KezdőlapVilágIkrei születtek a házaspárnak, akik már születésükkor 30 évesek voltak

Ikrei születtek a házaspárnak, akik már születésükkor 30 évesek voltak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

1992. április 22-én lefagyasztottak öt embriót, amik egy akkor az 50-es éveiben járó férfitől és egy 34 éves nőtől származtak. 30 évvel később, 2022. október 31-én a 30 éve lefagyasztott embriókból egy ikerpár született – Lydia és Timothy, akik ezzel rekordot döntöttek, mint a leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból született babák.

Az oregoni Portlandből származó Philip és Rachel Ridgeway már 4 gyerek szülei voltak – akik 8, 6, 3 és majdnem 2 évesek – amikor eldöntötték, hogy tovább bővítik a családjukat, és az embrió örökbefogadás mellett döntöttek.

Ebben az Országos Embrióadományozási Központ (NEDC), egy knoxville-i keresztény nonprofit szervezet volt a segítségükre. A szervezet olyan lefagyasztott embriókat tárol, amelyeket lombikprogramban részt vevő szülők adományoztak.

Bár a folyamatot embrió örökbefogadásnak nevezik, jogilag valójában nem örökbefogadásról van szó.

Philip és Rachel azt mondják, nem állt szándékukban rekordot dönteni, egyszerűen csak szerettek volna több gyereket: „Nem az volt a célunk, hogy megszerezzük a leghosszabb ideje lefagyasztott embriókat a világon. Egyszerűen csak azokat az embriókat szerettük volna, amelyek a leghosszabb ideje várakoztak” – magyarázta Philip a CNN-nek.

„Tudtuk, hogy bízhatunk Istenben, hogy megteszi azt, amit szuverén módon eltervezett, és, hogy az embriók korának nincs jelentősége” – tette hozzá Rachel.

Így amikor az eredeti donoroktól származó öt embrióból három még életképesnek bizonyult, a nő egyetlen percig sem habozott, és azt kérte, ültessék be mindhármat. Mivel a lefagyasztott embriók sikeres megfoganásának aránya 25-40%-os, a pár valóban szerencsésnek mondhatja magát az ikrekkel.

A szakértők szerint a lefagyasztott embriók szinte korlátlan ideig életképesek maradnak. „Nem úgy tűnik, mintha egy folyékony nitrogénben tárolt spermium, petesejt vagy embrió valaha is megtapasztalná az időt” – mondja Dr. Jim Toner termékenységi specialista. Az a tényező, ami fontos különbséget jelent, a petesejtet adományozó nő életkora.

Lydia és Timothy most megdöntötték a rekordot, amit korábban Molly Gibson tartott – a kislány 2020-ban született egy 27 éve lefagyasztott embrióból. Előtte pedig Molly nővére, Emma tartotta a rekordot, az embrió, amiből született 24 évig volt lefagyasztva.

„Van ebben az egészben valami elképesztő” – mondta Philip a CNN-nek. „Ötéves voltam, amikor Isten életet adott Lydiának és Timothynak, és azóta is megőrizte ezt a két életet.”

Rachel mindössze 3 éves volt, amikor az embriókat lefagyasztották, és igazi áldásnak tartja az ikrek születését: „Ez valóban Isten kegyelme, mert ő támogatott bennünket minden lépésnél” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet