KezdőlapVilágEgy fotós megmutatja a dél-koreai élet valós oldalát: így élnek 4,3 négyzetméteren

Egy fotós megmutatja a dél-koreai élet valós oldalát: így élnek 4,3 négyzetméteren

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Dél-Korea leginkább sokszínű kultúrájáról, csodálatos felhőkarcolóiról, finom ételeiről és fejlett technológiájáról ismert a nagyvilág számára.

Sim Kyu-Dong dél-koreai fotós megmutatja nekünk az érem másik oldalát is, fényképein keresztül mesél a „Goshiwon”-ról, egy apró, szűk és olcsó lakhatási lehetőségről, ahol Dél-Korea legszegényebbjei élnek.

Ez a közeg jelent otthont azok számára, akik már szinte az utcára kerültek, számukra a Goshiwon egy igazi reménysugár, mentsvár a kétségbeesés elől. Eredetileg a Goshiwon vizsgázó diákok számára készült, akik egy kis területen is nyugodtan fel tudnak készülni a tudáspróbára.

“A szobák elég kicsik, de alvásra és tanulásra megfelelőek” – magyarázta Sim. Jelenleg a Goshiwon egy olcsó élettér, nem igényel nagy befektetést, és van, aki ennyivel is beéri. Ha valaki csak egy kis lakást szeretne bérelni Szöulban, akkor nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Számos hátránya és előnye van a Goshiwonban élésnek

A goshiwoni szobákban általában egy ágy, egy asztal és egy szekrény található, ezen kívül minden mást, akárcsak a zajt, megosztanak más lakókkal. Egy ilyen lakásban akkor sem vagy soha egyedül, ha bezárod az ajtót, a többi helyiség, vagy a folyosó zaja teljes mértékben áthallatszik a papírvékony falakon.

„Viszont mikor először laktam Goshiwonban, jobb volt, mint amire számítottam. Egyszerű életet élhettem, hiszen csak néhány ruhám volt, és kevés személyes tárgyam a kis szobában. Ez egy olyan hely volt, ahol akaratlanul is éreztem a minimalista élet varázsát” – mesélte Sim.

A Goshiwon egy óriási lehetőség azok számára, akik Szöulban szeretnének élni tanulmányaik vagy munkahelyük miatt. A magas bérek miatt sok embernek nem sok lehetősége van. “Azoknak a fiataloknak, akik most bontogatják a szárnyaikat, a Goshiwon nagyon megfelel, amíg elegendő pénzt megtakarítanak egy nagyobb otthon bérléséhez.”

Szobánként változnak a bérek

A költségek a szoba minőségétől függően változnak. A Sim fényképein szereplő Goshiwon a legolcsóbb, bérleti díja pedig körülbelül 200 dollár. Mások valamivel jobban felszereltek, és körülbelül 500 dollárba kerülnek. A fürdőszobával rendelkező szoba drágább, és általában plusz 5 dollárt kell fizetni érte. Az ablakos szoba természetesen drágább, mint az ablak nélküli, de az is számít, hogy az ablak a folyosóra néz vagy az utcára.

Nyitó fotó: simkyudong/Instagram

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet