A dubaji pisztáciás csokoládé a legújabb szenzáció, amiért megőrül a világ, és sokan már azzal is megpróbálkoztak, hogy saját maguk készítsék el ezt a különleges édességet, azt azonban kevesen tudják, ki állt elő az eredeti ötlettel, és mi a híres csokoládé története.
Ezt a csokoládét különleges tölteléke teszi igazán egyedivé, hiszen nemcsak pisztácia krém, de úgynevezett kataif/kadaif tészta is kerül bele, ami a török, görög, illetve arab édességek egyik legfontosabb alapanyaga.
A nő, aki az eredeti receptet megalkotta a 38 éves Sarah Hamouda, aki 2021-ben megalapította a FIX Chocolate márkát. Hamouda a terhessége alatt állt elő a pisztácia töltelékes csokoládé ötletével, amikor valami finom édességre vágyott, de semmit nem talált, ami a kedvére való lett volna, ezért úgy döntött, megalkotja a saját desszertjét.
„Elküldtem a férjemet, hogy keressen nekem különböző desszerteket és csokoládékat, amelyek mind nagyszerűek voltak, de soha nem elégítették ki teljesen a sóvárgásomat. Valami mást akartam – nosztalgikus ízeket, amiket anyukám készített nekünk, például knafeh-t” – mesélte egy interjúban.
A knafeh (vagy künefe) egy hagyományos arab desszert, amely kataif tésztával készül, ezt cukorszirupba áztatják, majd jellemzően sajttal vagy más összetevőkkel, például tejszínnel, pisztáciával vagy dióval rétegezik.

Bár nem volt tapasztalata a gasztronómiában, Sarah mégis megpróbálkozott a saját desszertjével, és miután elégedett volt vele, létrehozta saját csokoládé márkáját. A pisztácia töltelékes csokoládé a világjárvány idején jelent meg, és hamarosan az egész világot meghódította.
„Amikor elkezdtem látni, hogy az emberek a világ minden tájáról megosztják a videókat, számomra ez egy hihetetlen pillanat volt, még mindig csipkedem magamat, hogy meggyőződjek arról, hogy ez valóság. Mexikói, dél-koreai, amerikai, brit, európai videókat láttam – az emberek szerte a világon a „vírusos dubaji csokoládénak” nevezik” – mondta Sarah Hamouda.
Bár nem a pisztáciás csokoládé az egyetlen, amit a FIX Chocolate piacra dobott, minden bizonnyal ez a legnépszerűbb.
Sarah szerint nagy kihívás lépést tartani a kereslettel, hiszen percenként akár 100 megrendelést is kapnak. Naponta csak korlátozott számú megrendelést tudnak teljesíteni, mivel a csokoládé kézzel készül, és általában perceken belül elfogy.
„A csokoládék kézzel készülnek, így a folyamat hosszadalmas. A csapatunk és az erőforrásaink bővítésével növeljük a termelést, de addig is mindenkit arra kérek, hogy legyen türelmes” – mondja a népszerű csokoládé megalkotója.