KezdőlapVilágA világ legfösvényebb asszonya - a fiát is egy életre megbélyegezte a...

A világ legfösvényebb asszonya – a fiát is egy életre megbélyegezte a zsugoriságával!

-

A Wall Street boszorkányának nevezték. Hajmeresztő történetek keringtek róla, nem hiába: a fösvénysége már a szélsőséges határokat is túllépte, és az sem térítette őt észhez, hogy a saját gyermeke szenved miatta. Íme az üzletasszony története, akinek minden joggal kijár a világ legzsugoribb asszonya cím!

Henrietta (Hetty) Howland Robinson 1834-ben született, a Massachusetts-béli New Bedfordban. Az apja Edward Mott Robinson, anyja pedig Abby Howland – a város leggazdagabb bálnavadász-családja. Amikor 2 éves volt, a nagyszüleihez, Gideon és Sylvia Howlandhoz költöztették. Az ott töltött évei alatt, Hetty betekintést nyert a nagyapja üzleti ügyeibe, és számos fontos dokumentummal ismerkedett meg, elsajátítva néhány sikeres pénzügyi módszert. Amikor Gideon meghalt, Hetty apja vette át a vadászati cég vezetését, a lánynak pedig lehetősége adódott gyakorlatba ültetni mindazt, amit megtanult. 13 éves volt, amikor a család könyvelője lett.

Edward Robinson megígérte Hettynek, hogy ő lesz a család egyetlen örököse, de igazából más tervei voltak. A haláluk után a lánynak kemény harcokat kellett megvívnia a méretes vagyonért, melyet életük során felhalmoztak. Bár, az ígéretek ellenére, a családja kisemmizte őt, Hetty egyedi stratégiát fejlesztett ki arra, hogy kézben tarthassa a teljes örökségét.

Ellentétes beruházásokba kezdett: vásárolt, mikor a raktárkészlet szűk volt, és eladott, amikor a kínálat magas volt. Kutatott, utánaolvasott, kielemzett, megkérdőjelezett minden lehetőséget, még mielőtt eldöntötte volna, mibe fektessen, és mit kerüljön el. Vasúti hálózatokba, ingatlanokba és állami kötelezettségekbe fektetett. 1885-ben 26 millió dollárra duzzasztotta fel a vagyonát. Amikor meghalt, 1916-ban, ő volt a világ leggazdagabb asszonya: a javainak értéke meghaladta a 100 millió dollárt, mely ma nagyjából 2.5 milliárd dollárnak felel meg.

A világ legfösvényebb asszonya - a fiát is egy életre megbélyegezte a zsugoriságával!

A férjének nem biztosított hozzáférést a vagyonához

1867 júliusában Henrietta Howland Robinson feleségül ment Edward Henry Greenhez, egy dúsgazdag vermonti üzletemberhez. Az esküvő előtt azonban a nő meggyőzte a vőlegényét, hogy írja alá azt az okmányt, miszerint lemond a jogáról, hogy hozzáférjen a felesége vagyonához. A házaspár hét éven át élt Londonban, ahol két gyermekük is születetett: Edward (Ned) és Sylvia. Aztán visszaköltöztek Amerikába, a férj szülővárosába.

A férfi 44 éves koráig volt milliomos, de a pénzét sikerült elherdálnia. Eladósodott, ezért számtalan alkalommal Hetty mentette meg őt az anyagi csődtől. 1885-ben, amikor a Cisco Bank visszautasított egy tranzakciót, az asszony akkor tudta meg, hogy Green a tudta és beleegyezése nélkül használta a pénzét, hogy fedezze a veszteségeit. Nem váltak el, de a tény, hogy a férje ily módon elárulta, megsemmisítette a házasságukat.

Hetty a gyermekekkel visszaköltözött New Yorkba, ahol irodát nyitott a Chemical National Bankban. Röntgenszemekkel világított át minden céget, mielőtt beruházott volna. Az újságok „a Wall Street boszorkányaként” emlegették, mert folyton feketébe öltözött, és nem épp asszonyhoz méltó pletykák keringtek róla. De „a Wall Street királynőjének” is nevezték, mert ő volt az amerikai pénzügyek vezetője egy olyan szakmai világban, melyben túlnyomórészt férfiak tevékenykedtek.

A fösvénységével (is) történelmet írt

Amikor a fia még kisgyerek volt, és eltörte a lábát, azt beszélték Hettyről, hogy három napon át kereste a legolcsóbb kórházat, mely idő alatt a fertőzés a sebben annyira elterjedt, hogy amputálni kellett a fiú lábát. Emiatt Edward egész életén át egy parafából készült művégtagra kényszerült.

Azt is mondták róla, hogy otthonában sosem engedte meg a fűtést, és meleg vizet sem használt, bármennyire is hideg volt odakint. Illetve, hogy a férjével egy fél éjszakán át kerestetett egy eltűnt pecsétet, ami egyébként nem került többe két dollárcentnél.

Koromfekete ruhába járt, és az alsóneműjét addig nem cserélte le, míg teljesen el nem használódott. Gyakran fogyasztott palacsintát, melyet 15 centért vásárolt, vagy zabpelyhet, amit az irodájában működő radiátoron melegített fel. Egy másik vallomás szerint, Hetty alaposan kioktatta a mosónőjét, hogy csak a legpiszkosabb részeit súrolja át a ruháknak, így spórolva a szappannal.

Bár előtte sem volt a jólelkűség megtestesítője, az asszony kóros zsugorisága azután jelentkezett, hogy a férje átverte őt. A halálát is egy hasonló pénzügyi sokkhatás okozhatta: 81 éves volt, amikor megtudta, hogy a szakácsnője többet fizetett egy üveg tejért, mint amennyit általában szokott. Azt beszélték, Hetty erre nagyon kiborult, a heves reakciója pedig az életébe került.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet