KezdőlapVilágEzért visel egyre több férfi sminket

Ezért visel egyre több férfi sminket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A könnyű bőrhidratálótól és az áttetsző ajakbalzsamtól kezdve az élénk szemhéjfestékig és a műszempillákig, manapság már a férfiak is egyre több szépségipari terméket használnak.

Míg sokak számára a férfi smink még mindig tabu téma, úgy tűnik, hogy ez az irányzat mégis egyre növekvő tendenciát mutat, és egyre több férfi sminkeli magát, nemcsak a vörös szőnyeges eseményeken, de a mindennapi életben is.

Azonban ha kicsit közelebbről is megvizsgáljuk ezt a modern trendet, kiderül, hogy ez egyáltalán nem 21. századi találmány.

A férfiak már több ezer évvel ezelőtt is használtak sminket

A férfi smink egyáltalán nem új keletű dolog, történetét egészen az ókori Egyiptomig vezethetjük vissza, ahol a férfiak olajokat és zsírokat kentek a bőrükre, hogy megvédjék azt a sivatagi hőtől és erős napsütéstől. A felsőbb osztályokba tartozó egyiptomiak pedig a szemüket is gyakran kiemelték.

Biztosan láttál már olyan képeket, amelyeken a fáraók fekete szemhéjtust viseltek. A szemüket a férfiak és a nők egyaránt antimon-tartalmú szürke porból készült festékkel emelték ki, ami szerintük védte azt az éles napsütéstől és a gyakori szembetegségektől.

Az ókori római férfiak szintén használtak sminket, jórészt a meghódított területek, például Egyiptom, hatására. A római férfiak nem viseltek élénk sminket, de könnyű parfümöket használtak, szőrtelenítették egyes testrészeiket, és időnként kifehérítették az arcukat.

Európában és Japánban az 1500-as és 1600-as években fehér bőr a gazdagságot, arisztokráciát jelképezte, hiszen csak a nemesség engedhette meg magának, hogy házakban, palotákban töltse az idejét, és ne barnuljon le a földeken dolgozva.

I. Erzsébet királynő idején a férfiak púderezték az arcukat, és Japánban a 17. században a kabuki színház férfiszínészei szemet gyönyörködtető sminket viseltek élénkpiros és fekete vonalakkal, vastag, fehér alapon, amelyet rizsporral értek el. A kabuki arcfestésnek (kumadori) szigorú szabályai voltak, hiszen a színek, a vonalak és a formák is jelentéssel bírtak.

A modern időkhöz közelebb kerülve, meg kell említenünk a régi Hollywood korszakát is, amikor a férfismink a nagyképernyőn is megjelent.

Annak ellenére, hogy a smink viselése nem új keletű a férfiak esetében sem, a modern időkben, egészen a közelmúltig, elsősorban a színészek és zenészek viseltek sminket, hogy jobban mutassanak a színpadon vagy a képernyőn. Ma azonban egyre több férfi visel sminket a mindennapi életben is. De vajon miért?

Egyre több férfiaknak szánt szépségápolási termék jelenik meg a piacon

Igen, a férfiak az ókortól kezdve viseltek sminket, de egészen a közelmúltig kevés olyan kozmetikai termék volt, amelyet kifejezetten férfiak számára készítettek. A helyzet azonban most megváltozott, mivel egyre több vállalat gyárt férfi kozmetikumokat.

Természetesen a férfiak használhatják a nők számára tervezett hagyományos kozmetikumokat is, de vannak, akik ettől kényelmetlenül érzik magukat. Tehát, minél szélesebb a férfi szépségápolási termékek választéka, annál több férfi hajlandó kipróbálni azokat.

Úgy tűnik, hogy a férfi közönség ígéretes növekedési lehetőséget jelent a szépségipar számára, és valószínű, hogy a jövőben egyre több férfiakat célzó és gendersemleges kozmetikai termék jelenik majd meg a piacon.

A nagy márkák ma már olyan kollekciókat mutatnak be, amelyeket kifejezetten férfiak számára készítettek. A Chanel Boy De Chanel kollekciója például sokféle szépségápolási és bőrápolási cikket kínál a férfiak számára, beleértve a hidratáló krémet, az alapozót, a korrektort, a szemceruzákat, az ajakbalzsamot és a körömlakkot is.

Egyre több olyan férfi influenszer van, aki sminkel

A férfiak számára készített szépségápolási termékek önmagukban talán nem lennének elegendők ahhoz, hogy ilyen mértékben megnövekedjen a férfiak sminkhasználata. Szükség van olyan emberekre is, akik inspirálnak másokat, és arra ösztönzik őket, hogy ne féljenek a sztereotípiáktól, és próbáljanak ki valami újat.

Manny Gutierrez, Jake-Jamie, Gabriel Zamora és James Charles – csak néhány azok közül a népszerű sminkesek közül, akik több ezer férfival és nővel osztják meg szépségápolási tippjeiket.

Ezek a művészek bejegyzéseikben és oktatóvideóikban olyan sminktechnikákat osztanak meg, amelyek segíthetnek a férfiaknak és a nőknek a különböző megjelenések kialakításában, a könnyed természetestől egészen a csillogó ünnepiig. De ami még fontosabb, hogy megtanítják közönségüket arra, hogy magabiztosabbak legyenek a megjelenésükben, szeressék magukat olyannak, amilyenek, és ne féljenek a megbélyegzéstől, a sztereotípiáktól és az ítélkezéstől, amikor megmutatják önmagukat a smink segítségével.

A sminkelést nemtől függetlenül bárki élvezheti, és a közeljövőben valószínűleg egyre több gyönyörű és merész sminket láthatunk majd.

Fotók: abeMUE/Reddit, adamlambert/Instagram, mannymua733/Instagram, alexfaction/Instagram

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet