Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Szuperhősök nemcsak a filmekben vannak. Néhány hihetetlen szuperképesség a való életben is létezik.

Összegyűjtöttünk néhány olyan élőlényt, amelyek valamilyen különleges képességgel rendelkeznek, és furcsábbak, viccesebbek, és néha undorítóbbak, mint bármelyik szuperhős. Bónuszként a zombi apokalipszis rajongóinak is tartogatunk egy kis csemegét.

1. Halhatatlan medúza

Fotó: Bachware/Wikipedia

A halhatatlan medúza, a Turritopsis dohrnii, bolygólárvaként (más néven planulaként) kezdi az életét, majd polipkolóniává fejlődik, és végül medúza lesz belőle. Azonban, ha megtámadják, környezeti stressz hatásnak van kitéve, vagy egyszerűen megbetegszik és megöregszik, képes visszatérni a polipstádiumba, új polipkolóniát kialakítva, ami gyakorlatilag halhatatlanná teszi.

2. Csupasz vakondpatkány

Fotó: Roman Klementschitz/Wikipedia

A csupasz vakondpatkány (más néven csupasz turkáló vagy csupasz földikutya) szintén rendkívül érdekes faj. Ezeknek a rágcsálóknak a bőre nem rendelkezik azzal az anyaggal, amely az emlősökben a fájdalomérzését felelős ingereket küldi az agynak. Ennek eredményeként ez az állat nem érez fájdalmat. Ugyanakkor ez a faj a rákkal szembeni rendkívüli ellenálló képességéről is ismert.

3. Medveállatka

Fotó: PLOSone

Ezek a kis állatok a természet legkeményebb teremtményei, mivel szinte lehetetlen őket megölni. Hihetetlenül extrém körülményeket is kibírnak: -272 ° C – 150 ° C közötti hőmérsékletet, és akár 40 000 kPa nyomást, rendkívül magas sugárzást is képesek elviselni, és akár a világűrben, teljes oxigénhiányban is képesek túlélni. Élelmiszer és víz nélkül több mint 30 évig is elélnek.

4. Guineai szőrösbéka

Fotó: Gustavocarra /Wikipedia

Ez a béka képes összetörni a saját csontjait, hogy karmokat alakítson ki belőlük, amik technikailag nem igaz karmok, mivel csontból, és nem keratinból állnak. Normális esetben az állat karmai az ujjakban, visszahúzva helyezkednek el. De ha a béka szorong, vagy támadás éri, a késszerű, éles karmok áthatolnak a bőrén. Ugyanúgy, mint Rozsomáknak a képregényekben!

5. Sáskarák

Fotó: Roy L. Caldwell, Department of Integrative Biology, University of California, Berkeley

Ez a garnélarák nagyon komoly fegyverrel rendelkezik: erős, kalapácsszerű karmai vannak, amelyek nem csak rendkívül élesek, de rendkívül gyorsan is képesek lecsapni, 23 m / s sebességgel álló helyzetből. A tudósoknak vastag műanyag tartályokban kell tartaniuk az állatokat, mivel a nagyobb példányok képesek áttörni az üvegen.

6. Utánzó polip

Fotó: Steve Childs/Wikipedia

Az utánzó polip képes más helyi fajok megszemélyesítésére. Ezek az állatok nemcsak a bőrszínüket és a textúrájukat képesek megváltoztatni, hogy beilleszkedjenek a környezetükbe, de különböző tárgyak és állatok tipikus viselkedését és alakját is másolják.

7. Kacsacsőrű emlős

Fotó: Peter Scheunis/Wikipedia

Ez a szokatlan, kacsacsőrű, hódfarkú, vidralábú állat az egyetlen emlős, amely tojásokat rak, és nem elevenszülő. A kacsacsőrű emlősnek van egy hatodik érzéke, amely lehetővé teszi számára az elektromos jelzések észlelését. Képesek észlelni és megtalálni az elektromos mező különböző szintjeit és mozgásait, és elkerülni annak forrását, például egy cápát. Aztán egyszerűen elúsznak, ha veszély fenyegeti őket.

8. Criocerinae levélbogár

Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons

Ennek a rovarnak a lárvái a lehető leggusztustalanabb módot találták rá, hogy megvédjék magukat: saját ürülékükkel borítják be magukat, hogy a ragadozók ne egyék meg őket. Ez talán mégsem igazi szupererő.

9. Bolha

Fotó: Wikipedia

A bolhák lábai tökéletesen alkalmazkodtak az ugráshoz. Képes akár 18 cm magasra és 33 cm messzire ugrani, ami a bolhát az ugrás igazi olimpiai bajnokává teszi az állatvilágban (testmérethez viszonyítva).

10. Lantfarkúmdár-félék

Fotó: Fir0002/Wikipedia

Néhány madár arról ismert, hogy különböző hangokat képes utánozni, de ez a madár szinte bármilyen hangot képes lemásolni: láncfűrészt, tűzjelzőt, fényképezőgép kattanását vagy akár vonatok hangját. Nagyszerűn helyettesíthetne egy beszélő papagájt!

Bónusz: Cordyceps gomba – a zombi-termelő gomba

Fotó: stem-o-sphere.org

Ez a gomba képes különböző rovarok testében növekedni. Spórái megtámadják a rovart (hernyót, pókot vagy hangyát), a gazdaszöveteket helyettesítik a saját szöveteikkel, és hajtások nyúlnak ki a rovar testéből. A gomba a rovar teljes testét elfoglalja. Más szóval a képen nem egy hangya látható, hanem egy hangya formájú gomba. Tisztára, mint valami földönkívüli megszállásról szóló filmben!

Soha ne becsüld alá az Anyatermészetet! Szinte hihetetlen, mire képesek ezek a teremtmények. Képességeiket még a szuperhősök is megirigyelhetnék!Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!