Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Felsőbánya az erdélyi Máramaros megyében található. Idilli táj veszi körül, csodás párás reggelekkel és smaragdzöld erdőkkel, dúsfüvű legelőkkel, melyeket itt-ott apró vörös fedeles házikók csipkéznek…

Egy kisváros Erdélyben, ahol lépten-nyomon aranyra bukkansz! És ennek semmi köze a szivárványhoz, na meg a koboldok kincséhez!

Bármennyire is meseszerű, az itt fellelhető aranynak semmi köze a szivárványhoz, vagy a zöld sapkás koboldok elrejtett kincséhez. A jelenség inkább az arany ipari kitermelésének tudható be, ráadásul ez a kisváros éppen emiatt játszott fontos szerepet Európában. Itt már IV. Béla idejében bányászták az aranyat, és az 1700-as években élte a virágkorát, amikor a feljegyzések szerint nem kevesebb mint 75 kitermelőhely működött. A bányák 2006-ig voltak aktívak, amíg az utolsót is be nem zárták.

„Nyugodtan kijelenthetjük, Felsőbánya útjait arannyal rakták ki. Talán nem egyedülállóan az országban. Sokszor feltettük magunkban a kérdést, hogyan lehetünk ennyire szegények, hogy képtelenek vagyunk leaszfaltozni ezeket az utakat, de akkor befednénk a bennük rejlő aranyat. Igen, tényleg így van a Bánya-dombra vezető úton, ahonnan ha felveszel egy követ, és elviszed egy szakértőhöz, aranyat találsz benne.” – fogalmazott a helyi polgármester.

Máramaros vidéke egyébként nemcsak az aranya miatt értékes. Ha megnézed az alábbi videót, rájössz: a felszínen levő kincsek sokkal becsesebbek, mint azok, melyek az altalajban rejlenek!


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!