KezdőlapVilágMegdöbbentek az orvosok, „szuper ikreknek” adott életet az anyuka - a babák...

Megdöbbentek az orvosok, „szuper ikreknek” adott életet az anyuka – a babák ugyanaznap születtek, de 3 hét különbséggel fogantak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Rebecca Roberts és Rhys Weaver nagyon szerettek volna gyerekeket, már évek óta próbálkoztak, és termékenységi kezeléssel is próbálkoztak, ezért izgatottak voltak, amikor megtudták, hogy Roberts végre teherbe esett. Arra azonban nem számítottak, hogy ikreik születnek, különösen nem arra, hogy rendkívül ritka „szuper ikreik” lehetnek.

Amikor a 39 éves Roberts a 12. héten elment a harmadik ultrahangvizsgálatára, az orvosok észrevették, hogy van még egy magzat, és az is kiderült, hogy az ikrek növekedésében 3 hetes eltérés van.

Roberts először megdöbbent és összezavarodott, nem értette, hogy lehetséges ez.

„Igazán, nagyon megdöbbentő volt, amikor azt mondták, egy helyett két baba van. Aztán elmondták, hogy három hetes méretkülönbség van a két magzat között, amit az orvosok sem értettek” – mondta az angliai Wiltshire-ből származó édesanya.

Roberts orvosa, David Walker, a Bath-i Royal United Kórház szülészeti osztályáról végül megállapította, hogy szuperfetációról van szó – ez a jelenség akkor következik be, amikor egy már várandós nő ismét teherbe esik. Ez azt jelenti, hogy két különböző petesejt két különböző alkalommal szabadul fel a petefészekből, és megtermékenyül, majd beágyazódik a méhbe – magyarázta az orvos.

Ráadásul Roberts terhessége azért is rendkívülinek számított, mert ez a legnagyobb korkülönbség az ismert szuperfetációs ikrek között. Walker maga is megdöbbent, és először azt hitte, ő követett el hibát az első vizsgálatok során.

„Az első reakcióm az volt, hogy nem értettem, hogy nem vettem észre korában a második magzatot. Ezt követően kissé megkönnyebbültem, hogy ez nem az én hibám volt, hanem egy egészen rendkívüli terhességről van szó” – mondta az orvos.

Amikor Roberts megtudta, hogy ikreket vár, az első sokkon egyedül kellett túltennie magát, mivel a párja a koronavírus miatti korlátozások miatt nem lehetett jelen a vizsgálaton, és a parkolóban kellett várakoznia.

Mindkét szülő vegyes érzésekkel fogadta a megdöbbentő hírt, összezavarodtak, és csak nehezen találtak információkat a ritka jelenségről. Az orvosok ráadásul közölték velük, hogy a kisebbik iker, Rosalie, talán nem is marad életben.

Roberts szerint a terhessége meglehetősen ijesztő volt. „Már alapvetően az ikerterhesség is ijesztő, aztán ott volt még az életkorom is, és az a tény, hogy a magzatok különböző időpontokban fogantak, és azt mondták nekünk, hogy Rosalie-nak nagyon rosszak az esélyei” – emlékezett vissza az édesanya.

Noah és Rosalie végül ugyanazon a napon születtek meg, de Rosalie nagyobb veszélynek volt kitéve. Az orvosok a 33. héten kénytelenek voltak beindítani a szülést, mert Rosalie a köldökzsinórral adódott problémák miatt megállt a növekedésben.

A babák 2020 szeptemberében születtek, Noah körülbelül 2 kilóval, Rosalie azonban mindössze 1 kiló 10 dekával. De szerencsére miután 95 napot töltött az újszülött intenzív osztályon, ő is hazamehetett, még éppen karácsony előtt.

„Ők az én szuper ikreim. Minden nap, amikor csak rájuk pillantok, arra gondolok, milyen szerencsés vagyok” – mondta Roberts.

„Hosszú évek óta szerettem volna még egy gyereket, és vártam a megfelelő férfira, aztán találkoztam Rhys-szal, egymásba szerettünk, babát akartunk, és sokáig próbálkoztunk, de nem estem teherbe. Aztán mégis teherbe estem, és két babával lettünk megáldva. Erre megérte várni” – mondta Roberts, hozzátéve, hogy az ikrek közt már most nagyon szoros a kötelék.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet