KezdőlapVilágEzért nem használnak a legtöbb ázsiai országban WC-papírt

Ezért nem használnak a legtöbb ázsiai országban WC-papírt

-

Az emberek sok országban WC-papír helyett alternatív módszereket alkalmaznak. Az olyan országokban, mint például Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és India, a fürdőszobákban műanyag vízmerítő edényeket helyeznek el, Japánban pedig egy speciális, tisztítóülőkével ellátott WC-t használnak, ami tulajdonképpen a bidét helyettesíti.

De vajon miért nem használnak WC-papírt az ázsiai országokban? Nos, mint kiderült ennek több oka is van – kulturális és egészségügyi egyaránt.

1. A vízvezeték nem a WC-papír használatához igazodva készült

Sok ázsiai országban a vízgazdálkodási rendszerek nem olyan jók, mint nyugaton, ezért egészségügyi okokból nem ajánlatos lehúzni a WC-papírt. Ezért az ottani emberek papír helyett általában egy tál vizet vagy bidét használnak. Ha biztos akarsz lenni benne, vajon lehúzhatod a WC-papírt vagy sem, figyelj arra, hogy van-e kuka a WC-csésze mellett. Sok esetben a kuka a WC-papír összegyűjtésére szolgál.

2. Irritációt okozhat

Az érdes WC-papír irritálhatja a bőrt, és ez különösen azok számára jelenthet problémát, akik aranyérrel vagy végbélsipollyal küzdenek. A víz használata sokkal kíméletesebb, és segíthet a perianális területen jelentkező nyomás csökkentésében.

3. Húgyúti fertőzésekhez vezethet

A rosszul kialakult törlési szokások akár a baktériumok elterjedéséhez is vezethetnek. A nők esetében különösen nagy a kockázata annak, hogy a baktériumok bejutnak a húgycsőbe, ha a törlés iránya hátulról előre történik. Alternatívák, például bidé vagy nedves törlőkendő használatával ezek a problémák elkerülhetők.

4. Kulturális jelentése van

A muszlim országokban az ürítés utáni mosakodás az illemhely használatával kapcsolatos etikett része. Ugyanez a szabály az indiai kultúrának is szerves része.

5. Nem elég higiénikus

A vizet sokan higiénikusabbnak tekintik, mint a WC-papírt. A törlés nem mindig elegendő, a papír nem távolítja el tökéletesen a széklet nyomait.

6. Nem környezetbarát

Szakértői elemzés szerint csak az Egyesült Államokban évente 36,5 milliárd tekercs WC-papírt használnak el, ami mintegy 15 millió fa papírrá zúzását jelenti. Ugyanakkor a WC-papír előállításához óriási mennyiségű víz, fehérítő, energia és csomagolóanyag is szükséges. A szakértők szerint más módszerek, például a bidé, sokkal környezetkímélőbbek lehetnek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet