KezdőlapVilágAz édesanya nem volt hajlandó elvetetni babáját, amikor kiderült, Down-szindrómás lesz: "Jobb...

Az édesanya nem volt hajlandó elvetetni babáját, amikor kiderült, Down-szindrómás lesz: “Jobb emberré tett engem”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orvosok azt tanácsolták a várandós nőnek, hogy szakítsa meg a terhességet, amikor kiderült, hogy kisfia Patau-szindrómával születik majd, de az édesanya nem hallgatott rájuk, és életet adott a kisbabájának. Most, több mint 5 évvel később, mérhetetlenül hálás akkori döntéséért.

Michelle Sullivan akkoriban még nem látta tisztán, milyen élet vár rá és a családjára, de soha egyetlen pillanatra sem bánta meg a döntését. „Tudva, amit most tudok, nagyon szeretném, ha visszamehetnék, és megmutathatnám az akkori önmagamnak, hogy élünk most” – mondta. „Igen, az életünk más, de sokkal jobb! Sokkal több benne az öröm, a szeretet és a remény. Eli erősebb és jobb emberekké tett bennünket.”

A Kaliforniában élő Michelle-nek és férjének, Ericnek, már volt 3 lánya, és mivel úgy döntöttek, nem akarnak több gyereket, a férfi vazektómián esett át.

„Az orvos figyelmeztetett, hogy gondoljuk át alaposan, biztosan nem akarunk-e több gyereket” – mondta Michelle, hozzátéve, hogy a férjével abban maradtak, ha mégis meggondolnák magukat, az örökbefogadás mellett döntenek.

Néhány évvel később a legkisebb lányuk is elkezdett óvodába járni, és míg a többi anyuka izgatottan várta, hogy az utolsó gyereke is elkezdje az iskolát, Michelle egyáltalán nem örült ennek a gondolatnak.

A házaspár elkezdett foglalkozni az örökbefogadás kérdésével, de nem jártak sikerrel. „Annyira legyőzöttnek éreztem magamat” – mondta Michelle.

Végül úgy döntöttek, felkeresnek egy orvost, hogy visszafordítsák a vazektómiát. Tudták, hogy az eljárás kockázatokkal jár, de ennek ellenére belevágtak. Michelle-nek ugyan eszébe jutott, hogy fennállhat a veszélye, hogy a baba Down-szindrómás lesz, de miután Eric alaposabban utánanézett a betegségnek, igyekeztek nem gondolni erre a lehetőségre.

Az orvos, aki elvégezte a beavatkozást, azt mondta, Michelle körülbelül hat hónap múlva eshet teherbe. Ehhez képest a nő már egy hónap múlva teherbe esett, és hamarosan azt is megtudták, hogy kisfiút várnak. „Mindannyian sírtunk és ujjongtunk. Az élet, amit elképzeltem neki, felvillant a szemem előtt. Láttam, ahogy felnő, megnősül, és saját gyerekei lesznek” – mondta az édesanya.

A terhesség 20. hetében azonban Michelle valami szokatlan dologra lett figyelmes az ultrahangvizsgálaton a magzat hasánál, és látta, hogy a technikus viselkedése is azonnal megváltozott. „A szívem összeszorult, és gyorsabban kezdett verni” – idézte fel.

A technikus azonban aznap nem mondott nekik semmit, ezért Michelle a Google segítségével saját maga próbálta megállapítani, mi lehet a probléma. Arra jutott, hogy a magzatnak patkóbél elzáródása (duodenum atresia) lehet, de az orvos másnap felhívta, és közölte, hogy 3 rendellenességet is találtak: a belek elzáródásán kívül szívproblémát is felfedeztek, és folyadékot találtak a magzat agyában. Azt is elmondta, hogy ezek a jelek kromoszóma-rendellenességre utalnak, és miután megállapították, hogy a kisfiú a Patau-szindróma – másik nevén 13-as triszómia – nevű betegségben szenved, a terhesség megszakítását javasolták. Ez egy ritka, kromoszomális eredetű rendellenesség, aminek oka, hogy a 13-as kromoszóma egyes darabjai, vagy maga a teljes kromoszóma is eggyel több példányban van jelen a szervezet sejtjeiben.

„Felhívtam a családtagjainkat, hogy elmondjam nekik, mi történik, és az egyik családtagunk, aki azt állítja, hogy életpárti, azt mondta, vetessem el a babát, mert csak szenvedni fog” – mesélte Michelle.

A házaspár nem hallgatott a kapott tanácsokra, nem mondtak le a fiukról, aki végül császármetszéssel jött világra. Két nappal később a kis Eli átesett élete első műtétén, hogy megnyissák az elzáródott bélszakaszt, majd további 12 napot töltött az újszülött intenzív osztályon, mielőtt hazaengedték. Hat hónapos korában nyitott szívműtéten esett át, hogy kijavítsák a korábban észlelt szívhibát.

„Az, hogy át kellett adnom a sebészeknek, abban a tudatban, hogy talán soha nem látom a kisfiamat, a legnehezebb dolog volt, amit valaha meg kellett tennem” – mondta az édesanya.

A műtét azonban sikeres volt, és Eli-t 6 napos kórházi kezelés után hazaengedték.

A kisfiú most 5 éves is elmúlt, és nagyszerűen boldogul. Michelle élete legnagyobb áldásának nevezi a fiát, aki arra inspirálta őt, hogy létrehozzon egy pólókat gyártó céget, ami a speciális igényű gyerekek érdekeit képviseli, és az elfogadás fontosságát terjeszti.

„Meglep, milyen gyorsan tanul meg dolgokat – más ismeri az összes betűt, és olvasni is elkezdett. Eli minden nap inspirál, hogy jobb ember legyek, és kiálljak azokért, akik nem tudnak kiállni magukért” – mondta Michelle. „Emlékeztet arra, mi az, ami igazán fontos az életben.”

„Tudva mindazt, amit most tudok, elmondanám a múltbeli énemnek, hogy a nehézségekben annyi szépség lehet, hogy a műtétekkel és az ismeretlennel való szembenézés olyan erőt adnak, amiről korábban nem is tudtam. Eli valóban jobbá tette az életemet. Jobb emberré tett, és ezért nagyon hálás vagyok” – tette hozzá az édesanya.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet