KezdőlapVilág„Az élet nehézségei” - egy erőteljes fotó segített megváltoztatni egy szíriai menekült...

„Az élet nehézségei” – egy erőteljes fotó segített megváltoztatni egy szíriai menekült család életét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy helyi fotós összebarátkozott egy szíriai családdal, akik a háború elől menekültek a törökországi Hatay tartományba, és miután készített róluk egy erőteljes fotósorozatot, sikerült megadnia nekik azt a segítséget, amire szükségük volt.

A 33 éves Mehmet Aslan török ​​fotós 2021 januárjában találkozott Munzir El Nezzellel, feleségével, Zeyneppel és fiukkal, a most 6 éves Mustafával, miközben egy barátjával segélycsomagokat osztottak szét.

„Munzir elvesztette a jobb lábát egy bombarobbanás következtében még 2015-ben a szíriai Idlíbben. A felesége, aki akkor terhes volt, belélegezte a szarin ideggázt” – foglalta össze a fotós a család történetét.

Fotó: Mehmet Aslan/Instagram

A házaspár ezután Törökországba menekült, ahol kórházi ellátásban is részesültek, de az idegméreg és a gyógyszerek, amiket az édesanyja kapott sajnos a még meg nem született babára is hatással voltak – Mustafa végtagok nélkül jött világra.

Aslant meghatotta a család története, és a következő napokban felvette velük a kapcsolatot. Miután hosszabban elbeszélgetett velük, szerette volna fényképeken is megörökíti az élettapasztalataikat, amibe bele is egyeztek.

Az egyik fotó pedig olyan erőteljesre sikeredett, hogy egy díjat is elnyert, és a fotós ezáltal megadhatta a családnak a szükséges segítséget.

„Elmentem a házukhoz. Eltöltöttem egy kis időt a családdal. Leültünk együtt enni, és sokat beszélgettünk” – mesélte Aslan. Mustafáról, aki akkoriban 5 éves volt, azt mondta, hogy nagyon vidám és élénk gyerek, aki folyton mosolyog, Munzir pedig próbált erős maradni és megőrizni a reményt, annak ellenére, hogy súlyos traumán esett át.

Fotó: Mehmet Aslan/Instagram

„A fotózás alatt voltak pillanatok, amikor nevettünk, de olyan percek is voltak, amikor érzelmileg teljesen kimerültem” – magyarázta a fotós.

Azt is felidézte, hogy apa és fia között nagyon erős volt a kötelék, ami a képeken is meglátszott, és nagyszerűen kommunikáltak egymással. Aslan szerint Mustafa „elfogadta a helyzetét, és nagyszerűen kezeli azt.” Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a családnak ne lenne szüksége segítségre.

Aslan azt tűzte ki célul, hogy amellett, hogy bemutatja a Szíriában 2011 óta dúló háború borzalmait, valamint Munzir és Mustafa különleges kötelékét, segít finanszírozni az elektromos protéziseket, amik teljesen megváltoztathatják Mustafa életét. Ehhez azonban a családnak külföldre kellett utaznia. A fotózás pedig erre is lehetőséget adott.

Amikor a „Hardship of Life” (vagyis „Az élet nehézségei”) című fotó 2021-ben elnyerte az év fotója díját a Siena International Photography Awards versenyén, a család története gyorsan elterjedt. A Siena Awards még egy GoFundMe oldalt is elindított, aminek köszönhetően összegyűlt a szükséges összeg, és a család Olaszországba utazhatott, hogy elkezdjék a fiú kezelését.

Fotó: Mehmet Aslan/Instagram

Az adománygyűjtő oldal július 15-én megosztott egy frissítést, miszerint család még mindig Sienában várja, hogy átköltözhessen Budrióba, ahol Mustafa végre megkaphatja a protéziseket. A bejegyzés szerint a család Mustafa kishúgának születését várja, mielőtt újból elköltöznének. A család továbbra is tartja a kapcsolatot Aslannal.

Aslan eredetileg állatorvos volt, de 2006 óta foglalkozik fotózással, és a Munzirhoz és Mustafához hasonló emberek történetei mély nyomot hagynak benne.

„Sok szíriai menekült, és sok Mustafához hasonló gyerek van, akikre hatással volt ez az ideggáz. A háború az egész világ számára rossz, de a nőket és a gyerekeket érinti a leginkább. Remélem, összefoghatunk egy jobb világért” – mondta, hozzátéve, hogy ha teheti, még több gyereknek szeretne segíteni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet