Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

A Fortune Magazine, majd a Guinness Rekordok könyve szerint a múlt század közepén Jean Paul Getty volt a Föld leggazdagabb embere. Azonban sajnos úgy vonult be a történelembe, mint a milliárdos, aki nem volt hajlandó megfizetni a váltságdíjat az elrabolt unokájáért.

Akkoriban körülbelül 6 milliárd dollárja volt John Paul Getty-nek, ami most 30 milliárd dollárnak felelne meg. Az elrabolt fiú, III. John Paul Getty a milliárdos unokája, 1973-ban 16 éves volt.

1973. július 10-én 3 órakor az egyik legveszélyesebb olasz bűnbanda, a Ndrangheta elrabolta a 16 éves III. John Paul Getty-t, a milliárdos unokáját.

A fiatalember épp Róma utcáin sétált, amikor a maffiózók elrabolták. A kalabriai maffiacsoport már régóta foglalkozott emberrablásokkal az Ibériai-félszigeten, de most egy igen nagy halat fogtak. A fiatalember az egyik leggazdagabb család leszármazottja volt, nagyapja, Jean Paul Getty egy hatalmas olajcég tulajdonosa volt.

Azonban a nagypapa annak ellenére, hogy ő volt a világ leggazdagabb embere, igencsak a fogához verte a garast.

A kis Getty pedig már kiskorától kezdve sok kellemetlenséget okozott családjának: megrongálta az iskolai bentlakás falait, és 15 éves koráig nagyon kicsapongó életet élt. Részt vett baloldali tüntetéseken, szórakozóhelyekre járt, sokat ivott és dohányzott. Az olasz rendőrség le is tartóztatta, miután egy baloldali tüntetésen elkapták, hogy egy Molotov-koktélt dobott el, és sok autót, motorkerékpárt felgyújtott.

III. JP Getty elrablása

Alig két nappal a fiatalember eltűnése után édesanyja névtelen hívást kapott: az emberrablók 17 millió dollárt követeltek. Az elvált anyának természetesen nem volt annyi pénze, hogy a kért összeget kifizesse. III. Getty édesanyja táviratot is kapott a maffiózóktól: “Kedves anyám, hétfő óta emberrablók kezébe kerültem. Ne hagyd, hogy megöljenek.”

JP Getty nem volt hajlandó kifizetni az unokája váltságdíját

Az anya végül felkereste volt apósát, de az nem volt hajlandó kifizetni azt a hatalmas váltságdíjat, amelyet az emberrablók követeltek a fiú szabadon bocsátásáért. Getty-t egy a calabriai hegyekben egy barlangban tartották fogva, láncreverve, rendszeresen verték és kínozták. Négy hónappal az elrablása után a maffiózók úgy döntöttek, hogy ideje egy kicsit komolyabb vizekre evezni. Levágták a fiatalember fülét és egy tincs haját, amelyeket egy újságba csomagolva küldtek el a következő üzenettel: „Ez Paul füle. Ha tíz napon belül nem kapunk pénzt, akkor jön a másik fül is. Darabokban fog hazaérkezni.”

A milliárdos nagypapa ekkor már egy kicsit jobban átgondolta a dolgokat, és kezdett alkudozni. Az eredetileg kért 17 millió dollár helyett legfeljebb 2,9 millió dollárt volt hajlandó megadni.

Róma és Nápoly között egy havas autópályán végül átadta a pénzt, és 1973. december 15-én visszakapta a család Pault. Az emberrablók közül végül kilencet letartóztattak, köztük a Ndrangheta befolyásos tagjait is, de később csak két embert ítéltek el.

Az emberrablás nagyon megviselte Getty-t, alkoholista és drogos lett, majd 1981-ben, 25 éves korában stroke-ot kapott, miután egy koktélba keverte a váliumot. Ennek következtében krónikus májelégtelenséggel küzdött sokáig, és félig megvakult.

III. John Paul Getty 2011-ben, 54 éves korában hunyt el. Teljes mértékben sohasem épült fel az agyvérzésből, hátralévő napjait Beverly Hills-i otthonában töltötte, amelyet nagyapja vagyona segítségével csúcstechnológiájú magánkórházzá alakított át.

Fotó: wikipedia.org