Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A férfi a gyerekkorban átélt traumák után MMA-harcossá képezte magát, és emellett még gyönyörű drag queen is.

Bár a legtöbb ember személyiségének több aspektusa van, ezek a tulajdonságok általában nagyjából egy kategóriába tartoznak, és nem túlságosan ellentmondásosak. Diego Garijo esetében azonban két nagyon is ellentétes dolog fér meg egymással egyetlen emberben: a mexikói származású 41 éves férfi MMA (azaz a mixed martial arts, vagy kevert harcművészetek) bajnok, éjszaka pedig egy Lola nevű drag queen.

Ugyanakkor festő és szórakoztatóművész is, aki hisz abban, hogy hiteles életet élhet, annak ellenére, hogy szembeszegül a sztereotípiákkal és elfogultságokkal. Életével példát mutat a latin-amerikai közösségnek és más marginalizált társadalmi csoportoknak is.

Garijo a mexikói Guanajuatoban született, de már gyerekkorában az Egyesült Államokba csempészték, ahol különböző traumákkal kellett szembesülnie, többek között bántalmazással és megaláztatással. Mivel változtatni akart ezen, elkezdte felvenni a harcot bántalmazóival, és visszavágott. Fiatalkorában többször is börtönbe került, még mielőtt 2006-ban elindult profi MMA-harcos karrierje.

Hét győzelmet aratott, és a fejlődését csak egyszer állította meg egy súlyos sérülés: egy retinaleválás, ami részleges látásvesztést okozott. De Garijo nem hagyta, hogy ez elvegye a lelkesedését. 2018-ban visszatért a ringbe, ezúttal egy még véresebb sportban: a pusztakezes (kesztyű nélküli) ökölharcban. Elért eredményeinek köszönhetően megkapta a Dos Pistolas (Két Pisztoly) becenevet.

Azonban nem ez az egyetlen színpadi neve. A San Diego-i drag közösségben ő a közismert Lola Pistola, és ezt az alter egót a személyisége és a kreativitása természetes kiterjesztésének érzi. A harcos/drag queen egy a Vice-nak adott interjúban elmondta, hogy az ő szemében ez a két dolog egyáltalán nem áll ellentmondásban egymással, sőt, úgy gondolja, kiegészítik egymást.

„A harcművészetek megmutatják nekünk annak a szépségét, amikor az emberek leküzdenek valamilyen nagy ellenállást. Ami pedig a drag fogalmát illeti, az a toxikus maszkulinitás legyőzéséről szól. A színesbőrű transzneműek a legelnyomottabb csoportok közé tartoznak, és közöttük a legmagasabb az öngyilkossági arány. A marginalizálás helyett inkább támogatni kellene őket.” – nyilatkozott Diego Garijo.

Az interjú során arra a kérdésre, hogy mi inspirálta arra, hogy drag queen legyen, azt válaszolta: „Van egy fotó rólam 6 éves koromban, amin édesanyám melltartóját és alsóneműjét viselem. Egyedül nevelt fel engem, és volt pár meleg unokatestvérem is, így nem voltam kitéve sok hagyományos férfias sztereotípiának. Talán ezért tudok nagyon nőies lenni. Azt hiszem, az emberek azon tűnődnek, vajon meleg vagyok-e, de nem értik, hogy a nőiesség és a nemi irányultság két teljesen különböző dolog.”

„Néhány évvel ezelőtt részt vettem egy érzelmi intelligencia tanfolyamon. Azt mondták, el kell hagynunk a komfortzónánkat. Nagyon szeretek sok ember előtt beszélni, és a figyelem középpontjában lenni, és amikor elkezdtem foglalkozni a drag fogalmával, tudtam, hogy ez az, amit akarok! Azonnal belevetettem magamat. Táncórákat vettem, kilyukasztottam a fülemet és legyantáztattam a testemet. Megtanultam, hogyan kell magas sarkúban járni, és valaki segített nekem a ruhákkal is.” – tette hozzá Garijo. Amikor arról kérdezték, melyik életmódja jár több fájdalommal, azt felelte: „A gyantázás rossz, de tudod, mi az, ami még annál is rosszabb? Amikor letörik egy műkörmöd. Az valóságos rémálom. Ami az arcomat ért ütéseket illeti, azok nem zavarnak.”

Azt is elmondta, hogy nagyon sok szeretetet kap a drag, a meleg és a transz közösségektől is, de Lolát a kemény harcosok is szeretik és támogatják.

„Talán ők is rejtegetnek valamit magukból, amit szeretnének jobban a felszínre hozni.” – jegyezte meg Garijo. Tekintettel arra, hogy két rendkívül különböző világban él, inspiráló látni, mennyire jól egyensúlyoz közöttük.

„Mindig minden miatt szégyelltem magamat. Talán ezért hoztam létre egy olyan személyiséget, akinek egyáltalán nincs szégyenérzete. Gyerekként annyira megaláztak, hogy megesküdtem magamnak, soha többé nem hagyom, hogy ez megtörténjen. Ezért teszek egy lépést előre a harcban, amikor mások visszalépnek.” – mondta Garijo, aki gyerekkori traumáin túllépve, olyan személlyé vált, aki mindkét szerepét igazi eleganciával képes vállalni.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!