Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A „Csernobil”, amely a világ egyik legnézettebb sorozatává vált, megelőzve olyan produkciókat, mint a „Breaking Bad” és a „Game of Thrones”, újra felkeltette az emberek érdeklődését az 1986-os tragédia iránt.

A szennyezés hatása a mai napig, 32 évvel az atombaleset után is érezhető. A talaj és az erdő bizonyos területei továbbra is radioaktívak.

Úgy gondolják azonban, hogy Csernobil egyik legveszélyesebb tárgya mégis egy kotrógép, amelyet a kizárási zónában hagytak el. Ennek egyetlen érintés is végzetes lehet.

A gépet az atomreaktor 1986-os robbanása okozta katasztrófa utáni következmények csökkentésére használták és egy erdőben található Pripjat közelében.

Rob Maxwell ausztrál régész arra figyelmeztet, hogy a gép „hihetetlenül radioaktív és veszélyes”.

A csernobili robbanás volt a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófája, amelyben legalább 60.000 ember halt meg. A becslések szerint a katasztrófa következményei, az azóta eltelt idő során több mint 5 millió embert érintettek.

A csernobili atomerőmű az ukrán Pripjat város közelében található, és 1986 áprilisában robbant fel. Akkor körülbelül 116 000 embert evakuáltak a térségből, és napjainkban egy 30 kilométeres körzet van elhatárolva, amelyet tilos átlépni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!