KezdőlapVilágMásodszor is megkérte felesége kezét az Alzheimer-kórban szenvedő férfi: "A nevemre sem...

Másodszor is megkérte felesége kezét az Alzheimer-kórban szenvedő férfi: “A nevemre sem emlékszik.”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az újra megszervezett esküvő egész napján végig ragyogott, és egy ponton a felesége fülébe súgta: „Köszönöm, hogy mellett maradtál.”

Az 56 éves Peter Marshall kétszer is beleszeretett a feleségébe, de számára mindkét alkalom az elsőnek tűnt. A Connecticutból származó férfi Alzheimer-kórban szenved, és a betegség sok emlékétől megfosztotta, többek között azoktól a pillanatoktól is, amikor 12 évvel ezelőtt örök hűséget fogadtak egymásnak feleségével, Lisával. Ennek ellenére Peter még mindig érzi, hogy Lisa különleges személy az életében, és másodszor is megkérte a kezét.

Még 2020 decemberében a házaspár egy esküvői műsort nézett a tévében, amikor Peter hirtelen Lisára nézett és azt mondta: „Csináljuk ezt mi is!” Lisa megkérdezte, pontosan mire is gondol, mire Peter a tévéképernyőre mutatott. „Azt szeretnéd, hogy összeházasodjunk?” – kérdezte Lisa, Peter pedig hatalmas mosollyal az arcán bólintott. „Nem tudja, hogy a felesége vagyok. Egyszerűen csak a kedvenc embere vagyok.” – mondja Lisa.

Még 2018-ban, amikor Peternél diagnosztizálták a kezdődő Alzheimer-kórt, Lisa nem is sejtette, mennyire megváltozik az életük.

„Semmit nem tudtam az Alzheimer-kórról. Úgy gondoltam, ez valami olyasmi, amit 80 éves korban kapsz meg. Teljességgel tudatlan voltam a témában. Egyáltalán semmit nem tudtam ezzel kapcsolatban. Tudtam, hogy kognitív értelemben gyorsan romlik az állapota, de tagadásban voltam.” – mondta Lisa. Az idő múlásával a betegség egyre inkább elhatalmasodott Peter agyán, és Lisa kénytelen volt végignézni, ahogy férje jellemének bizonyos részei egyre inkább elhalványulnak.

„A leginkább az intelligens beszélgetések, párbeszédek hiányoznak vele. Fogalma sincs róla, mit jelentenek ezek a szavak.” – tette hozzá a férfi felesége.

Bár Peter már nem emlékszik arra, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt feleségül vette Lisát, még mindig nagyon szereti a nőt, olyannyira, hogy másodjára is feleségül vette őt. „Én vagyok a legszerencsésebb lány a világon. Kétszer is férjhez mehettem.” – mondta Lisa a könnyeivel küzdve az NBC New Yorknak adott interjúban.

Mivel Lisa lánya esküvőszervezőként dolgozik, segített megszervezni a szertartást. A helyzetükre való tekintettel sok szolgáltató felajánlotta, hogy teljesen ingyen vállalják a munkát a pár második esküvőjén. „Minden olyan tökéletes volt. Ennél szebb napról nem is álmodhattam volna. Varázslatos volt.” – mondta Lisa. „Nem is emlékszem, mikor láttam őt utoljára ilyen hosszú ideig ilyen boldognak. Olyan boldog volt.”

„Peter egész nap csak úgy ragyogott, és végig jelen volt. A nap legkedvesebb pillanata az volt, amikor volt egy világos pillanata, odahajolt hozzám, és a fülembe súgta: Köszönöm, hogy mellettem maradtál.” – tette hozzá a nő. Csak néhány hónap telt el azóta, hogy másodjára is megszervezték az esküvőjüket, Peter azonban már nem emlékszik a fogadalmaikra, mert az állapota gyorsan romlik. Ennek ellenére még mindig tisztában van azzal, hogy szeretik, és törődnek vele.

„Peter nem tudja, hogy a felesége vagyok. Nem tudja a nevemet, és rég elfelejtette a becenevet is, amit nekem adott (Tart).” – osztotta meg Lisa. „Tudja, hogy szeret engem, és ezt a szeretetet minden egyes nap érzem. Nincs szükségem titulusokra, vagy nevekre. A szívünk össze van kapcsolva, és ez mindig is így lesz.”

Lisa a Facebookon és az Instagramon is dokumentálja az útjukat és az Alzheimer-kórral kapcsolatos tapasztalataikat, emellett egy Walk to End Alzheimer’s nevű jótékonysági gyűjtést is szervez, és az összegyűlt pénzt a betegség kutatásának támogatására szánja.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet