Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az utolsó kívánságnak mindig jelentős érzelmi súlya van. És az ember ha érzi, hogy itt a vég, meglepő dolgokról álmodozhat. Ez a tongai férfi például élete legszebb kalandjait élte volna újra: csak látni szerette volna még egyszer azt a kis szigetet, ahová hajótöröttként sodródott, mikor kamasz volt.

Kolo Fekitoa pontosan tudta, a napjai meg vannak számlálva. Vastagbélrák, végső stádium – ezt állapították meg nála, gyakorlatilag nulla esélye volt a túlélésre. Azonban a lelke mélyén őrzött álmáról még így sem volt hajlandó lemondani. A férfi egyike volt azon hat tinédzsernek, aki 1965-ben ellopott egy csónakot, és azzal próbált eljutni Ausztráliába. A csónak viszont léket kapott, a fiatalok pedig egy Ata nevű, lakatlan szigeten értek partot. 15 hónapba telt, míg hazajutottak.

A hat fiú – Sione, Stefan, Kolo, David, Luke és Mano – gyerekes fellángolásból vágott bele a „felfedezésbe”: nem tudtak megbékélni a bentlakásos élettel, ezért vízre szálltak. Az akkor még csak 13-16 éves kölykök azonban egy viharba keveredtek, nyolc-kilenc napig is hánykolódtak a tengerben, míg végül szárazföldet találtak. Az első három hónapot úgy élték túl, hogy a homokban kapott tojások sárgáját ették. Amikor látták, ott senki sem fog rájuk találni, beljebb merészkedtek a szigeten.

Azzal volt szerencséjük, hogy egykori civilizáció nyomaira bukkantak, beleértve egy banán- és egy kókuszültetvényt, melynek köszönhetően kellő mennyiségű táplálékhoz jutottak. A fiúk párokba rendeződtek, így jártak vadászni, és felváltva őrködtek. Hogy könnyebben elüssék az időt, különböző játékokat játszottak, hangszereket fabrikáltak, és tornagyakorlatokat találtak ki, melyekkel formában tarthatták magukat.

15 hónappal később, egy ausztrál hajó tévedt a sziget közelébe, melynek kapitánya olyan vizeket keresett, ahol bőségesen halászhat. Ő látta meg a fiúkat, értük ment, majd hazavitte őket Tongába. A kiskorúak családjai már felhagytak a reménnyel, hogy a gyerekeik valaha is hazakerülnek, biztosak voltak benne, hogy odavesztek a tengerben. Mi több, még temetést is szerveztek nekik.

Egy spanyol történetvadász, felfedező és dokumentumfilm készítő, Alvaro Cerezo, valósággal megszállottja lett a hat fiatalnak. Malagából képes volt Tongába utazni, csak hogy felkeresse azt az egyet közülük, aki még életben volt. Amikor megtalálta őt, sokkolta a hír, hogy sem a szomszédjai, sem pedig a lánya nem tudott Kolo tinédzserkori kalandjairól. Mint ahogyan a férfi azon kívánsága is meglepte, hogy 50 év után, újra ellátogatna Ata szigetére.

Néhány hónap előkészület után, Alvaro és Kolo útnak indult a parányi sziget felé. Az utazásuk egy halászhajón történt, és 24 órát vett igénybe. Összesen tíz napot töltöttek a szigeten, mely idő alatt pontosan úgy éltek, mint öt évtizeddel korábban a hat fiú. Halat és tenger gyümölcseit ettek, víz helyett pedig kókusztejet és esővizet ittak. Ezutóbbit a fák odúiból gyűjtötték össze. Mindössze csak egy sátrat, Kolo gyógyszereit és néhány elsősegélynyújtáshoz szükséges kelléket hoztak magukkal a modern világból.

„Mióta csak megismertem, éreztem rajta, mennyire vágyódik vissza Atára. Számára a hajótörés nem baleset vagy kudarc volt, hanem élete legcsodálatosabb kalandja. Tisztában voltam vele, hogy én jelentem neki az egyetlen lehetőséget, hogy visszatérjen ide. Mindketten gyártottunk magunknak egy-egy gitárt a partra mosott deszkákból, pont olyat, amit ők is kitaláltak 1965-ben, és ugyanazokat a dalokat énekeltük, melyeket ők komponáltak akkor: a helyről és a félelmeikről, hogy talán sosem láthatják viszont a családjaikat.” – mesélte Alvaro.

Kolo 2017-ben hunyt el, a spanyol felfedező pedig azon dolgozik, hogy kiadjon egy könyvet, melyben megörökíti a hat kamasz feledhetetlen kalandjait.

„Mielőtt eltávozott volna, Kolo megkérdezte, miért fektettem ennyi pénzt és energiát abba, hogy valóra váltsam az álmát. Fogalma sem volt róla, hogy az ő álma az enyém is volt.” – vallotta be Alvaro.

Fotó: Docastaway – Desert Island Experiences/YouTubeHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!