Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

A Jackson család feje 89 évesen halt meg, néhány hónappal azután, hogy vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, de Michael rajongóinak egyáltalán nem hiányzik. Míg Joe Jackson a kollektív emlékezetben a Jackson 5, majd Michael Jackson és Janet Jackson sikerei miatt maradt meg, az évek során rengeteg olyan szemrehányás is érkezett a menedzser felé, amelyek az általa elkövetett visszaélésekre és a szülőként a nevelői stílusához kapcsolódtak. Ez utóbbi sok kívánnivalót hagyott maga után.

Michael Jackson 1993-ban sokkolta az egész világot, amikor Oprah Winfreynek adott interjújában elárulta, hogy gyermekkorában az apja nem egyszer visszaélt szülői szigorával annak érdekében, hogy keményebben és jobban dolgozzon.

Joe övvel a kezében ült egy széken, és nézte, ahogy Jackson 5 próbái zajlottak. És ha bármelyikük tévedett, addig verte őket, amíg a zúzódásoktól és az erős fájdalmaktól nem sírtak.

„Ha nem úgy sikerült a próba, ahogyan szerette volna, képes volt nyomorékká verni bennünket!” – mondta Michael. “Szeretem apámat, de valójában nem ismerem. Nem tudom, hogy én voltam-e az aranygyermeke, vagy valami hasonló. Egyesek szerint ez megszokott szülői szigor volt, de szerintem nagyon kemény volt velünk. Rendkívül nehéz időszak volt. Egy egyszerű pillantással képes volt megfélemlíteni bennünket … de megbocsátottam neki.”

Joe-t azzal is vádolták, hogy a gyerekeket folyamatosan énekeltette és táncoltatta, miközben megállás nélkül szóban megalázta őket. 2010-ben maga Joe ugyanannak az Oprahnak beismerte, hogy övvel ütötte Michaelt és testvéreit, de szükség szerint mindig megmagyarázta tettét, melyet csakis azért követett el, hogy a fiúk jó úton haladjanak az életben.

„Nem bánom a veréseket, amit adtam nekik.” – mondta ekkor Joe. „Ezek tartották Michaelt és testvéreit a jó úton. Nem hiszem, hogy Michael félt volna tőlem. Minden bizonnyal attól félt, hogy amikor tévedett, megbüntettem, de nem vertem meg. Soha nem vertem meg, ahogyan azt a sajtó állítja.”

Michael orvosa, Conrad Murray, megdöbbentő kijelentéseket tett arról, hogy Joe hogyan irányította kedvenc gyermekét. Az orvos úgy jellemezte Michael menedzserét és apját a „The Blast” című kisfilmben, „mint a történelem egyik legrosszabb apja”.

Conrad Murray azt állította, hogy Joe gyermekkorában vegyi úton kasztrálta Michaelt hormoninjekciókkal. És mindezt azért tette, hogy késleltesse pubertását, és így éles, gyermeki hangját a lehető legtovább megtarthassa.

“Nem akarta, hogy apának hívjuk.” – mondta Michael a Living with Michael Jackson című dokumentumfilmben. „Én viszont nagyon apának szerettem volna hívni! Mindannyiunk számára elmondta, nem egyszer, hogy ő nem az apánk, hanem szólítsuk Joseph-nek.”

„Most is félek apámtól!” – ismerte el 40 éves korában pop királya. „Amikor apám belépett a szobába – és amit most mondok neked, az a puszta igazság – sokszor elájultam a félelemtől az ő jelenlétében. Hánytam, amikor felém közeledett, mert a gyomrom felfordult, mert féltem, hogy valamit megint rosszul cselekedtem.”– mondta Michael a The Michael Jackson Tapes: A tragikus ikon felfedi lelkét egy intim beszélgetésben.

A pop király édesanyja, Kathleen Jackson is egyetértett férje nevelési módszerével, mondván, hogy ez azokban az időkben megszokott volt: „El kell ismernem, hogy akkoriban a feketék így nevelték gyerekeiket. A neveléshez övet használt.”

Michael 1993-ban tovább folytatta vallomásait azt állítva, hogy boldogtalan gyermekkora volt, hogy tilos volt barátságokat kötnie, csak ezért, hogy teljes mértékben zenei karrierjére koncentrálhasson. „Szomorú voltam, hogy dolgozni kell, ahelyett, hogy a barátokkal játszanék.” – vallotta be a néhai szupersztár. “Az emberek arra kíváncsiak, miért van állandóan ennyi gyerek körülöttem. Ez azért van, mert rajtuk keresztül átélem azt a gyermekkoromat, amivel én nem is rendelkeztem.”

Halála előtt, és röviddel a kegyetlen diagnózisa után, Joe bocsánatot kért gyermekeitől. “Nagyon sajnálja azt a szenvedést, amelyet néhány gyermekének okozott, amikor még azok kicsik voltak.” – mondta a Jackson család egy közeli rokona. “Menedzserként megpróbálta sikerre vinni őket. Most nagyon sajnálja azokat a fizikai büntetéseket, amelyeket a fegyelmezésükre alkalmazott, de csak azért tette, hogy világsztárrá válhassanak a gyerekei.” – tette hozzá az Express forrása.

“Tudom, hogy Joe beszélt mind a nyolc gyermekével. Megkérte őket, hogy bocsássanak meg neki, és elmondta, hogy évek óta ostorozza saját magát a gyerekei által elszenvedett fájdalmak miatt. A gyerekei pedig szerették az apjukat, annak ellenére, hogy szenvedést okozott számukra.” – zárta szavait.

Forrás: Mirror, Fotó: Michael Jackson/Instagram