Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Hangszergyártásból tartja el magát az olaszországi Castelfidardo városa, az egész világból ide járnak harmonikát vásárolni. Vasárnap kiáltják ki a Castelfidardóban rendezett nemzetközi harmonikabajnokság győztesét.

Több harmonikája, mint lakosa van az Adriai-tengertől nem messzi Castelfidardónak közép-itáliai Marche tartományban. Ebből a hangszerből él meg a harmonikagyártás világközpontjának tartott 18 ezer lakosú kisváros. Nemcsak Európából, hanem az Egyesült Államokból és Japánból is ide jönnek harmonikát vásárolni.

“Százötven éve így van: Itália egységesítése óta harmonikakészítésből élünk. A második világháború után évente 200 ezer darabot gyártottunk, akkor még harmonikamuzsikára táncoltak. Azután jött a gitár és Elvis Presley, ma már csak évi 28 ezer darabot tudunk eladni” – mondta el a Corriere della Sera című napilapnak a castelfidardói Harmonika Múzeum igazgatója, Beniamino Bugiolacchi.

Az évi 13 ezer látogatót fogadó múzeumban az utóbbi 150 év harmonikáit lehet megcsodálni. “Ez nem szakma, hanem művészet, minden harmonika nyolcezer darabból áll”- mondta Francesca és Massimo Pigini. A nagyapjuktól örökölt műhelyben évi 1500 harmonikát készítenek, 90 százalékban külföldre. Nem olcsó hangszerről van szó: egy átlagos itteni harmonika 6 ezer euróba kerül, de van harmincezerért is.

Szeptember 25-én, vasárnap ér véget a castelfidardói nemzetközi harmonika fesztivál 26 ország félezer zenészének versenyével.

Castelfidardo nem az egyetlen olasz város, amely hangszeréből él meg: Cremona például hegedűiről híres.

MTI


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!