KezdőlapVilágHogyan lehet felülkerekedni a jet lag és az időzóna változásának negatívumain?

Hogyan lehet felülkerekedni a jet lag és az időzóna változásának negatívumain?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az időeltolódással kis hazánkban mindösszesen kétszer kell szembenéznünk egyetlen esztendőn belül, ám a legtöbbeknek ez a kétszer egy órás eltolódás maga a pokol. Valahogy a feje tetejére áll minden, s hetek kellenek a megszokáshoz. Ha ez kihívás, akkor milyen érzés az időzónák változását átvészelni? Nos, nem egyszerű, de nem lehetetlen jól megélni!

Milyen praktikák segíthetnek a jet lag tüneteinek enyhítésében?

A híres-neves jet lag vélhetően az utazók többségének kicsit sem ismeretlen. Általában akkor a legerőteljesebb, amikor több órányi eltolódás átvészelése a cél, ami nem mindig egyszerű feladat.

Sokan könnyebben viselik az átlagnál, és gyakorlatilag pár órás plusz alvással túl is vannak a nehezén. De mások napokig kóvályognak, és nem túlzás azt állítani, hogy azt sem tudják, hol vannak, mit csinálnak. Na, ez utóbbi biztos, hogy nem fér bele egyetlen utazásba sem!

Amikor az ember hosszabb távra készül, akkor még csak-csak elcsúszik egy kis káosz, de pár napos nyaralásoknál ez kivitelezhetetlen. Ugyanakkor magától értetődik, hogy szédülve, fejfájósan, totálisan álomkórosan nincs értelme belevágni a nagy kalandba. De akkor hol a kiút?

A jegyvásárlás részleteit érdemes alaposan szemügyre venni!

Amikor a Maldív-szigetek repülőjegy beszerzése a feladat, azaz a kimozdulás tervezésének első lépései következnek, akkor megéri egy picit leállni, lassítani és számolni. A helyzet az, hogy a jet lag, ezzel együtt az időzónákat érintő változások úgy vészelhetőek át a legkönnyedebben, hogyha az érkezés időpontja az ottani idő szerinti estével, esetleg éjszakával egyenlő. Ekkor az út fáradalmainak kipihenése a legjobb idősávban történik, pontosan akkor, amikor egyébként az elkövetkezendő napokban az esti alvás is esedékes.

Ilyen módon egyrészt nem kell megállni a pihenést, ami eleve járhatatlan út, különösen napokon át. Másrészt nem a napközben megy el erre a célra, hogy aztán a nappal-éjjel egyensúly végképp a múlt homályába vesszen.Van, akit egyébként nem különösebben hat meg, ha az alvási ciklusa teljesen felborul, de azért, főleg pár napos utazásnál, ez semmiképpen sem vonzó forgatókönyv, pláne, ha mondjuk hazaérkezés után közvetlenül kezdődnek azok a bizonyos szürke hétköznapok.

A repülőgépen alvás is egy lehetséges és amúgy megvalósítható opció, viszont ez sokaknak nem működik. Még akik szeretik is a repülést, és hozzászoktak a légnyomás változásához, vagy a turbulenciához, azok sem feltétlenül a légben kívánnak álomra szenderülni, s ez is érthető. Még jó, hogy az eSky oldalán a megvásárlásra váró jegy paraméterei teljesen testre szabhatóak.

Jöhet még néhány bónusz tipp?

Jó tanácsokból sosem elég, úgyhogy következzen öt kreatív ötlet a sikeres nyaraláshoz.

1. A rövid távnak is van értelme, sőt. Soha ne váljon akadályozóvá az a tény, hogy pusztán pár napnyi idő, vagy anyagi muníció áll rendelkezésre. 24 óra is elegendő ahhoz, hogy minden megváltozzon, sőt igazság szerint olykor erre egyetlen szempillantás is képes.

2. A hátizsákos utazás ijesztőnek tűnik, különösen annak, aki szereti bepakolni a holmijait a bőröndjeibe. Igen ám, de a sok poggyászos utazás egyrészt drága, másrészt kevésbé mobilis. Ellenben egyetlen hátitáskával sem idő, sem távolság nem állhat az útba!

3. A fapados az új menő, még akkor is, ha sokan azt hiszik ez valamiféle minőségbeli visszaesést jelent. Korántsem! De szavak helyett jobbak a tettek: érdemes ezt is megtapasztalni.

4. Rövid időre csak a közelbe érdemes kiruccanni? Nem feltétlenül! Főleg akkor nem, ha a jet leg kellemetlenségei száműzhetőek.

5. Ismerőset ismeretlenért fel ne adj? Ugyan, és akkor hol maradna a kaland! Bátorságra fel!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet