KezdőlapVilágIlly Ferenc, a temesvári születésű üzletember, az Illy kávégyártó cég alapítója

Illy Ferenc, a temesvári születésű üzletember, az Illy kávégyártó cég alapítója

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kávé szerelmesei szerte a világon sokat köszönhetnek a 19. század végén, Temesváron született Illy Ferencnek, aki később, Olaszországban Francesco Illy néven vált ismertté. Minden alkalommal, amikor egy csésze presszókávét fogyasztasz, vagy élvezed azt az egyedülálló aromát, amit egy vákuumcsomagolású kávé kibontásakor érzel, gondolj arra, hogy ezek az apró örömök Illy Ferenc újító szellemű találmányainak köszönhetőek.

Az alábbiakban bemutatjuk annak az embernek az életét, aki forradalmasította a kávéipart, és megalapította a híres Illy márkát, amelyet ma világszerte ismernek és értékelnek a kávé szerelmesei.

A temesvári Józsefvárosban nőtt fel

Illy Ferenc 1892. október 7-én született Temesváron, a Józsefváros kerületben. A város ekkoriban az Osztrák – Magyar Monarchia része volt.

Édesapja, Illy János, magyar nemzetiségű asztalos volt, édesanyja, Rössler Aloisia, német nemzetiségű volt. Illy a temesvári Józsefvárosban töltötte a gyermekkorát, házuk a Scudier téren állt, ami ma a Bulevardul Regele Carol I részét képezi.

A városrész, ahol Illy felnőtt, majdnem 250 éves múltra tekint vissza, nevét II. József osztrák uralkodó herceg, valamint magyar és cseh király tiszteletére kapta.

Illy Ferenc gyerekkoráról nem sok információ ismeretes, de azt tudjuk, hogy a Temesvári Piarista Gimnáziumban végezte az általános iskolát, és 1904-ben fejezte be a szakiskolát. Ezután Bécsbe költözött. 22 évesen besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, 1914-től harcolt az első világháború több frontján, többek között a kraśniki és az isonzói csatában is.

A Háború után Triesztben telepedett le, ahol megkezdte mesés útját a kávé világában. Abban az időben a régió gazdasága nagyrészt a kávé, az egzotikus gyümölcsök, a bor, az olaj és az építőanyagok kereskedelmén alapult.

Illy Ferenc, a temesvári születésű üzletember, az Illy kávégyártó cég alapítója

Illy Ferenc betört a kávéiparba

Kezdetben kakaó-, valamint kávékereskedéssel és pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Ekkor ismerte meg a német-ír gyökerekkel rendelkező olasz zongoratanárnőt, Vittoriát is, akit 1920 végén feleségül vett. A házaspárnak két gyermeke született: Ernesto és Hedda.

1933-ban Illy Ferenc megalapította az Illycaffèt. Ez merész lépés volt, mert abban az időben több mint 60 kávépörkölésre és eladásra szakosodott cég létezett a régióban, köztük sokan évszázados hagyománnyal rendelkeztek.

Illy újító szelleme azonban sikerre vitte a vállalkozást, és az Illy ma már világhírű márkanévnek számít.

Illy Ferenc forradalmi találmányai

1935-ben Illy örökre megváltoztatta a kávéfőzés technikáját, miután feltalálta Illetta nevű kávégépét, a világ első automata kávégépét, ami a mai eszpresszógépek elődje.

Ugyancsak Illy Ferenc találta fel a vákuumcsomagolást is, ami segít hosszan megőrizni a kávé természetes aromáját és frissességét.

Az Illy hivatalos honlapja szerint ez a csomagolási módszer lehetővé tette a cég számára, hogy az 1940-es években kávét exportáljon Svédországba és Hollandiába. A légmentes csomagolás még ma is szabványnak számít a kávéiparban, hogy a kávé megőrizze a frissességét szállítás és tárolás közben.

Az 1940-es évek végén Ferenc fia kémiai doktorátust szerzett, és ő is a családi vállalkozásnál kezdett dolgozni. Ernesto, aki ugyanolyan szenvedélyesen rajongott a kávéért, és ugyanolyan vállalkozó szellemű volt, mint az apja, élelmiszerkémikusként laboratóriumot hozott létre az Illy cégnél, megalapozva ezáltal a tudományos és technológiai kutatásokat.

Az 1950-es években a társaság elkezdett kávét értékesíteni a nagyobb fogyasztóközönség számára is, és először kezdtek kisebb dobozokban forgalmazni darált kávét otthoni felhasználásra.

Illy Ferenc az egész életét a vállalkozásának szentelte. Triesztben halt meg 1956-ban, az üzletet örökségül hagyva fiának, aki tovább fejlesztette azt.

1974-ben Ernesto Illy forgalmazott elsőként kávékapszulákat, 1988-ban pedig már fotokromatikus módszerrel válogatták ki a legjobb minőségű kávészemeket.

A céget ma Illy Ferenc unokája, Andrea, és három testvére vezeti.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet