahely után nézni. 1924-ben az újságírók felfedezték, hogy heti 23 dolláros munkát végez, és azért gúnyolták, hogy már nem képes mindarra, amire gyerekkorában volt. Ez azonban nem volt igaz, hiszen William Sidis továbbra is számos értékes könyvet írt különböző álneveken.

Szocialista volt és ellenezte az első világháborút. Miután 1919-ben egy bostoni tüntetés erőszakba torkollott, letartóztatták, és 18 hónap börtönre ítélték. Szüleinek azonban sikerült elérni, hogy ne kerüljön börtönbe, és helyette 2 évre saját szanatóriumukba zárták.

46 évesen, ismeretlenül halt meg

William Sidis végül teljesen visszavonult a világtól, és magányos életet élt. Elhidegült a családjától, és egyszerű gépészként kereste meg a kenyerét. Az ember, aki megváltoztathatta volna a világot, 1944-ben, ismeretlenül, mindössze 46 éves korában, agyvérzésben hunyt el. Érdekes módon ugyanez volt édesapja halálának oka is.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!