A Staten Island-i Enoteca Maria nagyszerű módját találta a kulturális sokszínűség megünneplésének – az étterem konyháján különböző nemzetiségű nagymamák főznek hagyományos családi receptek alapján.
A tulajdonos, a 67 éves Jody Scaravella eredetileg azért nyitotta meg az éttermét, mert szerette volna megosztani olasz nagymamája gasztronómiai örökségét a világgal. Scaravella Brooklynban született és nevelkedett, és gyerekkorában rengeteg időt töltött anyai nagyanyja, Nonna Domenica társaságában. Miközben a szülei keményen dolgoztak, lényegében a nagymamája vezette a háztartást.
Scaravella emlékszik rá, hogy annak idején naponta ellátogatott nagymamájával a piacra.

„Megállt a standok előtt, beleharapott egy barackba vagy megkóstolt egy szem cseresznyét, és ha jó volt, megvette, de ha nem, undorodó arckifejezéssel kiköpte a földre. Csodálkoztam, hogy soha senki nem panaszkodott emiatt, de végül is mindenki ismerte őt” – idézte fel az étterem-tulajdonos.
Domenica nagymama átadta tudását az unokájának, és a kulináris hagyományokkal lényegében megerősítette Scaravella olasz gyökereit, aki évekkel később ennek hatására nyitotta meg az éttermét.
„Rájöttem, hogy hozzá hasonlóan nagymamák milliói adják át örökségüket az unokáiknak szerte a világon” – mondta.

Eredetileg csak olasz nagymamák dolgoztak az étterem konyháján – a különböző régiókból származó nők mind saját receptjeikkel gazdagították az Enoteca Maria menüjét. Idővel azonban Scaravella úgy döntött, más kultúrákra is kiterjeszti a kezdeményezést, és 2015 júliusában elindította a „Nonnas of the World” elnevezésű programot.
„Egyszerűen csak helyesnek tűnt minden kultúrát megünnepelni” – magyarázta.
Az Enoteca Maria ma két külön konyhát működtet – az egyikben olasz nagymamák főznek, a másikban pedig más kultúrákat képviselő nők készítenek hagyományos ételeket. Körülbelül 30 különböző nemzetiségű nő váltja egymást a konyhában, ezek között van például perui, argentin, japán, cseh, brazil, Puerto Rico-i és Sri Lanka-i nagymama is, akik gyakran szóba is elegyednek a vendégekkel.
„Nagyon jól érzik magukat, és szerintem ez mindenki számára értékes tapasztalat” – mondta az étterem tulajdonosa.

Scaravella nagyra értékeli, ha valaki szenvedéllyel főz, és szenvedélyesen képviseli a kultúráját. Amikor alkalmaz egy-egy új szakácsot, közösen kidolgoznak egy menüt, és megbeszélik, milyen alapanyagokra lesz szükség. A nehezen beszerezhető alapanyagokat a nők maguk szerzik be, és az étterem megtéríti a költségeiket. Ezután megbeszélik, melyik napokon főznek az egyes nagymamák.
Az Enoteca Maria jelenleg csak három nap van nyitva, pénteken, szombaton és vasárnap, és bár általában tele van, a nagymamák nagyon lelkesek, és nem érzik fáradtságosnak a munkát.
Scaravella azt is elárulta, hogy már többen megkeresték őt azzal az ötlettel, hogy hozzon létre egy egész étteremláncot, és bár ő hivatalosan nem tett lépéseket, maga az ötlet nagyon népszerű lett, és az elmúlt években többen is alapítottak hasonló éttermeket.

„Valójában az engedélyem nélkül is franchise lett belőle. Van egy hely Londonban, ahol olasz nagymamákat kezdtek foglalkoztatni, és sokan mások is látják az értéket az ötletben, és ez teljesen rendben van” – mondta Scaravella, aki szerint az a legfontosabb, hogy a vendégek élvezik a dolgot.
„Szeretik azt a gondolatot, hogy ezek a hölgyek a konyhában vannak, és imádják az ételeiket” – tette hozzá.
