KezdőlapVilágEgy nő elhunyt családtagok ruháiból készít emlékmackókat, hogy szeretteik örökre a közelükben...

Egy nő elhunyt családtagok ruháiból készít emlékmackókat, hogy szeretteik örökre a közelükben lehessenek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ezeknek a kézzel fogható emlékeknek a dédelgetése azt az érzést kelti bennük, mintha az elhunyt még mindig velük lenne, és sokszor ez is segít a nehéz pillanatokban. Mary MacInnes művész pontosan ebben segít az embereknek Emlék Mackóival (Memory Bears).

Valójában senki nem teszi túl magát a gyászon, de idővel megtalálja a módját, hogy kezelni tudja a fájdalmat. Egy hozzátartozó elvesztése olyan űrt okoz, amit teljes mértékben kitölt a gyász, és, bár úgy érezhetjük, hogy vége van a világnak, össze kell szednünk magunkat, és folyatnunk kell az életünket a fájdalom ellenére.

Az embereknek rengeteg módszere van a gyásszal való megbirkózásra. Egyesek megtartják az elhunyt valamilyen személyes tárgyát. Ezeknek a kézzel fogható emlékeknek a dédelgetése azt az érzést kelti bennük, mintha az elhunyt még mindig velük lenne, és sokszor ez is segít a nehéz pillanatokban. Mary MacInnes művész pontosan ebben segít az embereknek Emlék Mackóival (Memory Bears).

A Metro szerint a 21 éves nő az ügyfelek hozzátartozóinak ruháit használja fel az imádnivaló mackók készítésére, amiket örökké megtarthatnak. Habár a mackókhoz elsősorban az elhunytak kedvenc ruháit használja fel, azok készülhetnek ékszerek és akár hamvak felhasználásával is. Ezenkívül egy zsebbel is elláthatja azokat, amiben leveleket vagy egyéb fontos emlékek tárolhatók. Bár a mackók elsősorban nem játékok, segíthetnek a gyerekeknek megbirkózni egy szülő vagy más fontos személy halálával.

MacInness a karrierjét menyasszonyi ruhák varrásával kezdte, miután divattechnikát tanult a Heriot-Watt Egyetemen. Már 16 évesen elnyerte az Év Fiatal Vállalkozója díjat, de ez csak a kezdet volt a számára. Nemsokára emlékmackókat kezdett készíteni, de elárulta, hogy ez nem eredetileg egyáltalán nem volt tervben.

„Az első mackómat öt évvel ezelőtt készítettem egy barátomnak és folyamatosan kértek, hogy készítsek még, de mindig visszautasítottam, hogy az egyetemre és az esküvőipari karrieremre koncentráljak” – mondta a Metrónak.

„Végül engedtem a kéréseknek, és amint feltöltöttem a róluk készült fotókat az oldalamra, a dolog felrobbant – úgyhogy egyelőre teljes erőbedobással készítem őket” – magyarázta MacInnes. Egy mackó elkészítése 5-6 órát vesz igénybe, tervezéssel együtt, mivel mindegyik egyedi darab.

Az Emlék Mackók körülbelül 64 dollárba kerülnek, de az ár változhat a megrendelő igényeinek függvényében. Értelemszerűen, a mackók készítése sokszor nemcsak fizikailag, de érzelmileg is megterhelést jelent. „Sokszor érzelmileg is kimerítő” – mondta.

MacInness felidézett egy nemrég leadott megrendelést: „Nemrég volt egy 37 éves férfi, aki könyörgött, hogy karácsony előtt készítsek egy-egy mackót a 10 és 12 éves lányainak. Ragaszkodott hozzá, hogy a teljes árat előre kifizesse, sőt, 10 fonttal többet is adott, és megkért, hogy postázzam a mackókat a lányainak. Kiderült, hogy végsőstádiumú rákja van, és nem éri meg a karácsonyt. Egész idő alatt sírtam, amíg kivágtam, varrtam és kitömtem azt a két kis medvét.”

Ennek ellenére a művész azt mondja, hálás a lehetőségért, mert: „Valóban megtiszteltetés, hogy felkérnek arra, hogy alkossunk valamit az emberek személyes tárgyaiból.”

„Nagyon szeretek találkozni az ügyfeleimmel, amikor átveszik a medvéket – a 80%-uk sírva fakad. Azt hiszem, ez azért van, mert a ruhadarabok szomorú emlékeztetőként szolgálnak a múltra vonatkozóan, és így majdnem olyan, mintha új életet lehelnének beléjük. Olyasmivé válnak, amihez sokkal elfogadhatóbb hozzábújni és beszélni, és a visszajelzések szerint határozottan segíthetik a gyász folyamatát” – mondta Mary MacInnes.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet