KezdőlapVilág"Az orvosok azt mondták, hogy a kisfiúnk egy ritka fertőzésben halt meg,...

„Az orvosok azt mondták, hogy a kisfiúnk egy ritka fertőzésben halt meg, aztán kiderült az igazság”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Joann és Christian Edwards kisfia, Elijah, mindössze 12 napos volt, amikor meghalt, és az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy a halál oka egy rendkívül ritka fertőzés volt, amibe évek óta egyetlen kisbaba sem halt bele az országban. Később azonban kiderült, hogy az utóbbi időben több hasonló eset is történt.

Alig egy évvel a kisfiú halála után kiderült, hogy nem Elijah volt az egyetlen walesi baba, aki az utóbbi időben ebben a fertősben vesztette életét, és több újszülött is küzdött ezzel a ritka betegséggel.

Elijah halálát egy enterovírus fertőzés okozta, ami szívizomgyulladást váltott ki. Az enterovírusok a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportja. Számos gyakori és jelentős emberi megbetegedésért felelősek, változatos klinikai képet mutatva. A fertőzés ritkán érinti a szívet, azonban nagyon fiatal csecsemőknél súlyos betegséget okozhat az élet első néhány hetében.

A Public Health Wales (PHW) jelenleg 10 olyan, szívizomgyulladással járó enterovírusos esetet vizsgál, amelyek 2022 júniusa és 2022 novembere között fordultak elő Walesben, és az egyik kisbaba bele is halt a fertőzésbe. Elijah esetét azonban nem ezek között tartják számon, mivel nem ebben az időszakban hunyt el.

Elijah 2022. február 25-én született a Merthyr Tydfil-i Prince Charles kórházban, és 12 nappal később, a bristoli gyermekkórházban halt meg. Édesanyja, Joann, nem érti, miért nem vizsgálják az ő esetét is a többi babáéval együtt, és miért kezelik azt elszigeteltként.

A szülőket rendkívül meglepte, hogy ilyen sok csecsemőt érintett ez a fertőzés az utóbbi időn, miután nekik azt mondták, a hasonló esetek nagyon ritkák. „Rengeteg kérdésünk van. Honnan jön ez a dolog? Vannak más újszülöttek is, akik ettől szenvednek? Nekünk azt mondták, hogy talán két vagy három másik gyereket érintett az elmúlt néhány évben. Elhitették velünk, hogy egyszeri esetről van szó. Elijah-é rendkívül szerencsétlen eset volt, talán soha nem tudjuk meg a választ arra, hogy hol vagy hogyan kapta el” – mondta az édesanya."Az orvosok azt mondták, hogy a kisfiúnk egy ritka fertőzésben halt meg, aztán kiderült az igazság"
Fotó: Joann Edwards

Elijah egészségesen született, és egy nappal a születése után Joannal együtt hazaengedték a kórházból. A koronavírusra vonatkozó korlátozások még mindig érvényben voltak, ami azt jelentette, hogy az apukán, Christianon, valamint a kórház orvosain és ápolóin kívül senki más nem volt a közelében ezalatt.

Néhány nappal később azonban a kisfiú letargikusnak tűnt és székrekedése is volt, ezt azonban először sárgaságnak tulajdonították. Egyhetes korában azonban már egyáltalán nem volt hajlandó enni, és a szülők bevitték a sürgősségre. Először szepszist, majd hörghurutot diagnosztizáltak nála. Átszállították a Walesi Egyetemi Kórházba, ahol megállapították, hogy a szíve komoly terhelésnek volt kitéve. Végül ismét átvitték a Bristoli Gyermekkórházba, ahol diagnosztizálták a fertőzést.

„A szakorvos azt mondta, hogy nagy valószínűséggel a születését követő 24 órán belül kapta el. Soha nem hallottam erről korábban. De még mindig nem kaptunk választ. Nagyon nehéz időszak volt” – mondta Joann.

„Ha a lányunk nem lenne, őszintén nem tudom, hogy éltük volna túl. Ha van még egy gyereked, akkor tovább kell menned érte” – tette hozzá a nő.

"Az orvosok azt mondták, hogy a kisfiúnk egy ritka fertőzésben halt meg, aztán kiderült az igazság"
Fotó: Joann Edwards

Joann elmondta, hogy feldúltan és dühösen olvasta, hogy Walesben további szívizomgyulladásos és enterovírusos eseteket vizsgálnak, de az övéket nem sorolják ezek közé.

„Egész idő alatt úgymond semmibe vettek minket, és azt mondták, hogy lényegében magunk vagyunk, hogy ez valami olyasmi, ami csak velünk történt meg, és most kiderült, hogy valójában jóval több esetről van szó. Sokkal jobban értékeltem volna, ha előzetesen felvették volna velünk a kapcsolatot. Csak hogy tudassák velünk, mi derült ki” – magyarázta az édesanya, hozzátéve, hogy nem érti, miért akarják minden áron különválasztani a velük történteket.

„Nagyon furcsának találom, mert tudományos szempontból nagyon kicsi a különbség, amikor megpróbáljuk megtalálni a kapcsolatot, hogy miért történt ez. Nem értem, miért szűkítenénk le a kört. Tudom, hogy azt mondták, egy enterovírus szezont vizsgálnak, de nyilvánvaló, hogy ha Elijah februárban, márciusban kapta el, akkor a megadott szezonon kívül is megtörtént” – mondta a nő.

Azt is elmondta, hogy az elszigeteltség is megnehezítette a helyzetüket, az, hogy nem volt kivel beszélniük a történtekről, mivel azt mondták nekik, ők az egyetlenek, akikkel ez megtörtént az utóbbi években.

Elijah halálát még mindig vizsgálják, és bár Joann és Christian azt a választ kapták, hogy a vizsgálat eredményét 2022 végén kapják meg, még mindig várnak arra. Az egészségügyi bizottság nemrég közölte, hogy a vizsgálat most már a végéhez közeledik.

A Public Health Wales szóvivője szerint bár Elijah esetét nem a többivel együtt vizsgálják (mivel az nem ugyanabban az intervallumban történt), nem feledkeztek meg róla. „Megpróbáljuk majd bevonni az esetek szélesebb körű klinikai vizsgálatába” – magyarázta a szóvivő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet