KezdőlapVilágA világ egyik legmagasabb nője - Anna Haining Bates szokatlan és szomorú...

A világ egyik legmagasabb nője – Anna Haining Bates szokatlan és szomorú története

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Anna Haining Swan Bates a világ egyik legmagasabb nőjének számított – a kanadai nő 241 centi magas volt. A maga idejében a világ legmagasabb nőjének számított, és próbált boldogulni a „hétköznapi emberek” világában.

Anna Haining Swan 1846. augusztus 6-án született a kanadai Új-Skócia tartományban, szülei átlagos magasságú skót bevándorlók voltak. Meglehetősen népes család tagja volt, ő volt a harmadik szülei 13 gyereke közül, akik rajta kívül mindannyian átlagos magasságúak voltak.

Míg egyes források szerint átlagos méretű csecsemő lehetett, mások szerint már születésekor több mint 7 kilót nyomott, ami értelemszerűen rekordnak számítana. 15. születésnapjára már magasabb volt, mint a legtöbb korabeli gyerek, és itt még nem állt meg a növekedése.

Bár hivatalosan sosem diagnosztizálták, később megállapították, hogy Anna Bates valószínűleg gigantizmussal született, ezt az agyalapi mirigy daganata okozza, ami túlzott mértékű növekedési hormonok termelését eredményezi. A gigantizmussal élő emberek nagyon gyorsan nőnek, és általában lényegesen rövidebb az élettartamuk.

Anna Bates családja megértéssel viszonyult a lány különleges állapotához. Amikor általános iskolás volt, az apja készített neki egy óriási íróasztalt, ami mellett kényelmesen tudott tanulni. Ugyanakkor egy nagyobb ágyat is készített neki, hogy kényelmesen alhasson. De sajnos még a szülei sem védhették meg őt a külvilágtól, ami gyakran rosszindulatú volt.

A világ egyik legmagasabb nője - Anna Haining Bates szokatlan és szomorú története

Ahogy elkezdtek elterjedni a hírek a szokatlanul magas kislányról, az emberek egyre gyakrabban keresték fel a család farmját, abban a reményben, hogy megpillanthatják őt.

A helyi újságok elkezdtek történeteket közölni róla, ami csak fokozta az érdeklődést, de a rosszindulatú megjegyzéseket is. Anna Bates így már egészen fiatal korában reflektorfénybe került, és a családja hamarosan elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne tőkét kovácsolni különleges adottságából. 17 éves korában a híres showman, B.T. Barnum mellett kezdett dolgozni.

Anna Haining Bates felnőtt élete és korai halála

Néha turnézni ment, máskor kisebb testvéreire vigyázott, de amikor ideje volt rá, szeretett olvasni, és más művészi érdeklődéseire koncentrált.

Bár az élményei bizonyára nem voltak tipikusak, mindent megtett, hogy a többi korabeli gyerekhez és fiatalhoz hasonló élete legyen. Próbált normális életet élni, de állandó bizonytalanság és kritika vette körül.

A világ egyik legmagasabb nője - Anna Haining Bates szokatlan és szomorú története

Egy halifaxi cirkuszlátogatás során Anna megismerkedett Martin Van Buren Batesszel, aki hozzá hasonlóan több mint két méter magas volt. Egymásba szerettek, és 1871-ben összeházasodtak Londonban, ezután pedig együtt turnéztak a cirkusszal, mint a világ legmagasabb házaspárja.

Két gyerekük született, de sajnos egyik sem maradt életben: kislányuk még a szüléskor meghalt, kisfiuk pedig mindössze 11 órát élt.

1888-ban, miután tuberkulózissal és számos pajzsmirigyproblémával küzdött, Anna Bates szívelégtelenségben halt meg álmában, mindössze egy nappal a 42. születésnapja előtt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet