Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Doreen Lioy szerkesztőként dolgozott egy magazinnál, és teljesen hétköznapi nő volt, amíg feleségül nem ment Richard Ramirezhez, egy sorozatgyilkoshoz, akit Night Stalker (Éjszakai Lopakodó) néven ismertek.

A nő 11 évig írt szerelmes leveleket a férfinak a börtönbe, és 1996-ban végül hozzáment feleségül a San Quentin állami börtönben.

Ramirezt az 1980-as évek közepén több mint egy tucat ember meggyilkolása miatt halálra ítélték. A gyilkos rettegésben tartotta egész Kalifornia államot, annál is inkább, mert az éjszaka leple alatt lopakodott be áldozatai otthonába (innen kapta a Night Stalker, vagyis Éjszakai Lopakodó nevet is).

Annak ellenére, hogy Ramirez ellen komoly bizonyítékok szóltak, és a bíróság is elítélte, Lioy teljes szívvel úgy vélte, hogy ártatlan, és azt mondta, ő nem a gonoszt látja a férfiban.

Doreen Lioy 1955-ben született a kaliforniai Burbankban. Jó tanuló volt, és később sikeres újságíró vált belőle. Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején a Tiger Beat magazin szerkesztőjeként gyakran találkozott feltörekvő hírességekkel, és sokaknak ő segített, hogy igazi címlapsztárokká váljanak. John Stamos színész például azt mondta, neki köszönheti a hírnevét.

Stamos „rendkívül magányos nőnek” jellemezte az újságírót, és azt mondta: „Arra gondoltam, mennyire borzalmas lehet annyira magányosnak lenni, hogy ez legyen az egyetlen ember a bolygón, akit talál magának. Ez az ember a gonosz megtestesítője – egy szörnyeteg.”

Richard Ramirez gyerekkora tele volt traumákkal. 1960. február 29-én született a texasi El Pasóban, és ott is nőtt fel. Az apja rendszeresen bántalmazta, és gyerekként többször is fejsérüléseket szenvedett. Unokatestvére, Miguel – aki vietnámi háborús veterán volt – beteges történeteket mesélt neki a vietnámi nők kínzásáról a háború alatt.

Ramirez mindössze 13 éves volt, amikor tanúja volt annak, ahogy Miguel meggyilkolta saját feleségét. Nem sokkal ezután Ramirez élete sötét fordulatot vett. Kábítószer-függővé vált, érdeklődni kezdett a sátánizmus iránt és bűnöző lett belőle. Korai bűncselekményei nagyrészt lopások és kábítószer-birtoklások voltak, de miután Kaliforniába költözött, erőszakosabb bűntettek következtek.

Doreen Lioy és Richard Ramirez esküvője a börtönben.

1984-től 1985-ös elfogásáig Ramirez legalább 14 embert gyilkolt meg. Emellett több erőszakot, támadást és betörést is elkövetett. Áldozatai testébe gyakran pentagrammákat rajzolt, ami a sátánisták szimbóluma.

1985. augusztus 31-én Ramirezt letartóztatták, miután több tanú felismerte az utcán – és majdnem agyon is verték, mire a rendőrség a helyszínre érkezett.

Szinte azonnal Richard Ramirez letartóztatása után, Doreen Lioy rájött, hogy vonzódik a férfihoz, és elkezdett leveleket küldeni neki a börtönbe. Úgy tűnt, egyáltalán nem zavarják a szörnyű bűncselekmények, amiket Ramirez elkövetett, és az sem tántorította el, hogy a férfi a tárgyalásán nyíltan sátánistának vallotta magát. Lioy továbbra sem volt meggyőzve arról, hogy Ramirez valóban bűnös. 11 év alatt 75 levelet küldött neki, és lelkesen védelmezte őt a nyilvánosság előtt, néha még interjúkban is magasztalta a férfi karakterét.

„Kedves, vicces és bájos.” – mondta a CNN-nek. „Szerintem igazán nagyszerű ember. Ő a legjobb barátom.”

1989. november 7-én Ramirezt halálra ítélték. A halálsoron Doreen Lioy volt a leggyakoribb látogatója. A Los Angeles Times újságírója, Christopher Goffard szerint, aki egy interjú miatt szintén felkereste a létesítményt azt mondta, Lioy legalább hetente négyszer ellátogatott a börtönbe, és általában ő volt a legelső látogató.

„Az emberek őrültnek, ostobának vagy hazugnak tartanak. És én egyik sem vagyok ezek közül.” – panaszolta Lioy, aki a közvélemény és saját családjai, barátai ellenzésével mit sem törődve, 1996. október 3-án a börtön feleségül ment Ramirezhez. Saját magának aranygyűrűt vásárolt, Ramireznek pedig platinát, mert a férfi korábban elmagyarázta neki, hogy a sátánisták nem viselnek aranyat.

Az esküvő után Lioyt elutasították a rokonai és a barátai, és más újságírók is értetlenül álltak a tény előtt, vajon miért dobta el magától addigi életét azért, hogy Ramirez felesége legyen. Lioy elismerte, hogy megérti, miért tartják furcsának az emberek a döntését, és azt mondta, ha neki mondaná azt egy barátja, hogy beleszeretett egy elítéltbe, valószínűleg ő is furcsának tartaná a dolgot.

Ennek ellenére továbbra is kitartóan védelmezte a férjét, bár tudta, hogy cserébe le kell mondania egy másik álmáról, és soha nem lesznek gyerekei.

Richard Ramirezt végül nem végezték ki, 2013-ban B-sejtes limfóma szövődményei miatt halt meg, de ekkor állítólag ő és Lioy már néhány éve nem találkoztak. Azt nem tudni, pontosan mi állhatott közéjük, de egyesek úgy vélik, hogy az okot azok a 2009-ben napvilágra került részletek szolgáltathatták, amelyek bizonyították, hogy Ramirez 1984-ben meggyilkolt egy 9 éves gyereket. Lioy eltűnt a nyilvánosság elől, nem tudni, kibékült-e a családjával, és jelenlegi tartózkodási helye is ismeretlen.