KezdőlapVilág„Besétáltam a hullaházba, hogy azonosítsam a fiamat, miután egy gyilkos sofőr megölte,...

„Besétáltam a hullaházba, hogy azonosítsam a fiamat, miután egy gyilkos sofőr megölte, ami ezután történt, még szörnyűbb volt”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A 19 éves Ben Rogers 2022 májusában halt meg, egy brutális balesetben, amit egyik barátja, Owain Hammett-George okozott. A balesetben a 19 éves Kaitlyn Davies is életét vesztette, a most 19 éves Casey Thomas pedig súlyosan megsérült, és közel egy hónapig az intenzív osztályon feküdt.

Az akkor 17, most 19 éves Hammett-George-ot a múlt héten hat év börtönbüntetésre ítélték, Ben családja azonban úgy érzi, ez az ítélet nem igazságos.

Hammett-George 2022. május 31-én, nem sokkal éjjel 11 után felvette a barátait a walesi Bishopstonban, majd a Gower felé vezető úton nekiütközött egy betonoszlopnak, miután elveszítette az irányítást a jármű fölött. A fiú, aki nem sokkal korábban szerezte meg a jogosítványát, a megengedettnél jóval gyorsabban hajtott.

Ben édesanyja, Carla King, felidézte az éjszakát, amikor a rendőrök hajnali 3 óra után kopogtak az ajtaján, és közölték vele, hogy a fia meghalt egy közúti balesetben. „Megkérdeztem őket újra és újra, hogy van Ben, mert egyszerűen nem tudtam felfogni. Ezt nem lehet leírni, még arra sem emlékszem, hogy öltöztem fel” – mondta a nő.

Carla azt is elmondta, hogy másnap elment a hullaházba, azonosítani a fiát, és a vallomásában, amit később a bíróságon is felolvasott, azt írta, Ben teste „felismerhetetlen” volt.

Hammett-George korábban ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, de februárban megváltoztatta a vallomását, és elismerte a bűnösségét. A baleset kivizsgálása során kiderült, hogy Hammett-George nem viselt biztonsági övet az ütközés idején, hanem bekapcsolta azt, és ráült, hogy az autóba szerelt figyelmeztető jelzés ne induljon el.

Ben Rogers és Kaitlyn Davies meghaltak a balesetben.
Ben Rogers és Kaitlyn Davies meghaltak a balesetben

Mindhárom utas kirepült az autóból, és a dél-walesi rendőrség tisztjei a valaha látott legsúlyosabb ütközés okozta kárként jellemezték a baleset helyszínét. A bírósági eljárás során kiderült, hogy Hammett-Georg-ot a családja már több alkalommal is figyelmeztette szöveges üzentekben, mivel aggódtak amiatt, hogy túl gyorsan vezet, és megfenyegették, hogy elveszik tőle az autót, de a szülei mégsem tettek konkrét lépéseket.

„Nincs kétségem afelől, hogy szándékosan hozta meg a döntést a sebességhatár túllépéséről. Nem a tapasztalatlanság volt az oka a gyorshajtásnak, hanem felelőtlenség” – fogalmazott az ügyben ítéletet hozó bíró.

Hammett-George korábban már kapott egy gyorshajtási bírságot, akkor azonban az apja, Dewi George fedezte őt, és úgy tett, mintha ő vezette volna a járművet. Később beismerő vallomást tett, és 2023 júliusában négy hónap börtönbüntetést kapott.

„Dühös vagyok amiatt, ami a történtekhez vezetett” – magyarázta Carla, aki szerint a szülők nem jártak el helyesen. „Ha úgy érzed, hogy a gyerekednek nem szabadna ilyen vagy ehhez hasonló autóval közlekednie, akkor cselekedned kell. Amit a bizonyítékokban láttunk, csak üres fenyegetések voltak. Számtalan üzenetet küldtek a gyorshajtással kapcsolatban, de végül mégsem vették elég komolyan, és ez két fiatal életébe került.”

Az áldozatok családjai ugyanakkor úgy vélik, a 6 év börtönbüntetés, amit az autó sofőrje kapott, nem elég szigorú. Ha Hammett-George felnőtt lett volna a bűncselekmény elkövetésekor, a bíróság akár 14 év szabadságvesztésre is ítélhette volna.

Ben nővére, Ashleigh Rogers úgy fogalmazott, a baleset helyszíne olyan volt, mintha egy filmforgatás lenne, olyasmi, aminek a valódiságát képtelenség felfogni. „Mit mond a büntetés hossza? Egy fiatalt, aki elolvas egy erről szóló hírt, elriasztana a gyorshajtástól? Egyáltalán nem igazságos” – fogalmazott Ashleigh.

Ben családja úgy döntött, emléket állítanak a fiúnak egyik kedvenc helyén, a tengerparton, egy pad formájában, amin Ben képe és egy rövid megemlékező szöveg szerepel. A rövid üzenetben többek között az áll: „Légy olyan, mint Ben.”

Carla ezt a következőképpen magyarázta: „Az egyik barátja ajánlotta ezt, és megragadott, nagyon tetszett az ötlet. Számomra azt jelenti: Próbálj meg jobban hasonlítani Benre, mert ő soha nem ítélkezett senki felett. Még mindig sok helyzetben megkérdezem magamtól: ‘Mit tenne Ben?’ Próbálok most is ezzel a gondolattal döntéseket hozni.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet