KezdőlapVilágJoe Arridy, a férfi, akit igazságtalanul ítéltek halálra, de mosollyal az arcán...

Joe Arridy, a férfi, akit igazságtalanul ítéltek halálra, de mosollyal az arcán halt meg

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Joe Arridy fiatal amerikai férfi volt, akit igazságtalanul vádoltak meg és ítéltek halálra egy 15 éves lány, Dorothy Drain, 1936-os meggyilkolása miatt, Colorado államban.

Joe szellemi fogyatékos volt, mindössze 46-os IQ-ja volt, ezért könnyű volt őt manipulálni is, és a halál fogalmát sem értette meg igazán. Egyik börtönőre egy alkalommal azt mondta róla: „ő a legboldogabb ember a halálsoron.”

Dorothy Draint szülei 1936. augusztus 15-én éjszaka holtan találták a szobájában, valaki egy baltával vagy fejszével vágta fejbe a lányt. Húgát, Barbarát, szintén fejbe vágták, de ő csodával határos módon túlélte a támadást.

A kegyetlen bűntény hatalmas sajtóvisszhangot keltett, és nagy nyomást gyakorolt a rendőrségre. Közben két másik nő is arról számolt be, hogy egy sötét bőrű férfi megtámadta őket a Drain család otthonának közelében.

George Carroll seriff megkönnyebbült, amikor a rendőrök néhány nap múlva előállították a 21 éves Joe Arridyt, mint gyanúsítottat.

Joe szülei szíriai bevándorlók voltak, és a gyilkosság éjszakáján megtámadott két nő leírása illett a férfira. Joe anyja és apja elsőfokú unokatestvérek voltak, aminek nagy szerepe lehetett a fiuk fogyatékosságában. Joe lassan beszélt, nem tudta azonosítani a színeket, és nem tudott néhány szavasnál hosszabb mondatokat megismételni.

A rendőrök gyakorlatilag a szájába adták a beismerő vallomást, és bár sok részlet nem volt világos, és idő közben egy másik gyanúsított, Frank Aguilar, is előkerült, a bíróság végül mindkét férfit halálra ítélte.

Amikor kimondták az ítéletet, úgy tűnt, Joe-t sokkal jobban érdeklik a játékvonatai, mint a halálos ítélet. Nyilvánvaló volt, hogy nem fogta fel, mi történik vele, és a börtönben, a kivégzésre várva is leginkább csak a játékaival foglalkozott. Roy Best, az egyik őr azt mondta róla, hogy „ő a legboldogabb ember a halálsoron”. Amikor megkérdezték, mit szeretne enni az utolsó vacsoráján, Joe fagylaltot kért.

1939. január 6-án, miután kedvenc játékvonatait átadta egy másik fegyencnek, Joe Arridyt a gázkamrába vitték. Miközben az őr a székhez kötözte őt, Joe rámosolygott. A kivégzés gyors és problémamentes volt, de az őr, aki a székhez kötözte az elítéltet, sírva fakadt.

Joe ügyvédje, Gail Ireland, petíciót írt a Coloradói Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben ez állt: „sok időbe fog telni, amíg Colorado állam lemossa magáról a szégyent, ha ezt az embert gázkamrába küldik.”

Végül 2011-ben, Bill Ritter coloradói kormányzó posztumusz kegyelmet adott a férfinak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet