KezdőlapVilág„Az orvosok 27 éves koromban azt mondták, írjam meg a végrendeletemet -...

„Az orvosok 27 éves koromban azt mondták, írjam meg a végrendeletemet – most, hogy túléltem igazi csodának számítok”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A londoni Charlotte Bones cisztás fibrózissal született, és a szüleinek azt mondták, hogy mindössze körülbelül 30 évet élhet. Amikor rosszabbra fordult az állapota, az orvosok azt tanácsolták az akkor 27 éves nőnek, hogy írja meg a végrendeletét, de neki esze ágában sem volt feladni, és végül sikerült talpra állnia, sőt, azóta néhány hihetetlen eredményt is elért.

A cisztás fibrózis a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó, örökletes betegség, ami az érintett szervek (tüdő, orr- és melléküregei, hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, és izzadságmirigyek) károsodásához vezet. Charlotte-nál 8 hónapos korában diagnosztizálták a betegséget, és figyelmeztették a családját, hogy valószínűleg nem lesz hosszú élete.

Néhány „csodagyógyszernek” és sok testmozgásnak köszönhetően azonban Charlotte rácáfolt az esélyeire, és elképesztő bravúrokat hajtott végre – többek között megmászta a Ben Nevist, az Egyesült Királyság legmagasabb hegycsúcsát.

Charlotte most 29 éves, és lelkesen készül 30. születésnapja megünneplésére idén áprilisban.

„Mindig is tudtam, hogy az időm valószínűleg korlátozott, de amikor két évvel ezelőtt megromlott az egészségi állapotom, még nem álltam készen a halálra. Az orvosok azt mondták, hogy az egyetlen esélyem a túlélésre a kettős tüdő transzplantáció lenne, de a műtétet végül lemondták, és rettegtem” – magyarázta a nő.

„Borzalmas volt, nagyon elszigeteltnek éreztem magamat, és magamra maradtam a gondolataimmal. De egy új gyógyszer és sok testmozgás segítségével megváltoztattam az életemet” – mondta.

Charlotte a betegsége miatt a kórházban tette le az érettségi vizsgát, de később elég jól érezte magát ahhoz, hogy teljes munkaidős állást vállaljon a humán erőforrások területén. 2020 áprilisában azonban kórházba került, miután vért hányt, és nem tudta mozgatni a teste jobb oldalát.

„Az orvosok 27 éves koromban azt mondták, írjam meg a végrendeletemet - most, hogy túléltem igazi csodának számítok”
Charlotte megmászta a Ben Nevist, az Egyesült Királyság legmagasabb hegycsúcsát – Fotó: Charlotte Bones

Két héttel később édesanyja eszméletlenül talált rá, és csupa vér volt. A vérömlés a tüdejében alakult ki, ami a cisztás fibrózis miatt tele volt apró lyukakkal, és agyvérzést is szenvedett.

„Ekkor közölték velem, hogy a lehető leggyorsabban kettős tüdőátültetésre van szükségem. Egyedül voltam kórházban a korlátozások miatt, és fel kellett hívnom az édesanyámat, hogy elmondjam neki” – idézte fel Charlotte.

„Az orvosok azt mondták, írjak végrendeletet, és gondoskodjak róla, hogy a családom tudja, mik a kívánságaim, ha történik velem valami. Elképzelhetetlen volt, hogy 27 évesen ezzel kellett foglalkoznom” – mesélte.

2020 júliusában Charlotte-ot, aki közben annyira lefogyott, hogy aki volt több 30 kilónál, értesítették, hogy találtak megfelelő donort. A műtét előtti tesztek azonban újabb problémákat mutattak (sűrű vér szindrómát és májproblémákat), amik lehetetlenné tették az átültetést.

„Ez azt jelentette, hogy valószínűleg nem élném túl az átültetést, ezért lekerültem a listáról. Ez volt az utolsó reményem, de rájöttem, hogy nem állok készen a halálra. Még nem érkezett el az én időm” – mondta.

Az orvosok egy új „csodagyógyszert” írtak fel neki, és azt mondták, szedjen fel legalább 20 kilót. A nagybátyja vásárolt neki egy szobabiciklit, hogy edzeni kezdhessen, és Charlotte 40%-kal javította a tüdőkapacitását. Ugyanakkor visszament dolgozni, és hetente ötször edzőterembe is járt. Szeptemberben már elég fitt volt ahhoz, hogy testvérével, hat unokatestvérével és legjobb barátjával együtt megmássza a Ben Nevist, és ezzel a teljesítménnyel egyben 12 ezer fontot is gyűjtött a Cystic Fibrosis Trust számára.

„Mindig is szerettem volna részt venni egy ilyen jótékonysági rendezvényen. Nyolc órámba telt, mire felértem a csúcsra, mivel nem állok stabilan a lábamon, de úgy érzem, most semmi sem elérhetetlen a számomra” – mondta Charlotte az elért eredményről.

De nem ez volt az egyetlen kihívás, amit sikeresen teljesített: részt vett egy 5 km-es futóversenyen is, szintén jótékony céllal, és azt tervezi, hogy idén februárban Argentínába utazik.

„A cisztás fibrózisban szenvedő betegek várható élettartama 30 év volt, amikor megszülettem, de én hosszú és boldog életet tervezek. Az, hogy 27 éves koromban azt mondták, írjam meg a végrendeletemet, a lelkem mélyéig megrázott, de még mindig itt vagyok, élvezem az életet, és nem veszem azt magától értetődőnek” – tette hozzá Charlotte.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet