Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

1990-ben, egy ismeretlen írónő – Joanne Rowland a vonatállomáson várakozott, hogy befusson az a bizonyos szerelvény, mellyel Londonba utazott volna. Eközben pedig egy kamaszfiúra gondolt, akit a sors egy varázsló-iskolába sodort. Ez volt az alapötlete annak a későbbi siker-sorozatnak, melynek a kibontakozásához rengeteg varázslat és képzelőerő kellett, ami aztán világhírűvé tette a megálmodóját.

Abban az időben, Joanne, a Harry Potter-könyvek írója, friss egyetemi végzősként azt fontolgatta, Manchesterbe költözik, és újabb szintre emeli kapcsolatát akkori barátjával. A tervei azonban fenekestől felfordultak, amikor az év végén édesanyja, a 45 éves Anne, aki egyébként tíz esztendeje már szklerózis multiplexszel küzdött, elhunyt a betegségben. A veszteségtől lesújtott Joanne ekkor Portugáliába költözött, hogy teljesen új környezetben, nulláról kezdhesse az életét. Felhagyott minden írói tervével, és a tanári pályára lépett: angolt oktatott.

Akkor látott hozzá az első Harry Potter könyvhöz, mikor megismerkedett Jorge Arantes újságíróval. Egymásba szerettek, Joanne pedig rövid időn belül teherbe esett. Ekkor a férfi édesanyjához költözött, de elveszítette a magzatot. Bár sokan figyelmeztették, inkább meneküljön az ingerlékeny Arantestől, Joanne mégis feleségül ment hozzá, 1992 októberében. Ismét várandós lett, majd 9 hónap múlva megszülte első gyermekét, Jessicát.

Házasságuk nem alakult túl jól. A férje egyre agresszívabb lett, aztán néhány elcsattant pofon után, egy napon kitette Joanne-t a házból. A kislányt viszont maga mellett tartotta. Rowling a rendőrséggel tért vissza a lányáért, majd pár héttel később, már egy repülő fedélzetén utazott vissza Nagy-Britanniába, a gyermekével és első regénye három megírt fejezetével.

„Annyira szegény voltam, amennyire csak el lehet azt képzelni, de tetővel a fejünk felett.” – nyilatkozta a híres írónő. Az ifjú anyuka annyira hibáztatta magát a történtekért, és amiatt, hogy képtelen tisztességes életet biztosítania a gyermekének, hogy már öngyilkos gondolatok is megfordultak a fejében. De gyorsan rádöbbent arra, hogy ki kell másznia a gödörből, amelyben van, ezért pszichológushoz fordult, aki segített neki ismét célokra lelni és megalapozni a jövőt.

1995-ben befejezte a Harry Potter első kéziratát, de a kiadókat cseppet sem nyűgözte le a tartalom. Miután legalább tízen is visszautasították a könyvét, Rowling talált végre egy kiadót – a Bloomsburyt, amely hajlandó volt leszerződni vele, és 1500 angol font előleget fizetett neki az első kötetért.

1997 június 26-án, ilyen előzmények mellett, végre napvilágot látott az első Harry Potter könyv, mely aztán meghódította a nagyvilágot. A kötetet azóta hat másik követte, és mozifilm is készült a varázslótanonc kalandjairól. Alig tíz évvel a Harry Potter és a bölcsek köve publikálása után, Joanne az első multimilliárdos írónőként vonult be a történelembe.

Élete legszebb pillanatának tartotta azt a percet, amikor megjelent a könyve.

És hogy lett Joanne Rowlandből J. K. Rowling? Mindössze úgy, hogy a szerző tartott a fiúk reakciójától, akik szerinte meglepődnének, ha megtudnák, hogy egy nő által írt könyvet tartanak a kezükben. Ezért „megfiúsította” a nevét, hogy ne érje őket akkora meglepetés.

Fotó: J.K. Rowling/Facebook