KezdőlapVilágA város, amely 72.000 tonna gyémántra épült

A város, amely 72.000 tonna gyémántra épült

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ez a csodálatos város egy aszteroida kráterében található, amely 15 millió évvel ezelőtt érte el Földünket. A dél-németországi Nördlingen városának nagyon érdekes története van.

“15 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida becsapódása érte ezt a régiót. Talán véletlen, hogy ugyanolyan átmérőjű volt, mint Nördlingen óvárosa, azaz egy kilométer? Az aszteroida hihetetlen sebességgel, azaz 70.000 km/órával érte el a Földet. A nagyon nagy becsapódási energia miatt, egy 25 kilométer átmérőjű kráter alakult ki a helyén.” – mondta a BBC-nek Gisela Pösges geológus, a Ries Geopark munkatársa.

Az aszteroida Földre gyakorolt hatása egy szokatlan típusú kőzetet hozott létre, amelyet suevitnek neveztek el.

A hatalmas nyomás és a hő, amely akkor keletkezett, rengeteg kis gyémántot hozott létre, amelyek megtalálhatók ebben a kőzetben.

A Suevit olyan kőzet, amelynek képződési folyamatát csak 1960-ban fedezték fel a Wikipédia szerint. A kőzet része annak a csoportnak, amelyben az üveges szerkezet, az eredeti kőzet megolvadásával keletkezik, a meteorittal történő ütközés által előidézett magas hőmérséklet és nyomás hatására. A “Suevit” név onnan származik, ahol felfedezték ezt a kőzetet, (Nördlinger Ries Schwabenben), melynek latin neve “Suevia”.

Körülbelül 72.000 tonna gyémánt “rejtőzködik” Nördlingen épületeiben, melyeket azokból a kőzetekből építettek amelyek a meteorit ütközési zónájából valók. Emiatt jó néhány épület homlokzata nagyon szépen fénylik.

De ezek a gyémántdarabok túl kicsik ahhoz, hogy érdekeljék a kincsvadászokat.

“Mivel a gyémántok létrejöttéhez vezető nyomás nagyon rövid idejű volt, így a keletkezett gyémántok nagyon kicsik lettek. Tudományos szempontból rendkívül értékesek, de gazdasági értékük elenyésző, így nem érdemlik meg a kitermelést.” – magyarázta Gisela Pösges.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet