KezdőlapVilágCsaknem 30 évet ült ártatlanul börtönben, miután a rendőrök átverték

Csaknem 30 évet ült ártatlanul börtönben, miután a rendőrök átverték

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Gerardo Cabanillas 18 éves volt, amikor letartóztatták. A férfit 1995-ben rablás, emberrablás és szexuális erőszak miatt jogtalanul ítéltek el, 28 év börtön után szabadult.

Gerardo Cabanillast 28 év börtön után mentettek fel, miután 1995-ben jogtalanul ítéltek el – jelentette be George Gascón Los Angeles megyei kerületi ügyész kedden.

A Los Angeles megyei kerületi ügyészség közölte, hogy szabadulása a California Innocence Project és a California Western Law School munkájának köszönhető. A szervezetek ártatlanul elítélt fogvatartottak szabadulásában segédkeznek.

A bűncselekmények, amelyekért elítélték, 1995. január 16-án történtek. Két fegyveres férfi kirabolta a Raul F. és Maria A. néven azonosított áldozatokat. A férfiak ellopták Raul autóját, elrabolták barátnőjét, Mariát, és szexuálisan bántalmazták egy elhagyatott házban.

Két nappal később egy fegyveres férfi kirabolta Ricardo S.-t és Maria L.-t, és sikertelenül megpróbálta ellopni Ricardo autóját – áll a California Innocence Project közleményében.

Cabanillast néhány nappal később letartóztatták, „mert nagy általánosságban megfelelt az elkövető személyleírásának” – áll a nyilatkozatban. A kihallgatás során Cabanillas többször is tagadta a bűncselekményeket, de végül beismerő vallomást tett.

„A nyomozó rablással, emberrablással és nemi erőszakkal vádolta Cabanillast, de megígérte a férfinak, hogy csak próbaidőt kap és hazamehet, ha beismerő vallomást tesz” – áll az Innocence Project közleményében. „Többszöri tagadás után Cabanillas végül beismerő vallomást tett, de nem mehetett haza az ígéretnek megfelelően.”

Az ügyészek 14 bűncselekmény, köztük rablás, emberrablás, autórablás, nemi erőszak és szodómia miatt emeltek vádat ellene. Két esküdtszéki tárgyalás után majdnem minden vádpontban elítélték.

Gerardo Cabanillas mindkét tárgyaláson tanúskodott, és ártatlannak vallotta magát, azt állítva, hogy a bűncselekmények idején otthon volt a családtagjaival.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

„A hamis vallomások az Egyesült Államokban a téves elítélések egyik fő oka” – mondta Alissa Bjerkhoel, a California Innocence Project ideiglenes igazgatója.

„A rendőrségnek megengedett, hogy hazudjon a gyanúsítottaknak, beleértve az enyhítés ígéretét is, ha az illető beismerő vallomást tesz. Itt pontosan ez történt, és ha nincs a DNS-bizonyíték, Gerardo élete hátralévő részét börtönben töltötte volna. Nagyon örülünk Gerardónak és családjának, hogy az igazság végre szabaddá tette őt.”

Közel három évtized elteltével a DNS-bizonyítékok bebizonyították, hogy Cabanillas nem követte el ezeket a bűncselekményeket – tette hozzá a közlemény.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet